neděle 20. prosince 2015

STAR WARS: EPISODE VII - THE FORCE AWAKENS (2015)

 
Od Impéria nevznikl lepší díl Star Wars. (To by si mohli dát na obal DVD ;)
Jak asi víte, nejsem vůbec Star Wars maniak, nová trilogie se mi moc nelíbila, snad jen třetí díl, ten ale, jak si tak říkám, možná jen v kontextu předchozích dvou strašlivých částí. Takže nové díly - netěšil jsem se tolik. Disney taky moc nesliboval, naopak to, že Lucas s tím už nemá co do činění, jo. První trailer vypadal líp než cokoli, co bylo v nové trilogii, ale že bych se nějak nadšeně těšil? To ne. Nicméně v posledních dnech mě ten hype vlastně chytil trochu taky, jak jsme se začali domlouvat na návštěvě kina, tak jsem se přece jen těšit začal a pustil jsem si aspoň tu starou trilogii (ještě jsem chtěl druhý a třetí díl nové... teď už jí budu říkat střední, a taky Spaceballs, ale nestihl jsem to). Udělal jsem si však embargo na cokoli týkajícího se nového dílu. Nečetl jsem recenze, nedíval jsem se na videa, ani plakát pořádně nevím, jak vypadá. Přesto jsem nezůstal uchráněn jednoho megaspoileru. Ale nebojte, vám se to pokusím neudělat. Vlastně pokud nechcete nic vědět, nečtěte ani tohle, takže zbytek dám pod perex. Jenom ještě jeden odstavec ke 3D, jo?
Poprvé od filmu Spy Kids 3D, což si nepamatuju a bylo to špatný, jsem byl v kině na 3D. Že není jedno sklíčko červený a druhý zelený jsem koukal nejen já. Bál jsem se, že to bude tmavý a bude mě z toho bolet hlava a bude to divný etc. etc. Ale nakonec jsem spokojen. Když mi kolem hlavy lítaly stíhačky, přímo od očí mi vyjel titulek Star Wars nebo na mě lítal písek při výbuchu, pobavilo mě to (ale dolít jenom do třetí řady). Občas mi to ale přišlo zbytečný. Třeba když jedna postava je v popředí a druhá v pozadí, mohli i tu přední udržet na plátně a necpat ji tak dopředu. Stejně tak občas jsem si až později všiml, že prostor jde i jakoby za mě. A křižník nepřátel mě jednou skoro šťouchal do oka. Ale jo, jsem spokojenej. Nejsem si jistej, jestli se mi to líbilo jenom jako atrakce, asi spíš jo. Být to jen 2D, asi bychom o nic extra nepřišli. Jo a byli jsme na titulkách. Aspoň už vím, jak je v případě efektů řeší.
A teď, pokud si to chcete přečíst dál (byť spoilerům se pokusím co nejvíc vyhnout), otevřete celý článek.
(číst dál)


Tak a teď k filmu. Děj sice silně připomíná první (čtvrtý) díl, ale zpočátku jako by to tak nevypadalo. Objevují se nové postavy, napřed padouch, pak postupně dva noví hrdinové, žádná síla, žádné světelné meče. Všechny tyhle prvky, včetně postav z původní trilogie, se dávkují pěkně postupně. Díky tomu se zajímáme více o právě ty nové postavy, přičemž, překvapivě, dost zaujmou. Na začátek dva vtipní chlapíci (humoru tu je dost, ale v žádném případě humor ala Jar-Jar či C-3PO) potom sympatická dívka a robot, který nemluví, jen pípá podobně jako legendární R2. V popředí je z mužů ten černoch, stormtrooperský dezertér Finn. A tím se dostávám k dalšímu pozitivu. Stormtroopeři už tu nejsou jenom masa bezmozků na odstřel, ale mají i svou určitou osobnost. Už to, že hrdina je stormtrooperský dezertér, pak další stormtroopeři si povídají jako obyčejní vojáci a když je volá rozzuřený nadřízený, radši se rychle zdekují a podobně.
Záporná strana je na tom polovičatě. Větší rozměr byl dán vojenskému veliteli zlého Prvního řádu coby nového Impéria, který v jedné scéně pronáší až hitlerovský projev. Už to není jen ustrašený muž k usmažení, ale působí jako sviňák proti náhradníkovi Darth Vadera. Tím je jakýsi Kylo Ren. Má masku, zkreslený hlas a křížový meč. Což bylo fajn, že to tolik neakcentovali a využívali to rozumně. Jenže vzhledem k hlubšímu prokreslení postavy je už někdy v polovině odmaskován a nastává problém, protože jeho představitel vypadá jako něco mezi Richmondem z IT Crowdu a Janem Krausem z Jak se budí princezny. Nějak jsem tím vůči němu ztratil respekt. No a v jeho pozadí opět stojí mocnější mistr temné strany, jakýsi Snoke. Co je zač se asi ještě dovíme, ale tak nějak, byť vypadá nestvůrně a jeho projekce, s níž Kylo mluví, je proti císaři obrovská, císař byl hrozivější.
Z kladných postav je tedy nejzajímavější Finn, dívka Rey je ale taky v pohodě. Nepřišlo mi, narozdíl od Mirky Spáčilové, že by film byl nějak feministický, vůbec ne. Z těch starých se nejdřív objeví Han Solo se Žvejkalem (pro mě je to Žvejkal a basta), což je prima. Ford má velkou roli a vedle mladých zapadne, Žvejkal taky. Leia v tom vlastně být nemusela, byť její scény s Hanem Solem jsou dojemné nejen pro setkání po letech od Návratu Jediho. C-3PO a R2-D2 se objevují víceméně symbolicky. Což je taky dobře. Díky novému robotovi BB-8 není R2 potřeba a Slípijo díky minimálnímu výskytu neotravuje. Překvapivě se vrátila postava jednoho z vůdců povstání, co vypadá jako červená ryba. No a Luka všichni celou dobu hledají. Herci jsou vesměs dobří (což je u Star Wars co říct!), nelíbil se mi snad jenom představitel Kylo Rena, ale to už jsem psal. Ve filmu se na začátku objeví i Max Von Sydow, který až na plnovous vypadá snad úplně stejně jako v roce 1957 v Sedmé pečeti ;) (Už tehdy vypadal staře.) No, škoda, čekal jsem u něj jinou a větší roli, ale potěšil.
I mytologie se vrátila do starých kolejí. Žádné debilní midichloriany, Síla prostě je a jen někdo je schopen ji používat. A někdo se rozhodne používat ji blbě. Světelné meče jsou v celém filmu jen dva, a souboj není zdaleka tak přehnaný, jako byly ty v prequeltrilogii. Absence Lucase se pozná i v absenci dětinského humoru a absenci přebytečných záběrů nejrůznějších prostředí plných roztodivných kreatur, jež zvláště ve čtyřce začnou po chvíli nudit, ale Lucas se jich ne a ne nabažit. Kasdan a Abrams jsou i lepší scénáristi a Abrams daleko lepší režisér, takže dialogy jsou normální a ne tak šroubované a klišovité, herci mnohem lepší (byť Christiansen by ani tady nezazářil) a i po technické stránce je film na mnohem lepší úrovni než prequely - což je nejen lepší počítačová technika, ale i kamera a střih se mi zamlouvaly víc. Navíc Abrams se nespoléhá jen a pouze na CGI a točilo se viditelně v reálu. A nedokázal bych asi odlišit, co už je počítač a co ještě reálné. (Byť předpokládám, že s miniaturami se nikdo nedělal.) Ale ty triky jsou udělány citlivě a nebijí do očí.
Hudba je samozřejmě klasická, John Williams. Ústřední i závěrečná melodie zůstaly, stejně jako grafické provedení úvodu a závěru. Potěšily mě ozvěny klasických témat, například když se poprvé objeví Millenium Falcon, zazní jeho znělka, nebo když se zmíní Darth Vader, zazní Imperial March a podobně. Z nových melodií jsem si bohužel nic nezapamatoval, popravdě jsem je moc nevnímal. Ale to je asi na jednu stranu dobře, když si člověk hudby všimne jen tehdy, když má.
Takže absence Lucase je jednoznačně pozitivem. Ani demýtizace, jak jsem si trochu myslel, že by to tak taky mohlo skončit, ani debilizace, jakou byla prostřední trilogie, důstojné navázání na první dva filmy. Těším se na další díl. Zůstává dost nezodpovězených otázek, takže už určitě existují mnohé teorie o tom, jak to bude dál, taky jednu mám, ale nechám si ji pro sebe. Mohl bych se jí pak držet a nakonec být třeba i zklamán, takhle na to třeba i zapomenu. 8/10
a.k.a. Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí
Režie: J.J. Abrams
Hrají: Daisy Ridley, John Boyega, Harrison Ford, Adam Driver, Carrie Fisher, Peter Mayhew, Anthony Daniels, Oscar Isaac, Max von Sydow, Kenny Baker, Mark Hamill
Hudba: John Williams
USA 2015

2 komentáře:

  1. 3D jsem se bál ještě víc než toho, jakej bude samotnej film. Ale nakonec to bylo fajn. Stíhačky a souboje mě ani tak nebraly, ale všechny ty jiskry a sněhový vločky (a že obojího je tam sakra hodně) vypadaly parádně.
    Ještě k tomu filmu, mě taky překvapilo, že je doopravdy vtipnej. To ani ta stará trilogie nebyla. V tý padlo maximálně pár hlášek ze Sola, tady mě jednou nebo dvakrát rozesmál dokonce i C3PO.

    OdpovědětVymazat
  2. Princezny... On Lucasův humor je dětinskej a nevtipnej, ale v Impériu pár vtipnejch věcí bylo. Ale tady byl humor hodně dobrej. Vůbec doufám, že v dalším díle dostane hodně prostoru Poe Dameron, ta postava má potenciál. "Kdo začne mluvit, ty nebo já? Asi ty, co?"

    OdpovědětVymazat