středa 7. května 2008

LEE VAN CLEEF (1925-1989)

Narodil se 9. ledna 1925 v New Jersey. Původní profesí byl účetním, ale rozhodl se stát se hercem. Jeho prvním filmem byl slavný Cooperův V pravé poledne (1952), kde stvárnil jednoho ze tří darebáků čekajících na vlak. Do roku 1962 tak ztvárňoval další epizodní role padouchů ve westernech (Bravados s Gregory Peckem a Jiřím Voskovcem, Man who shot Liberty Valance s Johnem Waynem a Jamesem Stewartem, How the West was won s mnoha hvězdami).
Poté ovšem přišel Sergio Leone s nabídkou na roli plukovníka Mortimera ve filmu Pro pár dolarů navíc (1965). Role ho proslavila v Evropě. Poté ho obsadl Leone do dalšího westernu Hodný, zlý a ošklivý (1966). Po tomto filmu si ho už všimli i ostatní italští režiséři a Lee šel z role do role. Mezi jeho nejvýznamnější filmy z tohoto období patří Sabata, The Big Gundown a Death rides a horse.
Potom si ho všimli i režiséři amerických westernů a obsazovali Van Cleefa do rolí drsňáků, jimž se nedá věřit, nebo záporáků (El Condor). Van Cleef si zahrál i v pokračování filmu Sedm statečných (Sedm statečných přijíždí). Yul Brynner z původního filmu ho zase vystřídal jako Sabatu v druhém dílu s názvem Adios, Sabata. V třetím Return of Sabata už hrál zase Van Cleef, který hrál ve spaghetti westernech až do konce žánru v polovině sedmdesátých let.
Lee Van Cleef hodně pil, tradují se o něm historky, že mu Leone nabídl roli Mortimera jako opilému, takže Van Cleef myslel, že si dělá legraci a chtěl ho zmlátit. Hodně pití mu zajistilo infarkt, na který zemřel 16. prosince 1989 v 64 letech. Na náhrobku má napsáno: Nejlepší ze zlých.

Žádné komentáře:

Okomentovat