středa 17. ledna 2018

THE BIG AND WILD WESTERN REWATCH SPECIAL - část 3

Kapky deště padají na mou hlavu, ale do Bolívie kvůli tomu jezdit nebudu, narozdíl od těchhle dvou.
 

BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID (1969)
Příběh skutečných psanců, v čemž si Paul Newman zjevně liboval, neboť ve většině svých westernů hrál skutečné postavy - Billyho Kida, Roye Beana či Buffalo Billa. Samozřejmě naprostá klasika, kterou na jednu stranu mám rád a na tu druhou ji vnímám trochu rozporuplně.
Shrňme si historická fakta - Butch Cassidy, vlastní jménem Robert Leroy Parker, vedl bandu lupičů bank a vlaků zvanou "The Wild Bunch", pojmenovanou podle již rozprášené "Wild Bunch" Billa Doolina. Poté, co na něj uspořádali hon detektivové Pinkertonovy detektivní agentury, společně se svým komplicem Harrym Alonzem Longabaughem a jeho přítelkyní, prostitutkou Ettou Place, uprchli do Jižní Ameriky, žili různě v Chile, Argentině a nakonec v Bolívii, samozřejmě se živili kriminální činností, i když nějakou dobu i farmařili, a nakonec byli zastřeleni bolivijskou policií v listopadu 1908.
Film se zaklíná slovy, že většina děje je pravdivá, ale není to tak docela pravda. Odchylky jsou samozřejmě většinou založeny na dramatických potřebách děje. Scenárista sleduje příběh dvou mužů, kteří utíkají a utíkají, ale nejsou schopni se vzdát svého života, což se jim stane osudným. Proto třeba Cassidy možnost farmaření ve filmu odmítá. Z (pravděpodobně) prostitutky Etty na základě jejího příliš půvabného vzhledu raději udělali učitelku - to mi vždycky přišlo zvláštní, že by učitelka chodila s dvěma bandity a loupila s nimi banky, ale budiž. No a samozřejmě, kvůli Peckinpahově Divoké bandě bylo jméno Cassidyho bandy změněno na Hole in the Wall.
Na jednu stranu tu máme výborné postavy, výborné herecké výkony, skvělé scény a zajímavý příběh. Na tu druhou mi ale vždycky chybělo větší sepětí. Záporné postavy vlastně nepoznáme, vidíme je převážně jen z obrovské dálky, což na jednu stranu určitý efekt přináší, na tu druhou to ale dramaticky tolik nepůsobí. S rozdílnými postavami ukecaného vtipálka Butche a drsného málomluvného Sundance ve výborném pojetí Newmana a Redforda to ale takřka nevadí, byť honička zakončená klasickou scénou na skále nad řekou je přece jen protahovaná. Katharine Ross jako Etta je krásná, herecky toho ale moc na práci nemá, takže vavříny sklízejí spíše epizodní figurky jako těžař Strother Martin, šerif Jeff Corey, prodavač kol Henry Jones nebo bandité Ted Cassidy a Charles Dierkop. Mimochodem tu debutoval Sam Elliott, kovbojský bůh z Big Lebowski a pozdější manžel Rossové, ale není vůbec vidět.
Co mi ovšem vadilo vždycky je naprosto nesedící hudba. Jasně, Raindrops keeps falling on my head je klasika. Kdo ovšem najal muzikálového tvůrce Burta Bacharacha, aby ozvučil western? Jazz u podivných fotografických předělů při cestě do Bolívie je ještě celkem snesitelný, ale ta zpívaná melodie u loupežných přepadení v Bolívii mi lezla pěkně na nervy. Naštěstí v tom hudba zase tak moc nehraje, vlastně mimo ty předěly skoro vůbec.
Ještě slovíčko k dabingu: Já už jsem to neviděl dabovaný deset let, takže jsem opatrnej, ale pamatuju si, že s dabingem ČST mi ten film přišel neskutečně nudný a i výkon jindy skvělého Luďka Munzara mi připadal dost otrávený. Pak jsem slyšel dabing Novy, který byl kupodivu o hodně živější. Munzar sice starší, ale ve formě, Soukup na Redforda taky seděl skvěle, navíc nechali španělštinu u Bolivijců, zatímco ČST ji z nepochopitelných důvodů dabovala, takže je zvláštní, že Butch a Bolivijci si nerozumí. Zvláště ve scéně v bance, kde na Butche mluví úředník a on jen čumí, je to hodně zvláštní. Ale originál je samozřejmě originál, tam se tohle ztrácí. Na druhou stranu, u šestikanálového zvuku na BD stejně jako u Hodného, zlého a ošklivého "vytunili" zvukové efekty, což zní hrozně. Na DVD to snad ještě ale nebylo. Ale kdybych se na to měl dívat česky, tak bych byl radši za tu Novu. Která tedy na DVD je.
Butch a Sundance jsou asi jedním z pěti westernů, které průměrný Čech vyjmenuje, když se ho někdo zeptá. Jejich enormní úspěch zajistil několik pokračování o Ettě Placeové, v jednom si zahrála sama Katharine Ross, a taky prequel, který natočil režisér Beatles a Supermana Richard Lester, z herců se vrátil jenom Jeff Corey, a já to viděl ještě před původním filmem. Možná na to po letech mrknu taky, tehdy mě to docela bavilo. Butche a Sundance si určitě pustím znova taky. Jen nevím, za jak dlouho. Je to dobrý film, ale ne jeden z mých nejoblíbenějších. 8,5/10
a.k.a. Butch Cassidy a Sundance Kid
Režie: George Roy Hill
Hrají: Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross, Strother Martin, Henry Jones, Jeff Corey, Charles Dierkop, Sam Elliott, Ted Cassidy
Hudba: Burt Bacharach
USA 1969

Žádné komentáře:

Okomentovat