pátek 28. října 2016

AN EYE FOR AN EYE (1981)

Když Chuck Norris dělá kliky, nezvedá sebe ze země, ale zatlačuje Zemi dolů.
Takřka televizní kriminálka s blonďatým a bezvousým Chuckem Norrisem, který tak musí používat i mimiku - a docela se mu to i daří. Steve Carver evidentně uměl z Chucka vymáčknout víc než jen jeden výraz a kop z otočky (viz i Osamělý vlk McQuade). Nicméně ve všem ostatním celkem selhává.
Děj je klišé na klišé. Chuck je policista, který se se svým parťákem snaží odhalit gang pašeráků drog. Při jedné akci je však parťák zabit. Zlý nadřízený Richard Roundtree Chucka donutí, aby od policie odešel, ale Chuck ve spojení s případem stejně zůstane - chce pomstít smrt svého parťáka. Následně je zavražděna i parťákova přítelkyně, reportérka, která odhalila důležitou stopu. Takže o důvod víc k pomstě. Do všeho se ještě zaplete pohledná střihačka z televize, kde reportérka pracovala, a proč asi hraje nedůležitou roli ředitele televize Christopher Lee?
Ano, ten film selhává i v bodě překvapení, kdo že je vlastně v čele zločinné organizace. Jasně, že když hraje vedlejší, zdánlivě nedůležitou roli Christopher Lee, tak se z něj musí vyklubat důležitá postava. No a pak je tu, protože je to Chuck, orientální prvek a bojová umění. Chuck cvičí na Total Gymu, má starého mistra, otce zavražděné reportérky, který, narozdíl od východních filmů, není vážným mudrcem, ale popleteným Japoncem, který neustále dokonalého Chucka poučuje, jak má bojovat. Hraje ho Mako, kterého jsme viděli asi v deseti rolích v MASHi (ostatně většina asijských padouchů z Chuckových filmů si často zahrála v MASH, protože moc takových herců asi v USA není).
Víte, co je tak skvělého na Total gymu? Zřejmě asi všechno! No to také...
Nicméně ten padouch, kterého si odtud člověk zapamatuje (asi jako jedinou věc), v MASHi nebyl. Je to Professor Toru Tanaka, obrovský jednonohý Japonec, který láme ženám vaz, převrací auta a lidi, co se mu pletou v cestě, odhazuje jako peříčka. Kdyby mi bylo o patnáct let míň, asi bych z něj měl strach. Dneska mi přišel dost komický. Krom toho, že by si s ním Chuck neporadil? Nemožné! Když je ovšem na scéně, zábavnost hodně stoupne. Bohužel, i když akčních scén není málo, neakční scény dost nudí. A v závěru i ty akční. Když si Chuck dvě minuty zpomaleně podává bezejmenného bodyguarda, říkal jsem si, že Spencerovi by stačila jedna facka. Chuck tu musí udělat hned několik kopů z otočky, aby bodyguarda zkopal pěkně do kulata. Ale bylo to o dost lepší než ten blbej Osmiúhelník, a proti němu to i dávalo smysl. 6/10
Není to náhodou další prodavač encyklopedií?
a.k.a. Oko za oko
Režie: Steve Carver
Hrají: Chuck Norris, Christopher Lee, Richard Roundtree, Professor Toru Tanaka, Matt Clark, Mako, Rosalind Chao
Hudba: WIlliam Goldstein
USA 1981

Žádné komentáře:

Okomentovat