úterý 27. září 2016

BRANNIGAN (1975)

John Wayne zřejmě toužil po tom, mít vlastního Drsného Harryho, tak natočil v sedmdesátých letech jediné dva filmy za svou dlouhou kariéru, ve kterých hraje policistu. Oba paradoxně s blížící se sedmdesátkou, takže ve věku, kdy už by policista měl být v důchodu. Tudíž coby drsný polda působí značně nevěrohodně. No, on po těžkém onemocnění v polovině šedesátých let vypadal nevěrohodně vlastně všude, ale v těch westernech se to ještě dalo snést. Tam Wayne patří. Když se ale stejně houpavým krokem prochází po Londýně s kravatou a v saku, nesedí to.
Scénář není nejblbější, ale ani nejchytřejší a nejsem nerozhodný, je to gotroch... promiňte, tohle nejsou Monty Pythoni. Aspoň se příběh odehrává v jejich zemi. Chicagský gangster John Vernon se za pomoci svého právníka Mela Ferrera skryl v Británii. Když je jim v patách nejen chicagský polda Brannigan, vyslaný za tím účelem do Anglie, ale i Scotland Yard pod vedením Richarda Attenborougha, potřebuje Vernon zmizet. Záhy je ale unesen a únosci žádají vysoké výkupné. Právník se spojí se Scotland Yardem, aby pomohli Vernona paradoxně vysvobodit. Jediný, komu záležitost připadá podivná, je John Wayne, který si ale musí dávat pozor, protože po něm jde Vernonem najatý zabiják.
Při sledování jsem mimo jiné měl pocit, že už jsem to všechno viděl. Příběh je poměrně stručný a je třeba ho nějak vyplnit, takže tu dostaneme nejen scénky na téma americký hromotluk v zemi etikety, ale také se film vhodně protáhne pokecem s mladou britskou průvodkyní, až přehnaně komickou hospodskou rvačkou, které jsou u Wayna nevtipné i ve westernech, a automobilovou honičkou. U obou posledních scének, snad i vlivem dabingu, v němž Waynovi propůjčil hlas Jan Schánilec, jsem měl pocit, že jde ve skutečnosti o film s Budem Spencerem. Rvačka je jasná a honička jako by vypadla z Policajta drábem, včetně vyděšeného majitele auta, které zabaví policista. Najatý zabiják mi zase připomněl Joe Dona Bakera v Charley Varrickovi, zvláště násilným zacházením s prostitutkou (Lesley-Anne Down v miniroli).
Začátek není nejhorší, ale celá první polovina se pak docela táhne, druhá však už docela jde. Celkově jde o průměrnou sedmdesátkovou kriminálku s auty, bouchačkami a funky hudbou, která je zajímavá snad jen představitelem hlavní role. Hrát v tom třeba Burt Reynolds, pes by po tom neštěk. 5,5/10
Režie: Douglas Hicox
Hrají: John Wayne, Richard Attenborough, Mel Ferrer, John Vernon, Judy Geeson, Ralph Meeker, Lesley-Anne Down
Scénář: Christopher Trumbo
Hudba: Dominic Frontiere
Velká Británie 1975

Žádné komentáře:

Okomentovat