úterý 12. července 2016

IL LUNGO GIORNO DEL MASSACRO (1968)

Westernová předzvěst poliziotteschi? V určitým smyslu mi to tak přišlo. Peter Martell tu tentokrát hraje šerifa, který se s tím nemaže a všechny lumpy, které vyslídí, okamžitě postřílí. Slizký soudce samozřejmě pro toto jednání nemá pochopení (určitě se jeho práci snaží mařit!) a využije první příležitosti, aby nechal Martella zavřít. K tomu po Martellovi jde mexická banda vedená padouchem Pedrem La Muerte a jeho přítelkyní Danielou Giordano, kteří na něj ještě navlečou vraždu farmáře a jeho ženy. Martell se ocitá na útěku, jde po něm jeho bývalý přítel, šerif Glenn Saxson, Pedro a jeho banda, kterým vyfouknul kořist z přepadení banky, a jediný, kdo mu věří, jsou jeho snoubenka Lara a její bratr.
Ne, i když jsem to přeložil (po dlouhý době zas jedny titulky), tak se mi to takřka vůbec nelíbilo. Laciná výprava, laciný scénář, laciné dialogy, laciní neherci, laciné všechno. No a na konci to pak pro jistotu úplně přestane dávat smysl. Mírný spoiler - představte si, že jste bandité a chytíte chlapa, od kterýho něco chcete. Co uděláte? Rozhodně ne to, že se, coby šéf, s ním začnete prát. Pak přijde wtf moment, když uprostřed bitky šéf zvolá "Mám nápad!", pomocí složitého systému lan Martella pověsí do oprátky, a pak oprátku přestřelí! Co to mělo sakra znamenat?
Film je navíc strašně zdlouhavý a nudný, postavy nezajímavé, ani z nápadu, že Daniela Giordano hraje sexy banditku, není vytěženo zhola nic. I hudba zněla občas až příliš moderně. Prakticky není, proč ten film doporučit. Fanoušci na život a na smrt se sice stejně podívají, možná se jim to bude líbit, mně ne. 4/10
a.k.a. Long Day of Massacre
Režie: ALberto Cardone
Hrají: Pietro Martellanza, Glenn Saxson, Daniela Giordano, Luisa Baratto, Fortunato Arena, Franco Fantasia
Hudba: Michele Lacerenza
Itálie 1968

Žádné komentáře:

Okomentovat