úterý 5. dubna 2016

WARLOCK (1959)

Western, který vypadal ze začátku dost dobře i přes nakreslené městečko v dálce. Městečko Warlock je ohrožováno bandou kovbojů, kteří přepadají místní horníky a každého strážce zákona, který se v městě objeví, vyženou, nebo rovnou zastřelí, nejlépe za zálohy. Městská rada se proto rozhodne najmout pistolníka Henryho Fondu coby šerifa, který vezme pořádek v městečku pevně do ruky. Přichází s ním ovšem rovněž jeho starý přítel Anthony Quinn, který si ve městě koupí saloon, a evidentně má svoje vlastní plány, a navíc se jeden z kovbojů, Richard Widmark, rozhodne svým starým přátelům postavit a stát se legálním strážcem zákona ve městě.
Ve filmu se tak načrtvává několik konfliktů, které musejí všechny nevyhnutelně skončit tragicky. Má Henry Fonda skutečně všechno pod kontrolou? Postaví se Widmark proti svému bratrovi, který v bandě zůstal, a proti starým přátelům? A má proti nim vůbec šanci? A jak se vůči němu postaví Quinn a Fonda? Navíc se do děje ještě důležitě zamíchají dvě ženy.
Film tedy nastíní několik konfliktů, prvních zhruba pětačtyřicet minut je docela fajn, ale pak přijdou problémy - snahy o hlubší prokreslení postav, tudíž dialogové scény, které děj na chvíli zabrzdí. Ono by to až tak nevadilo, scéna s Fondou se dá přežít dobře, jenže s Widmarkem je to horší. Zaprvé je jeho role poměrně nevěrohodně napsaná. Není úplně jasné, proč vlastně opustil bandu a stal se zrovna šerifem. Zadruhé se Widmark do svojí role nehodí, už je na to dost starý, chtělo to mladšího herce. A zatřetí jeho herecký výkon je dost nepřesvědčivý. Takže dlouhá pasáž, kdy se snaží (zmateně) vysvětlit svoje motivace, film dost zpomalí.
Pak se dá zase do pohybu, jenže se ukáže, že konflikt s kovboji je tím nejzajímavějším. Film ovšem jeho vyřešením nekončí, protože tu ještě máme tři hvězdy, které se musejí spolu popasovat. A v tuhle chvíli film ztratí tempo znovu. Respektive vývoj děje a postav udělá několik podivných zákrut, aby vše bylo dramatičtější. A proto nakonec bude hodnocení takové, jako bude.
Z herců se mi nejvíc líbil Quinn, byť byl divně nabarvený, aby působil starší. Fonda ve svojí nejednoznačné roli na sebe rozhodně strhne pozornost, byť hraje dost stoicky. K Widmarkovi jsem se už vyjádřil. Z ostatních je zajímavý snad jenom DeForrest Kelley, pozdější Kostra ze Star Treku. Je tu dost duelů a sem tam nějaká brutalita, kterou si člověk spojuje až s o pár let pozdějšími italskými filmy (např. probodnutá ruka) - evidentně byl tenhle film rovněž východiskem pro Leoneho. Škoda Widmarka a výše zmíněných záležitostí, mělo to dost potenciál... 6,5/10 
Režie: Edward Dmytryk
Hrají: Richard Widmark, Henry Fonda, Anthony Quinn, Dorothy Malone, Dolores Michaels, Wallace Ford, DeForrest Kelley, L.Q. Jones
Hudba: Leigh Harline
USA 1959

2 komentáře:

  1. Pokud chceš něco dobrého s Widmarkem (což podle mě Warlock je - můj pozn.:)), pusť si Smrt pistolníka. Doporučuju

    OdpovědětVymazat
  2. Tak nejlepší Widmark podle mě byl v Norimberském procesu, ve westernech se mi víc líbil jako padouch. Ale Smrt pistolníka zkusím, díky za tip.

    OdpovědětVymazat