pátek 25. března 2016

THE UNDEFEATED (1969)

Zcela klasický Wayne, film ničím nevybočující z jeho běžné řady filmů, které tvořil v šedesátých letech. Zde je opět doplněn další hvězdou, tentokrát Rockem Hudsonem - zpočátku to vypadá, že budou stát proti sobě, ale když se jejich linie protnou, hned se spřátelí. Wayne hraje bývalého severního plukovníka, Hudson jižního - po prohrané válce se Hudson se svou kavalerií a rodinami seberou a jedou pokračovat v bojích do Mexika, kam je pozvali Francouzi. Wayne se chystá prodat stádo koní americké armádě, ale když se ho vládní agenti pokusí podvést, prodá je radši rovněž Francouzům a žene své stádo do Mexika, plného banditů, revolucionářů a okupantů - a samozřejmě se setkává s Hudsonovou četou.
Film se, jako vždycky, snaží nabídnout i něco víc. Ohledně konce občanské války a porážky Konfederace je poměrně přesvědčivý a zajímavý, ostatně režisér McLaglen si tohle téma už vyzkoušel o čtyři roky dřív v Shenandoah. Stejně tak je mnohem zajímavější linie kolem Hudsona a jeho lidí. Linie kolem Wayna je zajímavá snad jenom tím, co za kovboje má vedle sebe a jak jsou nevyužití - hrají tu Ben Johnson a Harry Carey jr., ovšem zvláště Carey dělá jen křoví a nejvíc se scénář soustředí na Wayna, jeho adoptivního indiánského syna (!) a nerudného kuchaře.
I v táboře jižanů je víc zajímavých postav, Hudsonova mladá dcera, její nápadník Jan-Michael Vincent, důstojník nesnášející seveřany a asi nejhlouběji věřící v Konfederaci, zbabělý pacifista. Když se týmy setkají a začne mezi nimi interakce, člověk má různá očekávání. Dívka a Indián se do sebe zamilují, co udělá Vincent? A jak se proplete revoluční dění kolem obou skupin, jež si jdou jen za svým? Bohužel, v čem film zcela selhává, je řešení všech nastíněných linek a konfliktů. Místo toho se zdržujeme nudnou a šílenou rvačkou všech proti všem během oslav. A když už v poslední půlhodině film řádně ztemní a zdrsní příchodem revolucionářů (kteří jsou zde oproti italské verzi vylíčeni jako sprostí vrazi), závěr prostě vyšumí do prázdna.
Kdybych se chtěl šťourat v ideologii, asi by se mi moc nezamlouvala, celý film v podstatě z nějakého důvodu straní spíš Francouzům než Mexičanům, je tu postava pacifisty, který se všem hnusí, což v šedesátých letech pravděpodobně poukazuje na hippies a jiná mírová hnutí, naopak tu úplně chybí jakýkoli rasismus, takže Indiány všichni prostě berou a když už se do synka jižani pustí, tak spíš proto, že je seveřan, než pro jeho původ. Dlužno říct, že film má myšlenku založenou hlavně na přátelství a na nesmyslnosti válek, což je rozhodně pozitivní.
Takže není to nic extra, ale je to přesně to, co jsem od toho čekal. 6,5/10
a.k.a. Neporažení
Režie: Andrew V. McLaglen
Hrají: John Wayne, Rock Hudson, Lee Meriwether, Melissa Newman, Bruce Cabot, Jan-Michael Vincent, Ben Johnson, Harry Carey Jr., Marian McCargo, Paul Fix, Gregg Palmer
Hudba: Hugo Montenegro
USA 1969

Žádné komentáře:

Okomentovat