úterý 15. března 2016

TRUMBO (2015)

Tyhle filmy o filmových tvůrcích starých časů mě sem tam docela zaujmou. Někdy jsou lepší (jako Burtonův Ed Wood), někdy horší (jako film Hitchcock). Samozřejmě je nikdy nejde brát jako dokumenty, vždycky je třeba přidat nějaké drama. V tomhle ohledu dopadl nejlépe právě Ed Wood, který se soustředí vyloženě na to, jak se Ed snaží, považuje se za génia, přitom tvoří příšernosti. A film nás pomalu přesvědčí, že Edward Wood opravdu byl zneuznaným géniem a věřím, že jsem naletěl nejen já, který jsem si potom pustil Plan 9 of outer space :) Hitchcock naopak musel přidat drama uměle. Film o géniovi, který neměl při natáčení moc potíží, protože měl všechno pečlivě připravené, bylo asi těžké udělat, tak z toho tvůrci udělali film o krizi stárnoucích manželů, přičemž Hitchcockovi přisoudili roli loutky, která by bez své odstrkované manželky nenatočila ani ň.
Trumbo je jiný v tom, že jeho příběh drama opravdu obsahuje. Dalton Trumbo byl oceňovaný scenárista, který během války vstoupil do komunistické strany, během "honu na čarodějnice" po válce byl dán na černou listinu a dokonce si odseděl pár měsíců ve vězení. Film je tedy o jeho boji za to, aby znovu mohl pracovat a přitom se nemusel skrývat za vymyšlená jména. Četl jsem různé reakce jak na čsfd, tak recenze, které film kritizují za to, že kladně líčí komunisty a opomíjí, co dělali v SSSR - ale to, že je Trumbo zrovna komunista, je v tomhle případě úplně jedno. Ten film by fungoval úplně stejně, kdyby zastával jakékoli jiné myšlenky, které vláda označí za nepřátelské. V tom filmu je to dokonce zmíněno, když Trumbo jednoho přítele, člena demokratické strany, varuje, že republikáni by se mohli začít úplně stejně zbavovat kohokoli.
Bohužel i zde je zapojeno Trumbovo rodinné drama, které je celkem zbytečné, takže spory s dospívající dcerou či andělsky trpělivou manželkou mě spíše celkem nudily - a nezáleželo na nich. Ale aspoň to nebylo tak otravné jako v Hitchcockovi. Mnohem větší osobní drama je ve sporu pragmatického Trumba a jeho idealistického kolegy, který umírá na rakovinu. Rovněž byly možná až zbytečně dlouhé scény, kdy Trumbo sedí v base a je šikanován omezeným obrovitým černochem.
Zvláštní je u těchhle věcí vždycky zobrazení skutečných osobností, které dobře známe. Ve filmu vystupují jako postavy tři slavní herci, Edward G. Robinson, Kirk Douglas a John Wayne. Robinson je vylíčen jako zbabělec, který kolegy nakonec ve strachu práskne (což neudělal a film mu v tom křivdí), Wayne jako omezený americký nacionalista, který je vždycky blízko tomu někoho zmlátit, a Douglas jako drzý správňák, který se nebojí a Trumbovi nakonec pomůže. Robinsona až tak neznám, představitel Wayna se snaží, ale zase tak se mu nepodobá, ani nijak extra dobře nehraje, a upřímně má to s charakteristikou (Wayne je tu prostě karikatura) daleko snazší, než představitel Douglase, který sice na první pohled taky není až tak podobný, ale zahrál to skvěle a brzy mě přesvědčil, že je Kirk Douglas. Ve filmu se rovněž objevuje jako postava režisér Otto Preminger, byť jako karikatura ujetého německého režiséra, ale dost mě dost bavila (mimochodem jeho představitel se mihl i v Hanebných panchartech). Ve filmu se rovněž objevují ukázky z různých filmů - a když je to film, v němž hraje John Wayne nebo Kirk Douglas, tak jsou v záběrech nahrazeni jejich představiteli z tohohle filmu, což je uděláno dost dobře.
A teď kdo v tom hraje skutečně. Breaking Bad je na mě pořád moc dlouhá záležitost, ale kvůli Bryanu Cranstonovi, který zde hraje výborně, se možná na pár dílů někdy podívám. Helen Mirren hraje výrazně negativní postavu, možná až moc jednostrunně, ale určitě ne špatně. Potěšil mě John Goodman, opět coby dobrácký hromotluk, který si nenechá srát na hlavu (tentokrát coby producent béčkových filmů, pro kterého Trumbo pod pseudonymy píše filmy o opičích lidech a o momizemšťanech). Výborný je rovněž Louis C.K., hrající onoho výše zmíněného kamaráda.
Celkově je to možná trochu delší, než to být potřebovalo, obsahuje to víc dějových linek, a opravdu se mi líbil až konec, v němž se objevují Douglas a Preminger (jako postavy), ten by sám byl skoro na plný počet. Jako celek bych to viděl asi tak na 7,5/10.
Režie: Jay Roach
Hrají: Bryan Cranston, Diane Lane, Louis C.K., Elle Fanning, Helen Mirren, Michael Stuhlbarg, John Goodman, Alan Tudyk, David James Elliott, Dean O'Gorman, Christian Berkel
Hudba: Theodore Shapiro
USA 2015

Žádné komentáře:

Okomentovat