úterý 16. února 2016

STARCRASH (1978)

Je čas na trochu robotího šovinismu!
Po megaúspěchu původních Star Wars se ve světě roztrhl pytel s filmy, které se na něm chtěly přiživit. Kromě toho, že se na plátna kin dostal i konkurenční Star Trek, se na celém světě (s výjimkou východního bloku - ale tvrdit to stoprocentně nemůžu, jsem si jistý jen v tom, že se nic takového nevyrobilo tady) začaly točit laciné vykradačky. V USA, Jižní Americe, Asii i v Evropě - a tam samozřejmě především v Itálii.
Šli jsme do toho s tím, že to nebude dobrý, ale že by to mohla být zábava na úrovni Tureckých Star Wars. Tak úplně se to nesplnilo. Ten film je neskutečně dementní a je chvílemi dost vtipný. Ale většinou je to docela nuda. Hrdinkou je sexy pašeračka Caroline Munro, která půlku filmu stráví v kožených bikinách, ovšem namísto badass bitch, co si nenechá nic líbit, je to nána, co se celý film dostává do nějaké kaše, ze které ji někdo musí vytáhnout. Její souputníky na výpravě za záchranou Davida Haselhoffa (ještě nestráží pobřeží po boku trojice Pamela a její kozy) jsou divný robot, který neustále háže šílené hlášky (viz výše, nebo třeba "Je fajn být zase pod proudem."), a především divnochlap vypadající jako Jindra z Princezny ze mlejna, jehož výraz v obličeji nás neustále rozesmíval. Jejich protivníkem je pak neskutečně přehrávající hrabě, který vypadá trochu jako Miloš Kopecký. A objevuje se tu i Christopher Plummer, jehož účast vysvětluje jen jeho prohlášení, že kvůli možnosti dovolené v Itálii by tam hrál cokoli. Nicméně když vydá coby nejvyšší Imperátor nařízení, aby byl zastaven tok času, bylo mi ho líto.
Co ještě dostaneme? Amazonky na koních (snažící se mučit nebohou nedostatečně oblečenou Hvězdu Stellu - mimochodem Stella je italsky hvězda, takže její jméno je Hvězda Hvězda), zmrzlou Hvězdu Stellu, Hvězdu Stellu zajatou jeskynními lidmi a nesenou na traverze místo na klacku, sexy pohledy Hvězdy Stelly, neskutečně zdlouhavou vesmírnou bitvu (již jsme si radši už pustili zrychleně, aby byl co nejdříve konec) - neustále se dokola opakují stejné záběry, Hvězdu Stellu létající vesmírem, a dokonce světelný meč! Triky jsou mizerné, a režisér Cozzi se snad ani nesnaží maskovat, že to vybuchují miniatury, tak je to zjevné... A k tomu hraje hudba Johna Barryho, která je sama o sobě hodně dobrá, jenže je naprosto debilně použitá.
Pouštěli jsme si to s přáteli společně s Tureckými hvězdnými válkami (takže jsme si udělali takový trashový věčer). Dlužno říct, že TSW jsou o dost zábavnější. A taky ještě horší. Tohle je jenom špatný, sice směšný, ale nikdy už to vidět nepotřebuju. po skončení jsme všichni byli rozmrzelí. Ne, že bych TSW potřeboval v dalších deseti letech znova vidět, ale ty jsou tak neskonale dementní, že Star Crash může závidět. 3/10 - za bikiny, amazonky na koních a útěk z vězení.
a.k.a. Hvězdná srážka
Reie: Luigi Cozzi
Hrají: Caroline Munro a její cozzi, David Hajzlhoff, Marjoe Gortner, Christopher Plummer, robotí šovinista, amazonky na koních
Hudba: John Barry
Produkce: Roger Corman
Itálie / USA 1978

Žádné komentáře:

Okomentovat