úterý 1. prosince 2015

MY NAME IS PECOS (1966)

Zábavný špageťák klasického střihu, kdy hrdina přichází do města, které ovládá banda krutých hrdlořezů, která navíc pátrá po penězích, jež jí byly vyfouknuty. A hrdina odmítá komukoli sdělit svoje jméno... A ještě tu v těch osmdesáti minutách najdeme i téma rasismu. To vše v pískovnových lokacích s kartonovým městečkem bez jediného komparsisty (ono nevypadá ani opuštěně, ono prostě působí tak nějak nepatřičně).
Nicméně dvě věci zvedají tento film z běžného levně vyráběného průměru. Jednou je scénář, který je jednoduchý, úderný a film celých osmdesát minut utíká rychlým tempem. Navíc kromě hrdiny a padoucha jsou tu vykresleny zajímavě i vedlejší postavy, přičemž tentokrát tu není žádný ukecaný stařík, všichni jsou buď podrazáci, nebo zbabělci. Zvláště zajímavou figurkou je kolaborantský hrobník. A tou druhou věcí je casting. Žádnou velkou hvězdu tu nenajdeme, ale pro člověka, který už nějaký ten špageťák viděl, se tu v obsazení skrývá jedno později známé jméno vedle druhého.
Hrdinu ztvárňuje docela dobrý Robert Woods, který namaskovaný i vypadá celkem mexicky, jenom mu zbytečně uměle zešikmovali oči, což vypadá divně. Padouchem je Pier Paolo Capponi, kterého člověk prostě musí nenávidět. Lahůdkou je tu ale jeho banda - zástupce mu dělá Peter Carsten (viz And God Said to Cain s Kinskim), dál má v bandě George Eastmana (zde ještě coby Luigi Montefiori), Massima Righiho (Adios Gringo), Petera Martella (vypadá sjetě už tady), Sala Borgeseho či Orsa Maria Guerriniho (Keoma).
No a aby toho nebylo málo, až na režiséra Lucidiho jako by se většina štábu sebrala s návrhářem scény Demofilem Fidanim a šli točit ještě levnější westerny (kameraman Franco Villa, skladatel Lallo Gori, a samozřejmě manželka kostymérka Mila Vitelli). Gori dodal na svoje poměry překvapivě sedící hudbu s písničkou připomínající House of the rising sun od Animals, Villa poměrně doboru kameru a akorát ta výprava je docela naprd. A dost to kazí konec, byť ten byl zřejmě narychlo dodělávaný, protože původně měl dopadnout trochu jinak. Ale publikum si vynutilo změnu a posléze i další díl. Jenom ten ukradený záběr z Pro pár dolarů navíc si mohli odpustit. 7,5/10
a.k.a. Due once di piombo, Jmenuji se Pecos
Režie: Maurizio Lucidi
HRají: Robert Woods, Pier Paolo Capponi, Peter Carsten, Cristina Iosani, George Eastman, Pietro Martellanza, Orso Maria Guerrini, Luigi Caselatto, Umberto Raho
Hudba: Lallo Gori
Výprava: Demofilo Fidani, Mila Vitelli Valenza
Itálie 1966

Žádné komentáře:

Okomentovat