úterý 24. listopadu 2015

STRIKE COMMANDO (1987)

How do you say goodbye in Russian? Auf Wiedersehen?
Moje první setkání s Brunem Matteim, a musím říct, že asi ne poslední. Jedná se o naprostou vykrádačku druhého Ramba, a to do puntíku, byť se to ze začátku zdát nemusí. Hrdina je členem elitního komanda, které na začátku zvoře akci, při které má být pravděpodobně vyhozen do vzduchu vietnamský tábor. Ještě, než jsou dráty nataženy, je komando napadeno a dojde k přestřelce. Plukovník Radek dá rozkaz k odpálení, načež voják zmáčkne detonátor a tábor vyletí do vzduchu! Proč tam to komando vůbec šlo??? Všichni z komanda jsou tedy považováni za mrtvé, ale hrdina Michael Ransom přežije a je zachráněn lidmi z vesnice, která je ohrožována Vietcongem a zpraví ho o přítomnosti sovětských důstojníků mezi Vietnamci. Michael se spřátelí s chlapcem, jemuž vypráví o Disneylandu a stromech, na kterých roste popcorn... Já vám to tu nebudu do slova popisovat všechno, prostě se po akci dostane do základny, kde je pověřen nafocením oněch důstojníků, aby měli Američani důkaz. Michael se tam vypraví a vesnice, se kterou se sblížil, je vyvražděna. Michael se chopí prvního samopalu a vydá se na cestu pomsty. Už se asi chytáte?
Ano, Michael bude zajat, mučen a nucen rádiem hlásit demotivační hlášení. A přesně od té samé chvíle jako jsem psal u dvojky Ramba, začíná ta pravá zábava, při které vystřílí půlku Vietnamu, zatímco s sebou jako zajatkyni vláčí sovětskou důstojnici. V patách je mu však brutální plukovník Jakoda (to nezní moc rusky, co?), v civilu pravděpodobně boxer, který celé dny dělá kliky, zatímco Michael byl smažen jak elektrikou, tak hořákem a bit Vietnamci. Vždycky jsem měl podezření, že lidi, kteří moc cvičí, jsou nebezpeční.
Jak to tady popisuju, asi je vám úroveň filmu zcela jasná. Naštěstí je film ve svojí demenci dost zábavný a o akci není nouze. Reb Brown v hlavní roli je typ absolutně vhodný do podobného filmu - svalnatý, toporný a neskutečně přehrávající. Místo mluvení křičí a jeho křik při každém výstřelu je prostě skvělý. Do role padoucha byl obsazen tehdy v těchto filmech častý herec Christopher Connelly, zde zjevně pro podobu s hercem, který hrál Murdocka v Rambovi. Akce je pořádně pitomě udělaná (hrdinu nikdo netrefí, i když běží naprosto nekrytý, zatímco Reb sám zastřelí všechny okolo sebe, aniž by se pořádně otočil), hudba je správně synťákově debilní. A i pár hlášek se našlo. Co je však nejlepší ze všeho, je souboj s Jakodou, který ten film posunuje ještě o pár úrovní... výše nebo níže? Rozhodně se budete popadat za břicho. Je to zcela na úrovni Smrtelné kořisti, jenom možná ne až tak moc ujeté. Mimochodem se tu objevuje i vyklízení Saigonu, jako v Nezvěstných v boji (kteří, tuším, Matteie inspirovali taky). A to jsem ještě nezmínil pseudoamerický patos (nebo jen lízání amerických prdelí?) typu "Ty jsi Američan, ty jsi pán! Jsi náš spasitel!" Nevím, ale jaký tomu dát přesný hodnocení. Nulu? Plnej počet? Nic mi nepřijde být adekvátní.
AMERIKAAAANSKYYYYYY!!!

Režie: Bruno Mattei
Hrají: Reb ÁÁÁÁÁÁÁ Brown, Christopher Connelly, Alex Vitale, Louise Kamsteeg, Luciano Pigozzi
Hudba: Luigi Ceccarelli
Itálie 1987

Žádné komentáře:

Okomentovat