středa 11. listopadu 2015

LA VIA DELLA DROGA (1977)

Následující Castellariho poliziottesco má všechny neduhy, které jsem popsal u Il Grande Racket, a přidává další. Opět absentuje nějaký promyšlenější děj, opět jsou postavy jen tak zběžně načrtnuté, nicméně tady ubylo i akce, protože v první polovině jde v zásadě o naučný film o škodlivosti drog. Pořád sledujeme drogové dealery, narkomany, kteří zvrací v deliriu (nebo jak se tomu u drog říká), a co jsou pro drogy všechno ochotni dělat (krádeže, vraždy, prostituce). Do toho sledujeme Fabia Testiho coby totálního váguse, kterého chytnou s taškou plnou heroinu na letišti, ale jaksi pořád moc není ve středu - a až do půlky pořád nevíme, co je vlastně zač...
Naštěstí ve druhé polovině se film konečně rozjede, karty se rozdají a už to šlape, jak má. Byť akce, která vše odstartuje, je dost pitomá (obstaráme si drogy tím, že vykrademe zásoby zboží, co zabavila policie), od té chvíle se Fabio (ani film) doslova nezastaví. pořád před někým utíká, přeskakuje zdi i ploty, krade auta i motorky a gangsteři se ho snaží dostat. Až tehdy Testi film opravdu ovládne, až tehdy jsem skutečně zbystřil, po zmateném začátku, který bez vysvětlení střídá lokace, ve kterých není nic řečeno, jen sledujeme obrazy lidí na různých místech světa, a ospalé první půlce, kterou už jsem popsal. Testi, kromě toho, že podal ohromující fyzický výkon, se mi tu líbil mnohem víc než v Il Grande Racket, kde si prostě víc pozornosti ukradli Gardenia, Guerrini a Cianfrigliova partička. Tady se sice objevuje další hvězda, anglický herec David Hemmings, ale ten hraje v podstatě nezajímavou roli policisty, který vede velký zátah na drogové organizace.
Jinak se tu opět objevuje řada známých tváří, šéfem Johnem Lofreddem počínaje a přes Massima Vanniho a Roberta Dell'Acquu konče Romanem Puppem. Tentokrát ovšem nikdo z nich nemá tak zajímavé a výrazné role jako v již zmiňovaném Il Grande Racket, vlastně tvoří jen jednolitou bandu, která jde po Testim. A na začátku se mihne i sám režisér. Hudbu pro změnu složila v té době populární skupina Goblin, a je docela povedená. Na jednu stranu se mi to celkově líbilo méně než Il Grande Racket, na druhou stranu závěrečná honička mi nedovoluje dát méně než stejné hodnocení, čili 6,5/10.
a.k.a. The Heroin Busters, Cesta rajské smrti
Režie: Enzo G. Castellari
Hrají: Fabio Testi, David Hemmings, John Loffreddo, Massimo Vanni, Wolfango Soldati
Hudba: Goblin
Itálie 1977

Žádné komentáře:

Okomentovat