úterý 27. října 2015

LA POLIZIA RINGRAZIA (1972)

Vážné a společensky sžíravé jako u Damianiho, brutální a nesmlouvavé jako u Lenziho. A především opravdu dobré. Takové je toto poliziottesco, které má na svědomí kupodivu Steno (zde netradičně podepsán svým pravým jménem, tj. Stefano Vanzina), který hned následujícího roku začal svojí proslulou policajtskou sérii s Budem Spencerem.
Námět je sice spojován s o rok mladším Magnum Force s Clintem Eastwoodem, ale oba filmy jsou přece jenom jiné. Z tohohle filmu sálá aktuálnost, dobová nálada. Vlastně v první třetině se jedná především o exkurz do života policistů, od kterých se čeká, že budou chránit bezpečí občanů, ale byrokracie jim hází klacky pod nohy. Líbilo se mi ovšem, že se hrdina zříká jakéhokoli extremismu. U Lenziho by se možná hrdina k samozvané policii, která popravuje neusvědčené zločince, přidal. Konečně, Merli tak v jeho filmech vlastně funguje. Ne tak zdejší komisař Bertone, představovaný vynikajícím Enricem Maria Salernem. Jak to hezky o rok později shrnul Clint Eastwood: "Tenhle systém je prohnilej a nenávidím ho. Ale dokud někdo nevymyslí lepší, budu se ho držet." Ovšem na rozdíl od Magnum Force, tady prosakuje i nebezpečí fašistického převratu... A do toho tu máme stíhání zlodějíčka, který zastřelil dva lidi a unesl nevinnou dívku. Což mi připomnělo pozdější Lenziho film Almost Human, kde shodou okolností unesenou hrála rovněž Laura Belli.
Film je dobře napsaný, takže společenská kritika nijak nenudí a neotravuje, akcí a násilím se šetří, ale pokud se objeví, skutečně z něj mrazí. Salerna už jsem zmínil, taky ho mám s každým filmem čím dál radši. Dále bych zmínil Maria Adorfa v dobře zvládnuté roli uměřeného státního zástupce. Hudba Stelvia Ciprianiho je výtečná. Jenom škoda, že film sice zaujme, ale zase moc neoslní. Něco mi tam chybělo. Ale nebylo toho moc. 8/10

a.k.a. The Execution Squad, Policie děkuje
Režie: Steno
Hrají: Enrico Maria Salerno, Mario Adorf, Cyril Cusack, Laura Belli, Franco Fabrizi, Mariangela Melato
Hudba: Stelvio Cipriani
Itálie 1972

Žádné komentáře:

Okomentovat