neděle 28. června 2015

THE TRAIN ROBBERS (1973)

Aneb cesta tam a zase zpátky. Johna Wayna si najme Ann-Margret, aby jí pomohl najít lup, který ukryl její zesnulý manžel lupič v poušti. John Wayne přibere tři svoje staré parťáky, mezi nimi Bena Johnsona a Roda Taylora, a dva Taylorovy trochu podezřelé kamarády, a vydají se do pouště pro půl milionu dolarů ve zlatě. Samozřejmě, že se za nimi vydá velká tlupa, která chce zlato ukrást...
Nejzajímavější na tom filmu je, že se v něm celou dobu nic moc vlastně neděje. Přesto jsem se ale téměř nenudil. Nebezpečí anonymní bandy jezdců je stále přítomno, plus se objevuje záhadný muž s doutníčkem, o jehož identitě až do konce nemáme jasno, a k tomu je člověk zvyklý, že v partě bude minimálně jeden zrádce, dokonce dostane jasný tip, když už tam hraje tradiční padouch Christopher George a hned ze začátku se chytne několikrát s Waynem, a pořád čeká, kdy zradí... A samotná akce taky vyvolává určité otázky. Takže na podruhé už to asi bude docela nuda. 
Jinak Wayne je Wayne, Ann-Margret musí být sexy i uprostřed pouště (ale není tak otravná jako Raquel Welch), z herců se mi tak asi nejvíc líbil Johnson, tyhle staré mazácké kovboje uměl dobře. Rod Taylor taky vůbec není špatnej, ale kupodivu nemá tolik prostoru. Škoda, že v protibandě není žádný výrazný padouch, je to jen anonymní masa chlapů s puškama na koních, ale i to má něco do sebe, možná to působí děsivěji.
Jinak Burt Kennedy mi tímhle filmem připomněl starší westerny Budda Boettichera, ke kterým psal scénáře. Tenhle film jako by vlastně vypadl z padesátých let. Vlastně by mě neudivilo, kdyby tenhle scénář pocházel už z téhle doby a jenom ho tehdy Boetticher a Scott nezfilmovali. Nicméně přišlo mi to lepší než ta Boetticherova béčka. Zmínil bych ještě úvodní scénu, u které si nemůžete nevzpomenout na Tenkrát na Západě. Nádraží, vrzající větrník a Ben Johnson čekající na vlak. Hudba Dominica Frontiereho je ovšem naprosto klasická. Celkově, je to spíš takový na svou dobu retrowestern, vlastně stačí jediné vidění, podruhé už to není třeba vidět. Nicméně i za závěrečnou pointu si těch 7/10 zaslouží.
a.k.a. Vlakoví lupiči
Režie: Burt Kennedy
Hrají: John Wayne, Ann Margret, Rod Taylor, Ben Johnson, Christopher George, Bobby Vinton, Ricardo Montalban
Hudba: Dominic Frontiere
USA 1973

Žádné komentáře:

Okomentovat