pátek 22. května 2015

MY BEST FRIEND'S BIRTHDAY (1987)

První film, který kdy režíroval Quentin Tarantino. Amatérský, točený černobíle s neherci. K tomu ještě navíc se z původních sedmdesáti minut dochovalo jenom šestatřicet. Tudíž pokud byste se na to chtěli kouknout, nečekejte, že příběh třeba skončí. Co za vymoženosti byste taky chtěli. Není to ale tak, že by se dochovala jen první půlka, chybí i některé scény z první poloviny, v tomto torzu tedy scény na sebe moc nenavazují. Třeba scéna, kterou tento zbyteček končí, je evidentně ze závěrečné části. Rovněž postavy se tak objevují a už se do konce neobjeví.
Příběh tedy zase tak jasný bohužel není, ale leccos jde odvodit. Ukecaný DJ, kterého hraje sám Tarantino, se rozhodne uspořádat narozeninovou párty pro svého kamaráda, kterému se zrovna vůbec nedaří, rozešel se s holkou. QT pro něj najme prostitutku, která ovšem s povoláním nemá žádné zkušenosti. Navíc ji vystopuje její pasák, který se s kamarádem porve jakýmsi bláznivým kung-fu či co. Sám Tarantino má mezi tím problém se svou přítelkyní, která zároveň chodí s jedním svalnatým blbem, který hodlá Tarantina zabít. Neptejte se mě jak, ale ona prostitutka nakonec skončí v posteli s Tarantinem, v jeho pokoji polepeném plakáty s Bronsonem a z dalších filmů.
Samozřejmě to je spíš jenom taková hra na film než skutečný film, obraz je hrozný, zvuk je ještě horší a herci jsou mizerní. Zaujme vlastně jen sám Tarantino a dialogy, které později vyšperkuje v dalších filmech. Dialog s cukrářem o Elvisovi se později objevil v True Romance. Stejně tak prvek předávkování špatnou drogou (zde dokonce je omylem vyšňupán svědící prášek) byl později využit v Pulp Fiction. Dokonce je přidána i hudba, staré rock'n'rollové fláky. Poprvé zazní až někdy v polovině, takže mě její přítomnost překvapila, předpokládal bych, že v takovém "filmu" ani nebude.
Celkově se to asi nedá hodnotit samo o sobě a zaujme to prakticky jenom tím, že jde o první pokus později slavného režiséra o natočení filmu. Asi by bylo nefér tomuto torzu amatérského pokusu o film dávat nějaké hodnocení srovnatelné s profesionálně vytvořenými filmy. Je to jen zajímavý doklad toho, co dělal dnes slavný režisér, ještě než se proslavil.

Režie: Quentin Tarantino
Hrají: Quentin Tarantino a jeho kamarádi
USA 1987

Žádné komentáře:

Okomentovat