středa 22. dubna 2015

VENDETTA DAL FUTURO (1986)

Sergio Martino, stejně jako mnoho jiných italských režisérů, se v 80. letech dal na cestu vykrádaček amerických filmových hitů. Tady dostaneme Terminátora po italsku. A je to samozřejmě béčko se vším všudy.
Třeba už začátek, kdy jsem se musel přesvědčit, že jsem omylem nějaký kus filmu nepřeskočil. Martino se nezdržuje žádným úvodem a posílá nás rovnou doprostřed akce. Napřed dialog dvou nejhorších herců ve filmu, čínského aktivisty a černého policisty, a pak už přichází hlavní hrdina, aby vykonal svůj úkol. Z nějakého důvodu ale selže. Šéfa mafie, která hrdinu do akce poslala, vyděsí, že by se mohl dostat do rukou FBI, tak na něj pošle svoje lidi. Všechno to ovšem bude kapku složitější, než by se zdálo, protože hlavní hrdina je ve skutečnosti kyborg.
Je tu všechno, co od takového osmdesátkového filmu očekáváme. Hodně akce, špatní herci, syntetická hudba, šílená osmdesátková móda (nosily se tehdy igelitové sukně??? Nebo to je snaha o futuristickou vizi módy?) a debilní scénář. Nicméně ač začátek je poněkud matoucí, po cca čtvrthodině se to rozjede a celou dobu jsem se slušně bavil. Nechybí samozřejmě několik vypečených scének, od souboje kyborgů po páku mezi chřestýši.
Navíc tu máme možnost vidět spoustu známých ksichtů, padouchem Johnem Saxonem počínaje a vědcem Donaldem O'Brienem konče. A samozřejmě nesmím opomenout George Eastmana v roli namachrovaného kamioňáka, který mě bavil asi nejvíc. Zajímalo by mě, jestli ho s tím ohavným přízvukem (hraje Mexičana) do angličtiny nadabovali, nebo jestli to je dokonce jeho hlas :) Co se týče hlavního hrdiny... no, mohlo bejt hůř. I Arnold je proti němu herec, ale jo, ujde.
Paco - stroj smrti samozřejmě není dobrý film, ale čekal jsem, že se budu mnohem víc nudit. 6/10
Well, you should see Polythene Pam...
O'Brien s vousy vypadá skoro jak Harvey Keitel
Jako by vypad ze Spaceballs. A taky vypadá, jako by ztratil bzučení, pípání a svištění.
a.k.a. Paco - stroj smrti, Atomic Cyborg, Hands of Steel
Režie: Sergio Martino (jako Martin Dolman)
Hrají: Daniel Greene, Janet Agren, Claudio Cassinelli, George Eastman, John Saxon, Donald O'Brien, Franco Fantasia
Hudba: Claudio Simonetti
Itálie 1986

Žádné komentáře:

Okomentovat