čtvrtek 9. dubna 2015

BRONCO BILLY (1980)

Ale houby, že Clint začal točit "zajímavý" filmy až po šedesátce. Točil je vlastně už od začátku, jenom tomu tehdy nikdo nevěnoval pozornost, protože paralelně střílel parchanty v různých akčních filmech. To, že pod slupkou tvrdého chlápka s největší bouchačkou na světě se skrývá citlivý a inteligentní tvůrce nikdo tehdy nechtěl vidět. Nepíšu to tady jen tak, protože o tomhle je právě tenhle film.
Clint se představuje jinak než obvykle. Místo samotáře tu máme chlapa, který kolem sebe shromáždil "rodinu" sestávající z několika zvláštních existencí. A všichni dohromady si plní svůj sen o tom, že žijí jinde a jindy a jsou něčím, čím nikdy být ve skutečnosti nemohli a nemohou. A i přes nepřízně osudu neztrácejí naději. Jednoho dne jim osud postaví do cesty nafoukanou snobskou bohatou ženu, která je nucena stát se součástí jejich party. Samozřejmě je to o sbližování dvou lidí, kteří se napřed nesnášejí, ale Clint tyhle příběhy umí. Někdy je udělá výbušnější (Železný stisk), jindy komornější (Gran Torino), ale umí je.
Clint se tu představuje jako herec i režisér. Musím říct, že vlastně jsem ještě asi ani neviděl jediný film režírovaný Clintem Eastwoodem, ve kterém sám nehrál. Tak nějak by mi tam chyběl. Clint samozřejmě nezklame, ani režijně, ani herecky. A společně s ním se tu představuje i parta herců, se kterou celá sedmdesátá a osmdesátá léta pracoval skoro na všem. Většinou tvoří jeho spolucirkusáky (Bill McKinney, Sam Bottoms, Dan Vadis, který u Eastwooda zakotvil po italském angažmá v sandálovkách a westernech), v roli zlého šerifa, asi příbuzného toho z Ramba, se objevuje Walter Barnes, který u Clinta zakotvil pro změnu po sérii Mayovek a opět špaget, a nejvýraznější role samozřejmě připadly Clintově tehdejší družce Sondře Locke a Geoffreymu Lewisovi. Lockeová mi tu sama o sobě nevadila (nebo že bych si na ni už zvyknul?), hrála protivnou postavu, v pořádku. Nicméně poměrně mi vadily pasáže, týkající se jejího pozadí, toho, proč se vlastně k cirkusu přidá. Přišly mi ne zrovna nejlépe napsané (stereotypní figury zlé macechy a prohnaného právníka), na druhou stranu součástí právě tohoto příběhu je vynikající Lewis, který si svým neurotikem krade všechny tyto scény pro sebe.
Líbilo se mi to, na druhou stranu je to trochu delší a některé scény byly trochu navíc. I když zase byly poměrně vtipné (přepadení banky jako vtipná reminiscence Dirty Harryho, snaha o přepadení vlaku). Navíc tam trošičku byla zamíchaná politika a moralizování. Taky některé postavy byly spíše karikatury (kromě již zmíněných třeba i policejní inspektor, kterého jeho představitel hraje jako šablonovitého blba). Ještě jsem chtěl zmínit Clintovy skvělé záchvaty vzteku. No, prostě, myslím, že je ten film dost podhodnocený. Za mě 7,5/10.
Režie: Clint Eastwood
Hrají: Clint Eastwood, Sondra Locke, Geoffrey Lewis, Scatman Crothers, Bill McKinney, Sam Bottoms, Walter Barnes, Dan Vadis, Woodrow Parfrey, Doug McGrath, Alison Eastwood, Kyle Eastwood, Hank Worden, William Prince
USA 1980

Žádné komentáře:

Okomentovat