pondělí 16. února 2015

RIDE LONESOME (1959)

Další film ze série Ranown, kterou vytvořil v padesátých letech režisér Budd Boetticher s Randolphem Scottem v hlavní roli. Tady se mi zdálo, že v určitých momentech film předznamenává spaghetti westerny. Třeba sám Scott, který se drtivou většinu filmu jeví jako málomluvný chlapík, který sice pořád je dost pozitivní, ale první polovinu děje to vypadá, že mu jde jen o peníze. V té druhé se to zvrátí ještě tím způsobem, že je vlastně posedlý pomstou. Krásné exteriéry jako by z oka vypadly některým exteriérům ze spaghetti westernů. A některé záběry Italové také později okopírovali.
Nicméně pořád je to americký western. Béčko, abychom byli přesní. Scénář je přímočarý, ale příběh nevystačí ani na stopáž 75 minut. Tudíž i přes krátkost jednotlivých scén se protahuje různými zbytečnými motivy. Třeba ti Indiáni tam být vůbec nemuseli, v půlce zmizí a už je neuvidíme. Protahované jsou také rozmluvy mezi postavami, zvláště mezi hlavní ženskou hrdinkou a dvěma hlavními mužskými postavami, Scottem a Pernellem Robertsem.
Abych řekl pravdu, ani jeden z herců se mi moc nelíbil. Scott je dost toporný, jen stojí v pozoru a odříkává repliky, Karen Steele je sice potěchou pro oko, ale herectví asi nebyla její silná stránka, Roberts je celkem v pohodě, ale je to takový ten typický padesátkový hrdina, tmavovlasý opálený hromotluk typu Glenna Forda, Clinta Walkera a jiných. Králem špatného hraní však je zajatý bandita.
No a pak jsou tu dvě pozdější legendy. Na správné straně je James Coburn, který hraje totálního blba a nijak zvlášť taky neoslní. A hlavním padouchem je Lee Van Cleef, který je ve filmu dohromady asi tři minuty.
Ono tu totiž kromě krajiny neoslní nic. Boetticher režíruje rutinně, nezajímavě, jako by se jen kochal krajinou a co se mu jinak děje před kamerou jako by ho ani nezajímalo. Scény, které by jinde byly vypjaté a člověk by nervózně koukal na film a nemohl odtrhnout oči, jsem tu dokonce prozíval. A nijak neprospívá pohodičková hudba, která hraje v nevhodných momentech. Celkem jsem se nudil a asi už to nechci vidět znova. I když to bylo rozhodně filmovější než The Tall T. 6/10
Režie: Budd Boetticher
Hrají: Randolph Scott, Karen Steele, Pernell Roberts, James Coburn, Lee Van Cleef
Hudba: Heinz Roemheld
Scénář: Burt Kennedy
USA 1959

Žádné komentáře:

Okomentovat