pátek 16. ledna 2015

PROFESSIONISTI PER UN MASSACRO (1967)

Další z těch občanskoválečných špageťáků, kde prim hraje samozřejmě jih. Trojice darebáků (George Hilton, George Martin a Edd Byrnes) je odsouzena válečným soudem k smrti, ale protože v téže době zradil major jižní armády a ukradl náklad zlata, je jim trest podmínečně prominut, pokud zlato a majora dostanou.
Ale Clintovo pončo krást nemuseli. A zvlášť ho dávat zrovna Martinovi.
Od začátku se tato trojice projevuje jako partička vždycky free, cool a in maníků, kteří si poradí se vším, ať už za pomoci dynamitu, kterého má ujetý kněz Hilton vždycky dost při sobě, nebo selským rozumem a pěstmi, čímž oplývá Martin. Edd Byrnes neoplývá ničím a vlastně je tu do počtu. Z ústřední trojice hrdinů tak zaujme jedině Hilton, Martin je jako vždycky nesnesitelný, podpořeno šílenou parukou.
Děj nemá cenu řešit, jde vlastně jen o sled scének z dobrodružné výpravy na šílenější a šílenější místa, hospodou vlastněnou ožralou bábou počínaje a mexickou vesnicí ovládanou bandou, již zdánlivě vede José Bódalo ve své typické roli, ale i ten se podřizuje své poloslepé matce (inspirace z White Heat?) konče. Tudíž děj je slepenec epizodek, postavy se objevují a mizí, a filmem tak prostupují jen naši tři hrdinové a onen zrádce, hraný Gérardem Herterem v překvapivě takřka nearistokratické roli. Objeví se i ženská postava, další z hysterických krvelačných mexických dívek, nicméně zmizí ještě rychleji, než se objevila. Prima.
Líbilo se mi, že postavy přemýšlely a nechovaly se jako idioti (někam vlezu a něco se tam stane - ne, tady přemýšlejí, kudy a proč jet a proč kam lézt). Ovšem ani to scénář nezachraňuje od logických děr. Druhá polovina (s Mexičany) je znatelně slabší, a konec je překombinovaný až hrůza. Začalo se příliš linek, aby se dobře daly dokončit. Taky přece jenom všichni hrdinové něčím divákovi lezou na nervy a nikdo jiný nezaujme. A chvílemi jsem se nudil. Žádné zajímavé nápady, klišé na klišé, hudba nezajímavá. 6/10
a.k.a. Red Blood, Yellow Gol, Professionals for a Massacre
Režie: Nando Cicero
Hrají: Edd Byrnes, George Hilton, George Martin, Gerard Herter, José Bódalo
Hudba: Carlos Pes
Itálie / Španělsko 1967

Žádné komentáře:

Okomentovat