pátek 26. prosince 2014

IL GIUSTIZIERE SFIDA LA CITTA (1975)

Zatím pro mě asi nejlepší Lenzi. Tomas Milian tentokrát ne jako zvrhlý vraždící maniak, ale jako Rambo! Vážně. Jméno samozřejmě ukradli z předlohy pro First Blood, natočenou o sedm let později se Stallonem, takže Rambo se na motorce na plátně proháněl už v Itálii. A byl mnohem větší frajer. Samozřejmě nebyl ve Vietnamu, ani nemá žádná traumata z minulosti. Prakticky totiž minulost nemá.
Ano, jestli mi tenhle film něco připomínal, tak spaghetti western přenesený do Milána 70. let 20. století. Drsný hrdina, dva klany proti sobě a Milian proti všem. Vlastně je mi trochu líto, že to nebyl western. Milian hrál ve westernech vždycky proletářské peony nebo padouchy, ale když už si zahrál toho hrdinu, tak v tom filmu byl vlastně navíc (Se sei vivo spara). Přitom tady dokazuje, že na toho eastwoodovského muže bez jména měl. Jenom tu místo koně, pětačtyřicítky a ponča má motorku, kolt 357 a koženou bundu. A místo klobouku červenýho kulicha. Nikdy mě nenapadlo, že i kulich může být tak cool. I v létě.
Jinak je to stejná Lenziho parta, co dělala tyhle filmy v téhle době pořád. Všechny známé ksichty, všechny známé kousky. Jenom oproti Almost Human a Roma a mano armata je tenhle film odlehčenější. Hrdina je nad věcí a nikdo na něj nemá, nedočkáme se žádného znásilnění, vlastně ani žádné pořádné brutality, ani kozy se tentokrát neobjeví (a to je tu Femi Benussi), zato se dočkáme pořádné porce zábavy, ať už Rambo přepere žáky ve škole karate nebo mafiány na kulečníkovém stole. Za povšimnutí stojí také scéna, kdy Milian připoutá mafiána k záchodu a pak se před ním v klidu vymočí, než odejde. Vyhovuje mi to takhle víc než drásavé napětí při mučení hrdinů či jejich dívek, třeba sešrotováním v autě nebo znásilňováním uschlou větví. Akce je dost, zábavy taky. Občas logika děje trochu hapruje, ale jinak jsem spokojen. 7,5/10
a.k.a. Syndicate Sadists
Režie: Umberto Lenzi
Hrají: Tomas Milian, Joseph Cotten, Luciano Catenacci, Ida Galli, Femi Benussi
Hudba: Franco Micalizzi
Itálie 1975

Žádné komentáře:

Okomentovat