sobota 29. listopadu 2014

ATTENTO GRINGO, E TORNATO SABATA (1972)

Vypadá to, že Fernando Sancho vlastně taky vytvořil svoji opakující se postavu, která se objevuje nejméně ve třech filmech - tady, v Pistoleros de Arizona a ve filmu Viva Carrancho (1965). Je to postava jménem Carrancho, ukecaný Mexičan, kterému není radno ani trochu věřit. V Pistoleros de Arizona navíc vrhal nožíky, tady už je nemá, ale je to snad ještě větší parchant než předtím.
Děj sám částečně připomíná film Hodný, zlý a ošklivý - banda lupičů vedená brutálním Lukem Morganem (Daniel Martín) ukradne zásilku zlata z dostavníku a unese krásnou cestující (Rosalba Neri). Jeden z bandy, Carrancho, ale zlato ukradne a schová. V patách mu tak jsou hned dva lovci toužící po zlatě i Morganově hlavě, ale i sám Morgan a jeho banda. Ony dva lovce hrají George Martin, známý z obou Ringů (zde s podivnými vousy) a naprosto neznámý Vittorio E. Richelmy. Ani jeden mě nijak zvlášť neoslovil. Martin mi tu sice nebyl tak protivný jako ve filmu Sonora, který jsem i kvůli němu ani nedokoukal, a osobně se mi hodí buď na padouchy (Ringo se vrací) nebo by seděl do filmů a rolí typu Jeana Maraise, rozhodně ne na tvrdého střelce. Richelmy sice trochu vzhledem připomíná Clinta, ale jinak je naprosto nezajímavý.
Děj je poměrně přímočarý, takže se scénář snaží všelijak ho zašmodrchávat, aby vůbec nějak naplnil těch osmdesát minut. Čímž dochází ke spoustě nelogických věcí, jak v ději, tak především v chování postav, několik soubojů je naprosto zbytečných, nebo bandita najme deset chlapů, o pěti prohlásí, že se mu nelíbí, a tak je postřílí (asi bylo potřeba dodat další mrtvoly). Některé postavy jsou pak silně nevyužité, což se bohužel týká i Rosalby Neri, která sice oslní, ale objevuje se jen velice málo a její role je vlastně zbytečná. Na druhou stranu, je to vlastně jedna z jejích větších špagetových rolí.
Jinak režisér je stejný, takže můžu srovnávat s Pistoleros de Arizona. Romantika je pryč, naivita skoro taky (přišla ale jiná). Akce je pořád mizerná (v jednu chvíli si Martin strčí kolt zřetelně mimo pouzdro!), při bitkách je vidět, že se herci jeden druhého vůbec nedotýkají a jednou snad dokonce chlap padnul ještě před úderem. Idiot plot tady moc není, ale občas některé postavy zcela nelogicky do děje vůbec nezasahují a jakoby zmizí. A Fernando Sancho je pořád moc velká svině na to, aby budil sympatie, a k tomu i při své ukecanosti málo zábavný, spíš otravný. Hudba je tady mnohem horší (Piero Piccioni), to se nedalo poslouchat. K zabavení dobré, ale doporučil bych spoustu lepších filmů. 5,5/10
PS. V anglickém dabingu se žádný Sabata nevyskytuje a postava, která se tak asi jmenuje ve španělštině a italštině, je zvána Texas.
a.k.a. Watch out, grongo! Sabata will return, Judas... toma tus monedas
Režie: Alfonso Balcazar
Hrají: George Martin, Fernando Sancho, Vittorio E. Richelmy, Rosalba Neri, Daniel Martín, Luciano Rossi
Hudba: Piero Piccioni
Španělsko / Itálie 1972

Žádné komentáře:

Okomentovat