neděle 26. října 2014

COOL HAND LUKE (1967)

Vůbec to nechápu, že se tenhle film ke mně nedostal už dřív. Třeba už v době, kdy jsem koukal na všechny ty Motýlky, Velké útěky a podobné filmy. A nejen, že to nechápu, ale navíc toho lituju. Perfektní záležitost.
Popravdě volba Paula Newmana do filmu z vězení, zvláště když hrdina je "frajer", může působit poněkud zvláštně, ale po zhlédnutí je jasné, že tuhle roli by nikdo jiný hrát nemohl. Paul Newman sice nevypadá tak drsně, jako třeba Steve McQueen, ale jeho postava taková vůbec není. Co ho dělá frajerem je to, že nemá nic, na čem by mu záleželo, a tak se pouští do nejrůznějších skopičin. Ať už se pustí do marného boje s o hlavu větším silákem, nebo se vsadí, že za hodinu sní padesát vajec. Vlastně mu ani nevadí, že je ve vězení. Dokud nezjistí, že mu na něčem přece jenom záleželo... Jenže v tu chvíli jeho touha po svobodě narazí na tvrdý systém.
O Newmanovi jsem napsal už dost, zajímaví jsou ale i spoluvězni, kteří Newmana obdivují, když je na vrcholu, ale ve chvíli, kdy je na dně, se k němu obrátí zády. Vlastně si vytvoří vlastní obrázek toho, jaký Luke vlastně je, a odmítají přijmout fakt, že Luke sám není přesně ten, za koho ho mají. Mezi spoluvězni je jen pár výraznějších postav, rozhodně nejvíc silák Vazoun, kterého výborně hraje George Kennedy (dostal Oskara za tuhle roli), člověk si ale může všimnout třeba Harry Deana Stantona, mladého Dennise Hoppera nebo také Wayna Rogerse, Trappera ze seriálu MASH.
Neméně zajímavé obsazení je na "druhé straně", tzn. mezi dozorci. Šéfa věznice, který se tváří dobrácky, ale ve skutečnosti jde o svini s možná mírně sadistickými sklony (?) si s gustem zahrál Strother Martin, jednoho z dozorců ztvárnil ve své první větší roli Luke Askew a rozhodně zajímavá je postava vrchního dozorce, která takřka není člověkem, nemluví a nikdy neuvidíme jeho oči, zakryté zrcadlovými brýlemi. Zato velice přesně míří při střelbě z pušky.
Jestli mi film něco rozhodně připomínal, tak Přelet nad kukaččím hnízdem. Vlastně by se dalo říct, že je to takový jeho ideový předchůdce (oba jsou o touze po svobodě). Co se týče kvality, netroufám si je porovnat. Tenhle film je možná přímočařejší ve zobrazování tlaku mocných, než Přelet, Forman (potažmo Kesey, jehož knihu bych si taky mohl přečíst) je rafinovanější a i v tom, že jeho utlačovaní nejsou vězni, ale vlastně nevinní nemocní, možná i účinnější. A upřímně řečeno, scéna s "Lucinkou" mi do tohohle filmu zrovna moc nezapadla, Přelet takovýhle slabý místo nemá. Na druhou stranu, kdybyste se mě zeptali, jestli se chci podívat radši na Přelet nad kukaččím hnízdem nebo na Frajera Luka, asi bych si vybral Luka. Možná kvůli celkový atmosféře, která se mi líbila víc, možná i kvůli vynikající Schifrinově hudbě. 9,5/10
a.k.a. Frajer Luke
Režie: Stuart Rosenberg
Hrají: Paul Newman, George Kennedy, J. D. Cannon, Lou Antonio, Robert Drivas, Strother Martin, Jo Van Fleet, Clifton James, Morgan Woodward, Luke Askew, Robert Donner, Dennis Hopper, Wayne Rogers, Harry Dean Stanton, Warren Finnerty, Joe Don Baker
Hudba: Lalo Schifrin
USA 1967 

Žádné komentáře:

Okomentovat