úterý 24. června 2014

ZATOICHI KENKA-TABI (1963)

Pátý Zatoichi se mi líbil o dost více, než předchozí díl. Vše je jasné, pořád se něco děje, akce je dost. Už úvodní scéna, odkazující na první díl, je výborná. Dokonce přibyl i humor, takže i během soubojů, dříve smrtelně vážných, se dočkáme i nějaké té legrácky (za všechny scéna, kdy deset samurajů útočí na Zatoichiho, který si jich takřka nevšímá a bere si vodu ze studny). Děj je pořád stejný, tj. Zatoichi uprostřed boje o území, ale to nevadí. Ubyla postava hlavního samurajského nepřítele, což je škoda, protože tady Zatoichi nemá nikoho, kdo by mu dal vyloženě zabrat. A taky trochu ubyla hloubka. Proto jen 7/10.
PS. Zatoichi pokaždé svoje umění předvádí na hořících svíčkách, které rozsekne vejpůl. Půlky pak dál hoří. To se nikdo nebojí, že ty jejich bambusové chýše chytí? :)
a.k.a. Zatoichi on the Road 
Režie: Kimijoši Jasuda 

Hrají: Šintaró Kacu, Šiho Fudžimura, Reiko Fudžiwara¨
Hudba: Akira Ifukube
Japonsko 1963

5 komentářů:

  1. Ahoj Oiku. Zatoichiho vůbec neznám, díky za tip, až bude dovolená, tak se někdy kouknu. Ale včera jsem zjistil věc, která je z mého pohledu úplná BOMBA! V roce 1986 (jsme měli ještě černobílou TV a já byl malé děcko a měl jsem táákovéhle oči!) se vysílal jistý japonský televizní béčkový levný seriál (o dva roky repríza). Ten seriál je ultimátní legenda všech seriálových nostalgiků. Od té doby totíž ten seriál nikdo neviděl, na internetu o něm nebylo nikde ani slovo, nikde nic, jen vzpomínky lidí. Kdyby byla anketa o nejnedostupnější věc, tohle byto muselo vyhrát. Plno lidí pochybovalo, že to vůbec existuje. Hledalo se na japonském webu, dotazovala se ČT, která ztratila i dabing, CSFD tam měla jen název bez čehokoli dalšího a pořád nic. Před několika lety se někde vyhrabalo pár fotek, zjistil se název, herci, někdo přidal ze staré VHS melodii ze znělky a předloni se vyhrabala japonská stránka s přehledem dílů. Až loni na podzim se nějak zázrakem podařilo, že si někdo z ČR, kdo zná někoho v Japonsku, zařídil, že se nahrálo z japonské prémiové televize, kde to náhodou po čtvrt století vyhrabali z achrivů a někdo nahrál... no víc na youtube. No, jeto fakt béčkový s naivními triky. Legraci tam dělá neschopná policie a táhnou to detektivní zápletky a hlavní hrdina.
    https://www.youtube.com/watch?v=yIOfvT2l-c8
    P.S. je to samozřejmě bez titulků. Ale jestli čekáš rozsekané japonce, jak jsi psal, tak tam taky nějací budou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, zajímavý. Někdy kouknu. Taky si z dětství matně pamatuju na pár věcí, který už asi neobjevim, protože už ani nevim název. Ale kdo ví, jestli o to vůbec stojim, to byly pohádky, co se mi líbily tak ve čtyřech letech :)

      Vymazat
    2. Teď jsem si na něco vzpomněl, snad si to přečteš. Asi kolem roku 2000, možná dřív, jsem v televizi viděl pohádku, která se, jestli mě paměť nešálí, odehrávala na americkým Západě. Western to teda asi nebyl, ale pamatuju si dostavník, děti přivázané k nějakému ukazateli u cesty a taky to, že tam hrál Zahajský. Dějově, jak si matně vzpomínám, šlo o nějaké sirotky u zlých pěstounů. Nevěděl bys náhodou, co to bylo?

      Vymazat
  2. http://www.coolasscinema.com/2013/12/the-mute-samurai-series-overview-part-1.html

    co je toto?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom jsem doteď neslyšel. Ale může to bejt zajímavý.
      http://www.csfd.cz/film/252814-oshi-samurai/

      Vymazat