čtvrtek 6. března 2014

MONTA IN SELLA, FIGLIO DI...! (1972)

O existenci tohoto filmu jsem dlouho vůbec nevěděl, dokud mi o něm kkarx neřekl, že ho shání. Přesto, že to nevypadalo nadějně, za pomoci dalšího uživatele čsfd se mi nakonec podařilo film získat. Takže to byl sám o sobě Great Treasure Hunt, i když o dost rychlejší, než jsem čekal. A dokonce i celkem stál za to.
Film sám o sobě není ani tak moc western jako spíš dobrodružný film s prvky komedie. Čtveřice tuláků žijících mimo zákon (dva bratři, bankovní lupiči, francouzský karetní podvodník a jeho sličná neteř) je nucena se dát po jedné zpackané loupeži dohromady, když tu je dostihnuta slepým Mexičanem, který jim dá nabídku, již nemohou odmítnout (buď přijmete, nebo vás zastřelím) - dostat se do pevnosti mexického revolučního vůdce, který terorizuje své okolí a shromáždil u sebe všechno zlato - a to zlato mu ukrást. Ve filmu samozřejmě nechybí plno napínavých scén a nakonec se dočkáme i přestřelky, i když nijak dlouhé, ale hlavně mu nechybí nadhled a vtip. Ono když se u italskýho westernu řekne komedie, každej si představí prostě bitky a padání a podobné věci. To tady není. Ne, že by se akce omezovala jen na přestřelky, kterých taky popravdě moc není. Ale třeba bitka v saloonu nebo ve vodě tady prostě není - a je to dobře. Sem tam mě film překvapil celkem vtipnými nápady (podvodník odlákává pozornost od svých triků půvaby své neteře, na kterou se soustředí pozornost ostatních hráčů, zvláště ve chvíli, kdy sama sebe vsadí do hry - jediný hráč, který podfuky odhalí, tak musí být homosexuál).
Co se týče hereckého obsazení, v hlavní roli sice hraje Mark Damon, ale jak on, tak herec hrající jeho bratra, pro mě byli naprosto nezajímaví. Nejsem si jistý, jestli je to už tím, jak jsou postavy napsané, nebo nedostatečným charismatem obou představitelů. Nicméně Damon mi tak ani nelez na nervy, protože prostě jsem se na něj nesoustředil. Tohle je prostě film Rosalby Neri, které stíhá sekundovat snad jenom Alfredo Mayo (cáklý generál z Napadení) coby onen podvodník s francouzským akcentem. Rosalba tu má opravdu velkou roli, kromě krásy tu může uplatnit i herecké nadání a je to dobře. Škoda, že takových rolí má málo. Zaujme ještě onen slepý Mexičan a pak mexický generál, který mi tak trochu připomínal Mariána Labudu. Ostatně kromě Damona a Rosalby tady nejsou snad žádné známé tváře, což ale vlastně nevadí. Hudbu složil Luis Bacalov, akorát zamrzí, že pro úplně jiné filmy. Zní tu tak hudba z Djanga, Kulky pro generála i dalších filmů (dvě melodie zazněly i v Lo chiamavano King a The Grand Duel, ale nejsem si jistý, jestli náhodou nejsou taky odjinud). A jediná originální skladba, a to ta ústřední, je tak příšerná, že si říkám, jestli si jí náhodou nepřidali sami Američani (což taky dělali, zkuste si na youtube najít americkou úvodní melodii z Viva la muerte... tua!).
Celkově vzato, není to nějak výjimečný, ale docela jsem se bavil. Jeden z těch filmů, který by si zasloužily vydat v dobrý kvalitě a původním formátu, a ne aby se někde schovávaly v tmavejch (vadí při nočních scénách, bohužel zásadní části se odehrávají v noci, jak už to tak u loupeží bývá) a ořezanejch (nalevo půlka Rosalby, napravo kousek Damona a mezi nimi prázdná zeď, při detailech na oči si zase pořádně prohlídneme kořeny nosů) VHSripech. Asi to nadhodnotím, ale nakonec proč ne. 7/10
a.k.a. The Great Treasure Hunt
Režie: Tonino Ricci
Hrají: Mark Damon, Stelvio Rosi, Rosalba Neri, Alfredo Mayo, Luis Marín, Francisco Sanz, Giancarlo Badessi
Hudba: Luis Bacalov
Itálie / Španělsko 1972

Žádné komentáře:

Okomentovat