sobota 4. ledna 2014

TUTTI I COLORI DEL BUIO (1972)

Zatraceně nepříjemná noční můra. Aneb jakmile je Edwige sama, na sto procent se něco posere...
Zatímco všechny předchozí filmy z tohohle subžánru, které jsem viděl, byly vlastně spíše poněkud temnější detektivky, tady se jedná spíš o psychothriller. Hlavní hrdinka je evidentně magor. Pořád ji ve snech pronásledují krvavé vraždy a Ivan Rassimov, jehož modré oči mu můžou závidět i Franco Nero a Terence Hill, a má pocit, že ji pořád někdo pronásleduje, ačkoli objektivní realita ji usvědčuje z toho, že jsou to halucinace. Po setkání se záhadnou sousedkou však i divákova jistota mizí. Co je skutečné a co je jen fantazie? Komu může Edwige věřit?
Toho, že hlavní postava filmu je psychicky narušená, jsem se docela bál, ale nakonec na mě působila tak, jak má, protože je film vyprávěn takřka striktně z jejího pohledu, jen v několika málo scénách Edwige není. V hlavní roli je sice uveden George Hilton, ale ten má jen vedlejší a dost pasivní roli Edwigina nechápajícího manžela. Ve skutečnosti film ovládají především Fenechová, Rassimov a Julián Ugarte v roli vůdce sekty, tyhle tři si z toho budu pamatovat asi nejvíc. Ve vedlejší roli pak lze vidět i Nieves Navarro v roli Edwiginy starostlivé sestry... ale její vztah k Hiltonovi naznačuje, že něco bude jinak. Nicméně ze všech největší ovace zasluhují režisér (Sergio Martino), střihač, skladatel (Bruno Nicolai) a zvláště kameramani (Giancarlo Ferrando, Miguel F. Mila), kterým se podařilo vykouzlit naprosto úžasnou atmosféru. Samota a tma jsou zlo. Radši se neotáčejte... Jo, a taky se nekoukejte na trailer, kterej sice parádně vypadá, ale obsahuje neuvěřitelný spoily. 8,5/10
a.k.a. All the Colors of the Dark, They're Coming to Get You!
Režie: Sergio Martino
Hrají: Edwige Fenech, George Hilton, Ivan Rassimov, Nieves Navarro, Julián Ugarte, Marina Malfatti, George Rigaud, Luciano Pigozzi
Hudba: Bruno Nicolai
Scénář: Ernesto Gastaldi
Itálie / Španělsko 1972

2 komentáře:

  1. Další Martinův vynikající kousek a jako vždy s úchvatnou Edwige. Martina mám moc rád. Můj oblíbenec Rassimov v minimalistické ale možná zato nejpůsobivější roli.

    OdpovědětVymazat
  2. Rassimov je dost nedoceněnej, přitom kdekoli ho vidím, tam je dobrej, ať už jako klaďák, nebo jako záporák. v blízký době se asi kouknu na špageťák La Vendetta è un piatto che si serve freddo, kde hraje vedle Kinskýho hlavního záporáka - a na obrázcích vypadá jako Di Caprio v Nespoutaným Djangovi :)

    OdpovědětVymazat