čtvrtek 25. července 2013

QUEL MALEDETTO GIORNO D'INVERNO... DJANGO E SARTANA ALL'ULTIMO SANGUE! (1970)

Nikdy bych nevěřil, že to napíšu, ale tohle je na Fidaniho dost dobrý. Ne, že by to byl nějak extra povedenej film, chyb je tam pořád dost, celé to vypadá jako televizní inscenace, pády kaskadérů jsou pořád přehnané a některé bitky až násilně naroubované, ale tenhle film má jednu velkou výhodu - narozdíl od druhého Django-Sartanovského Fidaniho filmu má totiž scénář, který nepsal Homer Simpson (pravda, v tom druhém sice nejsou mluvící koblihy, ale zapadly by tam). Děj se soustředí do jednoho městečka, představuje mladého nezkušeného šerifa, mlčenlivého pistolníka v modrém kabátě, obyvatelstvo městečka, které se bojí dvou gangů, a šéfy oněch gangů. Tudíž na akci se dostane až ve druhé polovině a kupodivu je to dobře. Jak jsem psal, Fidani se opravdu překonává, i když mu nízký rozpočet, podivná hudba (Lallo Gori zase provětral ten samej šuplík) a jeho vlastní schopnosti podrážejí nohy.
Fabio Testi je nejlepší herec ve filmu, je dobře, že roli šerifa nedostal ani Jeff Cameron, ani Franco Borelli, ale právě on. Ne, že by měl nějakou extra zajímavou roli, ale prostě je to sympaťák a film dost táhne. A když se bojí banditů, působí celkem uvěřitelně, narozdíl od třeba Camerona, který by se určitě jenom blbě koukal. Jeho postava nemá se Sartanou nic společného a v anglickém dabingu o Sartanovi nepadne ani zmínka. Takže bych to nespojoval. A vůbec nemuseli ani postavu Jacka Bettse pojmenovávat Django. Stejně mu půlku filmu říkají jenom cizinče, mohlo jim to vydržet. Sám Betts, když má co hrát a nemusí jenom deset minut hrát karty nebo jezdit sem a tam, taky působí celkem sympaticky. Co se týče záporáků, Budd Wheeler v podání Fidaniho oblíbeného kaskadéra Dina Strana je odpudivý, stejně tak Sanchez v podání dalšího kaskadéra Benita Pacifica. Ten sice nemá dostatek prostoru, aby působil úplně tak, jak má, ale potěší, že šílený bandita aspoň nehraje karty sám se sebou. Objevuje se tu i Simonetta Vitelli, ale tentokrát má jen menší roli vdovy.
Ten scénář není nijak originální, všechno jde, jak člověk očekává, obsahuje hodně klišé, ale když to srovnám s Arrivano Django e Sartana, tak aspoň dává smysl a neobsahuje tolik zdlouhavejch scén, jak někdo jede pískovnou. Vlastně je jich jenom opravdu málo. Ale co mě opravdu pozitivně překvapilo, je, že některé scény byly napínavé! Opravdu! Když bandité vejdou do saloonu a chtějí vědět, kdo zabil jejich přítele, opravdu jsem byl napjatý a čekal, co se stane! Navíc film obsahuje dva docela dobře natočené souboje. Pravda, to co následuje bezprostředně po nich, je sráží. Jednou má kolt snad nekonečný zásobník, podruhé dojde na už poměrně nudnou přestřelku. Není to nijak skvělý film. Existuje hodně mnohem lepších špaget. Na druhou stranu na režiséra s pověstí Demofila Fidaniho to vůbec nebylo marné, a některé obecně výše hodnocené filmy mě bavily dokonce méně než tohle (ahoj, Arizono Colte). Takže dám 6/10, a nevím, jestli se mám ještě vůbec na něco od Demofila koukat, aby si to u mě nepokazil.
PS. Za žloutenku může zase BSPlayer.
Franco to umí líp
a.k.a. One Damned Day at Dawn... Django Meets Sartana!
Režie: Demofilo Fidani (jako Miles Deem)
Hrají: Hunt Powers, Fabio Testi, Benito Pacifico, Dino Strano, Simonetta Vitelli
Hudba: Lallo Gori
Itálie 1970

Žádné komentáře:

Okomentovat