středa 26. června 2013

KILLER CALIBRO 32 (1967)

Dalším stylovým pistolníkem, jakýmsi předstupněm pozdějších Sartany a Sabaty, je pan Silver (na tom pan trvá). Vždy čistě oblečený nájemný vrah, který si za hlavu účtuje vždy 1000 dolarů, střílí jen pistolí ráže 32, a občas používá stříbrné náboje. Když je maskovanými lupiči vyloupen dostavník převážející velké množství peněz, je pan Silver požádán vedením banky, aby bandity vypátral. Tím začíná detektivní příběh, ve kterém jsou všichni podezřelí. Byl by to celkem zajímavej detektivní western, kdyby ho točil někdo lepší, než Alfonso Brescia. Protože tohle byla chvílema strašná nuda. Akce je natočena tak nějak jalově (až na bitku s Nellem Pazzafinim) a občas to bylo dost roztahané. Pravda, trochu asi přispělo to, že jsem to sledoval bez titulků a tohle bylo přece jenom náročnější na pozornost. A přerušil jsem to i kvůli jiným věcem než proto, že mě to moc nebavilo. Ale chvílemi to bylo opravdu nudné a naprosto neinvenční.
Galerie postav je celkem zajímavá, máme tu mladíčka, který chce Silverovi mermomocí pomáhat, několik tajemných krásek, šerifa, který se snaží mít moc nad Silverem, jeho blbého pomocníka, který žárlí na jednu z těch dívek, pár potentátů, karbaníka a další. Ale nikdo není Silverovi prakticky roven. Sartana měl Laskyho, Sabata Banja, Silver nemá nikoho. To by bilo do očí, kdyby tuhle roli hrál třeba Gianni Garko jako ve "volném pokračování" Il venditore di morte (kde Silver dost zesartanovatěl). Peter Lee Lawrence překvapivě není špatný. Jako elegantní, chladný a drsný pistolník celkem jde a vedle svých většinou italských nebo jugoslávských spoluhráčů z něj jde cítit přirozená autorita. Trochu mi dokonce připomínal Delona. Problém nastává v konfrontaci s oním mladíčkem (představovaným Albertem Dell'Acquou), vedle kterého nevypadá Lawrence zdaleka jako zkušený pistolník, ale jako vrstevník. Dell'Acqua sice v tom filmu zase až tak moc není, ale v tu chvíli je Lawrence tak nějak sražen dolů. Hudba není moc špatná, ale na pár místech si půjčuje Morriconeho (zazní téma z Bullets don't argue), která je prostě lepší a člověk by si přál slyšet ji v celém filmu, ne jenom jednou. Celkově to myslím nebylo až tak špatné, ale nudnost mi zabraňuje dát víc než 6/10.
a.k.a. 32 Caliber Killer 
Režie: Alfonso Brescia 
Hrají: Peter Lee Lawrence, Hélène Chanel, Agnès Spaak, Alberto Dell'Acqua, Jenny Slade, Andrea Bosic, Mirko Ellis, Massimo Righi, John Bartha, John Taylor, Silvio Bagolini, Roberto Dell'Acqua, Nello Pazzafini
Hudba: Robby Poitevin
Itálie 1967

Žádné komentáře:

Okomentovat