pátek 29. března 2013

5 LET

Vlastně na to koukám jak tele na nový vrata. Ale je to opravdu tak, už tady straším pět roků. Což je něco, s čím jsem při zakládání vůbec nepočítal. Kecy typu "napíšu tu článek o výročí jenom každý dva lichý roky, akorát devátej přeskočím" ve článku o tříletém výročí jsem samozřejmě nemyslel vážně. Tudíž teď vůbec nějak nevím, co bych tady měl napsat. Možná se vrátit ke kořenům a připomenout, proč tady píšu a podobně.
Kolik mi to bylo, když jsem začínal? 15? Tak nějak. Byl jsem, jako snad všichni lidi v tomhle věku, blbej, a myslel jsem si, že jsem strašně chytrej. To se doufám změnilo. Měl jsem rád filmy a chtěl jsem někde zveřejňovat svoje názory na ně. Jenže csfd mi (z dnešního pohledu naštěstí! To by tam bylo plků...) neumožnila psát komentáře. Ale tou dobou pořád ještě běžel Pinkass, který jsem četl docela rád, a občas mě inspiroval, stejně tak Erlův blog byl naživu a v plné parádě. Tudíž nápad byl založit si vlastní blog. Pojmenování bylo jednoduché. Asi tři roky předtím jsme si s kamarády psali na nějakém chatu, a vymýšleli jsme si legrační nicky. Nevěděl jsem už co, tak jsem zmáčkl první tři písmenka, a vylezlo z toho OIK. Od té doby to používám jako nickname všude. Skoro. Pokud vás zajímá, proč na čsfd jsem jako špaček421, tak musíme ještě hlouběji, do dob, kdy jsem dávno neměl přístup k internetu, DVD byla jen předmětem debat v anarchistických kroužcích (resp. v mém okolí), a pokud jsem chtěl vidět nějaký film, musel jsem počkat, až poběží v televizi a nahrát si ho na videokazetu. To mi bylo asi 8, a s kamarády jsme začali kreslit komiks, ve kterém byla hlavní postavička jakéhosi ptáčka, pojmenovaného prostě Špaček. Takže když někde nešlo použít oik (např. proto, že jsem už tam tenhle účet měl, ale zapomněl jsem heslo), založil jsem účet coby špaček, ve vzpomínce na tuhle postavičku (ty komiksy už nemám, což mě na jednu stranu mrzí. Ale nechtějte je vidět). 421 jsou prostě čísla, kterými jsem svůj účet odlišil od stávajícího účtu bez čísel, který patřil někomu jinému.
Takže měl jsem založenou stránku s názvem Oik´s blog (neuměl jsem napsat správně apostrof ;) - v logu to dodnes nechávám s tou čárkou, protože to vypadá líp) a teď co psát? Tou dobou už mě zaujaly spaghetti westerny, znal jsem Shobaryho stránky i jiné, několik už jsem jich tou dobou viděl, měl jsem rád filmy se Spencerem a Hillem, takže jsem začal zeširoka s tímhle. Jak to bylo dál, to je ve článku, který jsem vydal před dvěma roky. Jenom připomenu, že postupně jsem se specializoval spíše na méně známé filmy většinou z okrajovějších žánrů (western, krimi, akční), pokud jsem napsal článek k něčemu známějšímu, tak proto, že mě to hodně zaujalo. Z českých filmů tu píšu spíše o těch neobvyklejších a méně známých věcech. Třeba Slavnosti sněženek mám moc rád, ale psát tu o nich nebudu, protože je každý zná a stylem se nevymykají běžné produkci.
Možná bych mohl shrnout, co se změnilo během těch dvou let od posledního článku. Takže: 
  • V logu pořád zůstává Clint
  • Biografii Bronsona a Coburna už jsem přepsal, McQueen nebo Wallach pořád čekají. 
  • Občas se vracím k více odstavcům, pokud je toho víc, co mám na srdci. Ale už kašlu na nějaký popisy děje nebo zajímavosti, prostě ty plky, co jsem psal ze začátku, snažím se psát svoje myšlenky a aby to mělo hlavu a patu. Občas se i povede. 
  • S Brucem Lee jsem ještě nic neviděl, číňani mě nelákají, ale Million Dollar Baby už jo. 
  • V ruce už nic nepíšu, to jsem udělal jenom jednou. 
  • Do sraček přidávám velice málo, což mě těší. Ale už tam spadly jedny špagety. 
  • Přeložil jsem dosud asi 17 titulků, k tomu jedny starší cizí (Mimo zákon) jsem předělal k delší verzi a přeložil chybějící scény. Snad se na mě původní autor nezlobí. Od jistý doby nenahrávám na titulky.com, protože jim nehodlám platit za to, že tam něco nahraju. Z toho, co jsem kdy přeložil, oficiálně vyšli zatím jenom Mrtví jezdci a v televizi běžela zkrácená verze Velké přestřelky (stejně se mi můj název Velké zúčtování líbí víc :) ). Pochybuju, že v blízké době bychom se mohli dočkat něčeho dalšího, ani Tarantino není schopnej probudit české distributory. Nicméně... nás fanoušků westernů je asi míň, než by stačilo. Škoda.
  • Dvakrát jsem byl na Pražským výběru (juchů), naposledy teď v úterý, a ještě jsem si plácnul s Čokem! :D Ačkoli nikdy bych nevěřil, že dobrovolně půjdu na akci, kde bude zpívat Jana Kratochvílová ve vikingské helmě a s plyšovou pumou na zádech.
  • Pár dobrejch filmů jsem si koupil na originálních DVD, a začalo mě bavit dělat obaly na DVD. Ke špagetám jsem toho udělal už docela dost. Jestli je zájem, tak sem některý povedený nahraju, nebo na přání, co je potřeba. Pokud něco, co ještě nemám, klidně rád udělám.
Tak, a to je všechno. Do budoucna určitý plány nemám, co se týče tohohle blogu, ale snad mě to ještě nějakou dobu bude bavit.
PS. Jestli někdo netrpělivě očekává článek o Sabatovi z nově rozjetý série, tak ještě čekejte dál ;)

16 komentářů:

  1. 1.Gratuluju!
    2.Výborné popisky k obrázkům!:D
    3.To se Sabatou jsi myslel mě nebo někoho jiného?
    4.Jen tak dál pokračuj!
    PS.Čtu tvůj blog tak tři roky.:)

    Django

    OdpovědětVymazat
  2. 1. Díky
    2. Díky
    3. To jsem myslel obecně, ale třeba se tě to týká :)
    4. Díky
    PS. Jen tak dál, pokračuj :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ze srdce gratuluju a přeju ještě hromadu zářezů na pažbě. Na ty DVD obaly se rád kouknu. Abys v tom nebyl sám, dám odkazy na pár svejch, snad to nevadí. Obvykle si ale z lenosti dělám obaly akorát na klasický CD pouzdra, takže žádný veledíla:
    http://s2.postimg.org/y7tolyxo8/Kalifor_an.jpg
    http://s14.postimg.org/836gc0uuo/Blade_Runner.jpg
    http://s17.postimg.org/hmiy1pjhq/8_mili_n_zp_sob_jak_zem_t_kopie.jpg
    http://s9.postimg.org/lpe0dmsj3/F_ze_IV.jpg
    http://s11.postimg.org/73rwnw0le/Hundra.jpg
    http://s24.postimg.org/t759la7ed/M_sto_n_sil.jpg
    http://s21.postimg.org/oycweogyf/Tv_v_tv.jpg
    http://s22.postimg.org/72kzu66lc/Star_Wars_Hv_zdn_v_lky.jpg
    http://s24.postimg.org/ri0rqyh2s/Star_Wars_Imp_rium_vrac_der.jpg
    http://s8.postimg.org/3slrn9k6c/Star_Wars_N_vrat_Jediho.jpg
    http://s21.postimg.org/ulecwt2af/Skalpy.jpg
    http://s16.postimg.org/6j6zwvi1h/P_b_h_Belly_Starr.jpg

    OdpovědětVymazat
  4. Díky moc. Ty tvoje jsou pěkný. Já dělám hlavně ke špagetám, a většinou celý krabičky, i když používám hlavně ty tenký (míň stojej a zaberou míň prostoru v regálu). Tady je pár ukázek, něco z toho, co považuju za nejlepší, a něco z toho, co jsi poslal ty, pro porovnání:

    http://s14.postimg.org/5xpxmqvjl/bily_mys.jpg
    http://s14.postimg.org/vhs7t6gxd/california.jpg
    http://s14.postimg.org/l8zqncsvl/citta_violenta.jpg
    http://s14.postimg.org/7gpx5grht/django.jpg
    http://s14.postimg.org/d665prxo1/eso.jpg
    http://s14.postimg.org/s3emqsawh/face.jpg
    http://s14.postimg.org/b45obizox/gundown.jpg
    http://s14.postimg.org/4rqj1owmp/kidd.jpg
    http://s14.postimg.org/aty5s6l2p/lawrence.jpg
    http://s14.postimg.org/zbq9g2nn5/muzprotimuzi.jpg
    http://s14.postimg.org/psgkmm04x/orli.jpg
    http://s14.postimg.org/gn87sqwq9/proces.jpg
    http://s14.postimg.org/49zyzkwfl/umirat.jpg
    http://s14.postimg.org/j78g0l9o1/wales.jpg

    OdpovědětVymazat
  5. Dík, povedly se ti. Hlavně se mi líbí Bílý mys, Joe Kidd a Kam orli nelétají, tyhle tři bych klidně zneužil. Škoda, že na podobný fosílie bejvá problém sehnat oskenovaný plakáty v pořádný kvalitě, což je vidět i na některejch z těch mejch obalů (hlavně na tom božím plakátu ke Scalps). Někdy to ale jde docela pěkně odfiltrovat. Třeba ten obal k Belle Starr je přesně z tohohle: http://i2.listal.com/image/802366/600full-the-belle-starr-story-poster.jpg . Je s tím ale sraní...

    OdpovědětVymazat
  6. Klidně použij cokoli, práva na to nemám :D A kdybys něco sháněl, napiš, mám slušnou zásobu. :)
    Scalps jsem taky dělal, ale mám zatím jenom přední stránku. Stejně tak Belle Starr (ten obrázek jsem nepoužil v takový kvalitě.) Přiznám se, že nějak moc s Photofiltrem (ve kterým dělám) neumím, takže přebytečnejch textů se zbavuju štětcem a sprejem - občas to ani není moc poznat ;)

    Tady pro zajímavost moje řešení Skalpů a Belle Starr.
    http://s24.postimg.org/ilvi3idpx/scalps.jpg
    http://s24.postimg.org/qh61ibncl/starr.jpg

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem vytvořil komplet obal ke Skalpům.
    http://s15.postimg.org/g3lo3owy3/skalpy.jpg

    OdpovědětVymazat
  8. Narozdíl ode mě každopádně víš, jaký použít fonty a kde je sehnat. A navíc máš na ty obaly jednotnej grafickej styl, což se mi líbí.
    A co wallpapery? Těch mám kapku víc:
    http://s24.postimg.org/lirt6cnat/I_quattro_dell_apocalisse_C.jpg
    http://s1.postimg.org/dqzqwc55b/I_quattro_dell_apocalisse_A.jpg
    http://s4.postimg.org/iczjfoi7h/Mu_z_Acapulca_D.jpg
    http://s8.postimg.org/3v4s0uehx/Kapsy_pln_dynamitu_A.jpg
    http://s9.postimg.org/5i7rr2a27/Bandolero_B.jpg
    http://s12.postimg.org/hgq5a9fjx/Nemilosrdn.jpg

    OdpovědětVymazat
  9. Spousta fontů se dá sehnat na dafont.com například.

    Sem tam to občas měním, ale tenhle vzor http://spaghettiwesterns.1g.fi/dvd/Face_To_Face_custom_by_Kohlbek_DVD.jpg se mi líbí, tak to dělám takhle.

    Wallpapery jsem ještě nedělal. Ale ty tvoje jsou pěkný.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak já se také připojuji ke gratulaci. Čtu pravidelně. Jen tak dál ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak jsem asi čtyřicítku dalších svejch výtvorů nahrál sem. http://uloz.to/xk2VUw1/obaly-rar Něco se mi povedlo víc, něco míň. A ještě toho mám dost.

    OdpovědětVymazat
  12. Člověče, ty obaly jsou navržený opravdu pěkně, akorát s tou grafikou je to slabší, ale s tím se u těhle filmů samozřejmě mnohdy nedá nic víc dělat. Moje nejoblíbenější stránky na shánění filmovejch plakátů jsou tyhle: http://www.cartelespeliculas.com/wp/ , schválně je okoštuj.

    OdpovědětVymazat
  13. Tyhle stránky neznám, vypadají docela zajímavě. Já nejvíc beru ze SWDB, popř. hledám na Googlu. Moviegoods.com už jsou docela dlouho k ničemu. Tady je pár italskejch plakátů http://www.homolaicus.com/arte/western/index.htm
    a tady různý věci http://wrongsideoftheart.com/category/western/spaghetti-western/
    Mimochodem, dneska jsem narazil na německý fórum, kde jdou sehnat různý filmy včetně špaget, většinou asi v němčině, servery, na který nahrávaj, mi taky zrovna nevyhovujou, ale jsou tam věci, co jinde nejsou. PS. Ten Stranger Returns, co marně sháním, tam bejval taky, ale všechny linky už smazali... :( http://www.board.bloodsuckerz.net/

    OdpovědětVymazat
  14. Taktéž velká gratulace a ještě dlouhá dlouhá léta (aspoň 10 krát, kolik zatím trvá) tohoto parádního blogu!

    odpadlik

    OdpovědětVymazat