pátek 8. února 2013

DJANGO KILL... IF YOU LIVE, SHOOT! (1967)

Vůbec nevim, co si o tom mám myslet. Western to nebyl. Měl to bejt horor? Nějaký absurdní drama? Černá komedie? Alegorie? Sakra co? Co to všechno mělo znamenat? Pokud to byl pokus o umění, proč to mělo tak blbý dialogy a občas stupidní a nelogickej děj? Proč většina herců (kromě Miliana, Lulliho a Camardiela) hrála jako ochotníci z Horní Dolní? Naprosto chybí jakýkoli emoce, všichni jenom přeříkávají text. Přijde mi, že režisér a scénárista se sjeli a flákali na papír ty největší šílenosti, co je v jejich stavu napadly. Ale má to jednu výhodu - nic takovýho jsem ještě nikdy neviděl. Vážně ne. Dokoukal jsem to čistě ze zvědavosti, kam se to bude ubírat, když mi došlo, že o pomstě to asi nebude. Lulli zmizí ze scény moc rychle, Milian se jenom tak fláká okolo, ale prakticky nic nikdy neudělá, Camardiel má moc malou roli, takže mi přišlo, že ten film je hlavně o sporu dvou chamtivců o zlato. Divnejch nápadů typu teplí kovbojové co znásilní kluka, manželka držená pod zámkem, nebo chlastající papoušek je tu plno. Co ale tenhle film proslavilo nejvíc, jsou určitě brutální scény. Těch není moc a jsou řekl bych tak nějak mimo mísu. Skalpování indiána ještě šlo vydržet, ale opravdu blbě se mi udělalo z operace. Obě scény mají jakýsi černohumorný dovětek ("Vždycky jsem toužil po zlatě a ten člověk je ho plný", plešoun drbající se na hlavě při pohledu na skalpovaného), ale stejně je to navíc a je to divný.
PS: Měli si nás vzít jako poradce, občas jsme vymýšleli další divné nápady, které by tam určitě zapadly.
PS2. Nevím, jak hodnotit. Nelíbilo se mi to, ale viděl jsem větší sračky a skoro jsem se nenudil, spíš jsem nevycházel z údivu. Takže volím zlatou střední cestu a dávám 5/10.
PS3. Krev na mých obrázcích vypadá ještě oranžověji než ve filmu, protože fotím v BSPlayeru, kterej mi všechno barví do žluta.
a.k.a. Se sei vivo, spara!
Režie: Giulio Questi
Hrají: Tomas Milian, Robert Camardiel, Ray Lovelock, Marilu Tolo, Piero Lulli, Francisco Sanz, Milo Quesada, Gene Collins
Hudba: Ivan Vandor
Itálie / Španělsko 1967

Žádné komentáře:

Okomentovat