úterý 15. ledna 2013

THE BIG RED ONE (1980)

Fullerovo opus magnum, film o jeho zkušenostech z války, který dlouho toužil natočit. Tudíž je poněkud megalomanštější v tom, že se snaží obsáhnout úplně všechno. Začínáme v Africe, pokračujeme přes Sicílii, Francii, Belgii, Německo a končíme v Československu. Máme tu všechny strasti vojenského života včetně zranění, vojenských špitálů, pastí, sirotků, vdov, trosek, bojujících dětí, fanatických nacistů, bláznů, odbojářů atd. atd. atd. Jenže ani během dvou a tři čtvrtě hodin, což je dost štědrá stopáž, není možno věnovat se každému z témat podrobněji. Takže máme tu pět hlavních postav, které procházejí celým filmem, a zbytek čety vypadá asi takhle: "Co seš zač?" "Tom." BUM "Zabili Toma." "A ty jsi kdo?" "Dick." BUM "Zabili Dicka." a tak dále a tak dále. Krom toho hlavní pětka není nijak zvlášť charakterově prokreslena. Nějaké náznaky tu jsou - jeden voják nechce zabíjet, jiný píše knížky, další je doktor, další je Ital, ale nic zvláštního se o nich za celou dobu nedozvíme. Možná je to ale dobře, protože ani Luke Skywalker se svým pacifismem se nestihne zprotivit. Lee Marvin v hlavní roli je naprosto přesný. Není to herec skvěle hrající postavu vojáka - on prostě je ten voják. Zřejmě aby to celé nepůsobilo jen jako sled epizodek a hraný dokument, přidal Fuller postavu německého vojáka, fanatického nacisty, který prochází celým filmem a sem tam se střetne s naší četou. Nicméně o téhle postavě se taky moc nedozvíme. (Hraje to rakouský herec Siegfried Rauch, který ve stejném roce hrál Old Shatterhanda v televizním seriálu. Pěkně díky za takhle ošklivýho Shatterhanda.) Navíc na začátku a na konci se to celé tak trochu zacyklí, ale to bych spoiloval.
Možná je dobře, že Samuel Fuller nedostal zase nějak extra velký rozpočet, takže chybí velké celky na bitvy, jako třeba v Příliš vzdáleném mostu nebo Nejdelším dni, ale zato to celé působí mnohem sevřeněji a tísnivěji - prostě jsme v tom.  Hudba nebyla nic moc, ale k filmu celkem seděla. K Marvinovi jsem se už vyjádřil, Skywalker sice protestuje proti válce, ale jak jsem psal, nestihne člověka naštvat. Kromě toho, film je dost protiválečnej, ale Hamillova postava nenese ten největší náboj - to nejsilnější je ve scéně s blázincem, kdy se magor chopí samopalu, začne po všem střílet a volat "Jsem voják! Nejsem blázen!". Co se týče ostatních v četě, je to průměr. Zbytek postav jsou epizodky, občas se v nich objeví známější herci, např. Stéphane Audranová jako odbojářka v blázinci. Sám Fuller si střihl roličku válečného zpravodaje s kamerou.
Jo, s jazykama je tu taky problém, což je u filmu z roku 80 už docela blbý. Pokud se Američani střetnou s Francouzi, Italy, Němci a dalšími, mluví domorodci svým jazykem bez titulků, což je v pořádku. Ale jak na scéně není žádný Američan, mluví mezi sebou Němci anglicky - se silným přízvukem. Ale co. Když to shrnu, přes epizodičnost jsem se nikdy doopravdy nenudil, takže dám... jo, dám těch 8. Určitě se k tomu ještě někdy vrátím. 8/10
PS. Podle srovnání původní a prodloužené verze mám dojem, že v té původní chybělo všechno zajímavý.
a.k.a. Velká červená jednička
Režie: Samuel Fuller
Hrají: Lee Marvin, Mark Hamill, Robert Carradine, Bobby di Cicco, Kelly Ward, Stéphane Audran, Siegfried Rauch, Serge Marquand, Perry Lang, Guy Marchand, Samuel Fuller
Hudba: Dana Kaproff
USA 1980

4 komentáře:

  1. Hele,jen tak mimo mísu,můžeš mi vysvětlit,proč má čtvrtý díl Sartany na CSFD 90% a není v žádném žebříčku?:)

    Django

    OdpovědětVymazat
  2. Málo hodnocení. To by moh bejt neznámej dejme tomu súdánskej film první ze všech se 100% jenom proto, že 5 lidí mu dalo 5 hvězdiček.

    OdpovědětVymazat
  3. Aha,tak dík.A prominˇ že tě otravuju s takovýhlema blbostma:)

    Django

    OdpovědětVymazat
  4. V pořádku, nic se neděje :)

    OdpovědětVymazat