sobota 31. března 2012

DOC WEST (2009)



Terence Hill v 70 letech vypadá na 50, střílí i mlátí mu to pořád dobře, zkrátka je to ten starej a dobrej Terence. Bohužel on sám je největším kladem tohoto filmu, který ani tak moc není westernem, ale spíše jakousi směsí telenovely* a příběhu z Divokého Západu. Nejvíc zklamaní tak budou fanošci Hillových bláznivých komedií, protože vlastně je tu jediná opravdu vtipná scéna. Fanoušci tvrdých pistolníků budou kupodivu zklamáni o něco méně, protože Hill netasí často, ale střílí pořád rychle a přesně, a záporák by sednul i do původních špaget. Ale fanoušci Hillova Šťastného Luka, děti a babičky sledující romantické příběhy při žehlení budou asi spokojeni nejvíc. Kromě dvou vztahů (naštěstí se zas tak moc neřeší a hlavní je pořád spor dobytkářů o půdu) má Hill i psychické trauma z minulosti. Je fajn, že se snažili Hillovu postavu trochu rozšířit a prohloubit, ale stejně: chceme vidět Terence Hilla jak má strach udělat něco, co ho pronásleduje? (Naštěstí nejde o zabíjení. Terence bejval doktor a bojí se operovat. To zní možná ještě strašidelněji, ale z toho hlavního, co od westernu chceme, hrdina naštěstí strach nemá, i když to nedělá.) Ještě něco k postavě šerifa - to prostě měl hrát Bud. Ne, že by Paul Sorvino byl špatnej, ale už když se řekne "Hillův parťák, tlustej a vousatej šerif", kdo se vybaví jako první? Myslím, že kdyby to hrál Spencer, bylo by to mnohem lepší a důstojnější rozloučení se společnou westernovou minulostí, než ti pitomí Průseráři (kde sice bylo pár dobrejch gagů, ale strašně to rušily matka, manželka, Němky a hlavně děti. Tady v tom je taky jedno dítě, ale po začátku jsem se bál, že ho bude mít Hill furt za prdelí, což naštěstí nemá). 6/10
Vzhledem k tomu, že všechny kostlivce ze skříně už snad Hill vytáhnul tady, tak se zkusím kouknout i na pokračování s názvem Střelec (Doc West měla bejt minisérie, ale nakonec došlo jenom na dva díly).
Starý špageťácký zvuky zbraní potěšily :)
*Proč se těmhle seriálům vlastně říká telenovela? Novela jako taková je celkem krátká (1000 dílů a víc není rozhodně krátkej rozsah) s nečekaným zvratem na konci (zvraty jeden za dvacet dílů, z toho patnáct dílů dopředu čekanej a spočívající v tom, že Frank opustí Marii kvůli Stefanii). Anglickej název "soap opera" sedí mnohem líp.

a.k.a. Nejlepší vyhrává
Režie: Giulio Base, Terence Hill
Hrají: Terence Hill, Paul Sorvino, Clare Carey, Micah Alberti, Luce Rains, Garett Maggart, Paul J. Porter, Dylan Kenin, Alessio Di Clemente, Thadd Turner, Fabrizio Bucci, Lois Geary, Christina July Kim, Judith Rane, Boots Southerland
Hudba: Maurizio de Angelis
Itálie / USA 2009 

3 komentáře:

  1. když jsem viděl materiály že se to točí a trailer... jsem si představoval něco jiného, než byl výsledek, takže jsme byl trochu zklamán. Není to klasický wester, je to odechovka k nedělnímu obědu, jen moc rozvleklá (oba díly). Záplety a jejich řešení spíš ve stylu komedií Lucky Luke, i když tohle není groteska. ale jsem rád, že jsem to viděl, je bezva vidět Hilla ve formě.
    Jinak mi to přijde, že se autor tak nějak vypořádal s westernerny a jejich zaběhanými postupy. Střílí se, aby se nikdo nezabil. Kluk se naučil střílet, což Doca naštvalo, že je kluk v nebezpečí že se dá na špatnou cestu. Hlavní starostí hrdiny - pistolníka, je nikoho nezranit a léčit lidi. Taky obvyklá bitka v saloonu neskončí rozmláceným nábytkem, ale reší se polámané ruce, naražené kostrče, podlitiny a modřiny, vykloubené klouby, otresy mozku. no ve kterém westernu se tohle objeví. Femme fatale není barová tanečnice, ale intelektuálka, učitelka. A nakonec.. hrdina neodjíždí v dál do západu slunce, ale naopak, přijíždí zpět ze západu slunce....! Tak nějak divoký západ zase skončil.

    OdpovědětVymazat
  2. Já si rozhodně nemyslím, že by autoři chtěli nějak ukončit westerny nebo je postavit na hlavu. Všechno, co jmenuješ, vidím jako působení desítek komisí, rad a podobných orgánů, kterých je v televizi víc než tvůrců pořadů, a které kontrolují, co smí a co nesmí do televize. Takže: "Dobře, střílet můžete, ale mrtvoly v televizi nechceme, aby se nekazila mládež. Mládež by měla vidět, že zbraně jsou špatné a násilí odsouzeníhodné. Hrdina přece nemůže být vrah, to je morálně nepřijatelné! Zlí nesmějí být zlí, nesmějí umřít ani být nějak výrazněji potrestáni, musejí se usmířit, takto se přeci v demokratických zemích řeší konflikty. Nemůžete ukazovat rvačky jako před třiceti lety, musíte dětem ukázat následky takového chování. Feministky vyžadují ženskou postavu, která bude pro malé holčičky příkladem." Atp. atp. atp. Prostě v současným vykastrovaným světě to western nemá jednoduchý ;)
    S tím vracením na konci - jak píšu, na druhej díl měl určitě navazovat třetí a pak další a další. Takže to taky není nic proti westernovejm tradicím.

    OdpovědětVymazat
  3. no já to ani tak nekritizuji, jen mě to zaujalo jako změna. O odjíždění hrdiny do slunce na konci filmu mluvil Hill jako Don Camillo (koukali zrovna na western v tv, kde hrdina odjížděl do slunce), jestli si pamatuji, Lucky Luke odjížděl do slunce často. Docela si myslím že to Hill teď udělal schválně obráceně.

    OdpovědětVymazat