sobota 20. srpna 2011

SPARA, GRINGO, SPARA (1968)

Pistolník Stark má být oběšen, dostane ale šanci - bohatý rančer Quintana mu nabídne 5 000 dolarů, když mu zpátky ze Států přivede jeho syna Fidela, který se tam stal banditou. Stark nabídku vezme, ovšem Fidelovi se domů nechce. Děj je pak pořád stejný - Fidel utíká, Stark ho zastavuje, další pokus o útěk a další zastavení. Což je na hodinu a půl docela málo. Kromě toho Brian Kelly hrající Starka nijak zvlášť nezaujme a Fabrizio Moroni v roli Fidela je otravný hezounek s bouchačkou. Víc zaujmou představitelé vedlejších rolí, kteří nejsou tak typičtí pro žánr - Keenan Wynn jako vedoucí vlastní armády, a Folco Lulli v roli Quintany - ten se vybarví hlavně na konci. Jo a jeden z mála špageťáků, kde se (opět v malé roli) objevil i vrah Vinnetoua Rik Battaglia. 6,5/10
PS. Můj přesně osmdesátej špageťák. a.k.a. The Longest Hunt, Shoot, Gringo, Shoot
Režie: Bruno Corbucci
Hrají: Brian Kelly, Fabrizio Moroni, Keenan Wynn, Folco Lulli, Luigi Bonos, Rik Battaglia, Erika Blanc, Krista Nell, Furio Meniconi, Linda Sini, Lina Franchi
Hudba: Sante Maria Romitelli
Itálie 1968

24 komentářů:

  1. ahoj. Znáš českou westernovou taškařici "Magnetické vlny léčí"? :-)


    Tinny

    OdpovědětVymazat
  2. Jasně, že znám. Werich a Sovák válí.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslíš, že by se v česku dal natočit nějaký opravdový western? Já myslím že ne. Ale pár herců by si jistě rádo zahrálo.

    Tinny

    OdpovědětVymazat
  4. Za současnejch podmínek asi ne, ale úplně nemožný to snad neni. Když by to nemusela bejt hned výpravná produkce, ale něco ve stylu Fistful of Dollars, někdo schopnej by napsal scénář a hlavních rolí by se zhostili opravdoví herci a ne šmíráci z TV seriálů, tak by to asi šlo. Ale teď vedou pitomé "komedie" o tom jak jsme všichni zlí idioti a je nám přitom fajn, takže v současné době by to asi nešlo.
    Ostatně Westernstory, nejspíš vystrašila investory, takže by do toho prachy nedali (i když Westernstory má s westernem společnýho tolik co já se Schwarzeneggerem).

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj. Jo, Westerstory neni western, je to letní komedie z prostředí amaterských herců... no neviděl jsem to.
    Z českých herců bych rád viděl třeba A. Švehlíka, Rodena ap.

    Tak nějaký scénář napíšeme, ne? ;-)

    T.

    OdpovědětVymazat
  6. Mě ze současnejch herců by do westernu seděl asi jenom ten Roden, jinak spíš ti starší jako právě pan Švehlík, Brzobohatý, Schmitzer a další. No ale mohla by to bejt taková Divoká banda po česku.

    Můžem, proč ne? ;)
    O tomhle jsme už s Marmotou debatovali tady: http://oik-starling.blogspot.com/2009/03/cesta-na-jihozapad-1989.html

    OdpovědětVymazat
  7. Nějaký Shakespeare ve westernu asi bude, ale nemůžu si vzpomenout kde (pominuli ten film, kde se je herce který hraje divadlo). Ale třeba podle hry Macbeth je natočený Krvavý trůn (samurajský).

    Proč ne, ale mě nejde vymýšlet drama. Mě napadlo jen něco mezi Djangem a Vůní cibule :) Film, kde všichni hrají strašně vážně, ale zápletka by byla trochu absurdní a film by se sám nebral tak vážně... (ale rozhodně ne parodie, shazovací komedie nebo groteksa!). Prostě na nějaké existenciální nebo psycho drama to nevidim.

    Jo, Švehlík, to typ něco mezi starým Eastwoodem a Ch. Hestonem. Toho vidět naštvanýho zaprášenýho s winchesterovkou :)
    Roden něco jako Kinski. Možná lepší. Ale tip na mladšího pistlník nemam, leda Radim Fiala (Tobruk, Stůj nebo se..), ale ten toho moc ve filmu výrazného nezahrál.

    Banda špinavých darebáků by se u nás poskládala určitě.

    T.

    OdpovědětVymazat
  8. Mě napadla buď honička drsnýho lovce odměn za zlým banditou, samozřejmě by to mohlo bejt v tom tvým duchu.
    Nebo ještě mám jeden složitější nápad, ale celkovej příběh mi to nedává, jenom pár nápadů, co mi do toho prvního nezapadaj.

    Fialu jsem viděl v Tobruku a když jsem šel jednou omylem kolem televize, tak jsem ho zahlíd v Ordinaci, na kterou tehdy ještě koukala máma (už naštěstí nekouká). Ale přijde mi, že ksicht na to má celkem dobrej. Moc na český filmy a pořady v televizi nekoukám, takže v hercích nemám přehled.

    OdpovědětVymazat
  9. Fiala (Limonádníka hrál jmenovec, že? :)) má dobrej ksicht jak říkáš a taky se dovede dobře ksichtit, dovede se zatvářit - Ajaj, tak to jsem teď v p... :D

    My dva scénář nenapíšeme, to je jasný. A i dobrý scénář se dá pěkně zkazit režií. Třetinu filmu dělá hudba, druhou obraz (výprava, scenérie, kamera), třetí příběh a dialogy (aspoň myslím). My se jen tady můžeme pokusit o nějaký námět.
    Viděl bych to jako vážný nevážný film, spíš "at honour" nebo "ať tribute" k těm špagěťákům, kde by se naši herci vyblbli, neco jako jsem psal dřív. Zkusim sepsat co mě napadlo jako osu příběhu.

    OdpovědětVymazat
  10. Kraj terorizuje banda darebáků (tak cca 12), vykrádačky bank, vypálení podniků, přepadení atd. Ale později se zjistí, že za nimi stojí šéf typu politika nebo obchodníka (něco jako v Ať žije Django, ale trochu jinak) co s nimi sleduje své plány. A protože armáda má jinde jiné starosti, tak si s nimi nikdo neví rady. Do toho se namotá náhodně projíždějící pistolník (řekněme typ Fiala) a oni ho přepadnou, ukradnou osobní věci a koně a zabijí ho (nebo si to myslí). On se ale zachrání a jen co se zotaví, tak jde po nich, páč chce svýho koně a nějaké věci, dokumenty co měl třeba u sebe. Lidi ve městě jsou neschopný a ustrašený, ale trochu by mu mohl pomoct starší bývalý naštavaný osamocený rančer (typ Švehlík), nebo tak, a mohli by chvílema tvořit doplňující se dvojku mladý a starý (nějaký hlášky, sarkasmy atd.). Mladý půjde nakonec po bandě a starý zjistí že může "splatit" vroubek u toho politika a po něm půjde on. Mladý se dostane na stopu té bandě, pár přestřelek a bitek a pak finále dvou duelů (mladý s šéfem bandy co ho na začátku přizabil a starý s tím politikem).
    T.

    OdpovědětVymazat
  11. a teď ten fórek... ve spoustě westernů je nějaká Banda, plno se jich po nějaké bandě také jmenuje. (nejraděi mám tu bandu darebáků z Mé jméno je Nikdo).
    Tady bude taky banda darebáků. Řekněme, špinavá banda. Tedy špinavá jako darebácká a špinavá jako znečištěná zároveň :D Budou nemytí, nečesaní upocení (nějaké jizvy, zranění v obličeji na rukou, to se ví, jako správný špageťák) atd...(budou skoro páchout z plátna kina) Když někam přijedou, tak se lidi budou skoro chytat za nos, nóbl paničky omdlévat atd. A tahle (navíc hrubá a vysmátá) špinavá banda bude mít spadeno kromě bank, pošt atd. také na mýdlo. Vysvětlím. Bojuje se zpravidla o zlato nebo o ropu (nebo o ženský) ap. Tady o mýdlo. Bez mýdla se pořádně neumejete, nevyperete, neoholíte a když není mýdlo, tak se špatně žije a za kus voňavého nedostatkového mýdla lidé dobře zaplatí. A to je plán našeho šéfa v pozadí. Koupil velkou továrnu na mýdlo (a zatím vyrábí na sklad) a pomocí bandy zničil konkurenci a zakázal aby si lid vařili mýdlo doma (prostřednictvím bandy, o něm nikdo nemá vědět). No, jen aby z toho nebyl film Špinavá banda aneb mýdlová opera :D

    OdpovědětVymazat
  12. Tady to má další konsekvenci. Zápach. Tedy čich je zvláštní tím, že pachy a vůně si velice dobře pamatuje i několik desítek let a při stejné vůni se člověku vybaví hluboké vzpomínky. Je to zvláštní fenomen.
    Náš hrdina je přepadený, sražený z koně, rozbijí mu ruku pažbou pušky a praští do hlavy. Takže když se probere sám ve skalnaté polopoušti, na dolhed od železniční trati, tak si vůbec nepamatuje, kdo mu to udělal. Ale když se později setká s několika jednotlivci z bandy, díky tomu smradu se mu připomene a vybaví část vzpomínky. to celkem třikrát, kdy po třetí to už vidí před sebou celé. dá se s tim dost vyhrát... např. sedív krčmě a jí, není mu vidět do tváře, má klobou a je šero. Vejdou tři muži a jako doma si porouejí a hlaholí. On ucítí hned ten pach a pomalu zvedne hlavu a vtom střihem část vzpomínky (podobně jak Tenkrát n Z). Až se koukne do očí toho chlápka na proti a pozná ho. On si mladíka taky všimne a pozná ho a ví, že on ho poznal a že se asi bude střílet. Chilka ticha a napětí atd.. klasika... :D

    OdpovědětVymazat
  13. nějaký nápady ještě mám. třeba bitka v továrně na mýdlo, začátek filmu, přestřelka v krčmě na samotě, scénka u holiče co neholí páč nemá mýdlo (ale pistolník má svoje) atd. No, asi nic kloudného :)

    OdpovědětVymazat
  14. původně mě napadl příběh s pracovním názvem Million dollar train nebo snad Ten thousand dollars. Šlo by o to, že se úplně ztratil vlak co převážel peníze ve zlatě. Banda by ho přepadla a schovala v bývalých zapomenutých dolech, kam by si postavila koleje od trati a pak rozebrala a zamaskovala. A hrdina by ho za vypsanou odměnu pomáhal najít. Nepříliš realistické, ale zajinavé :) Hlavně by to bylo čato ve vlaku ;-) Ale do té taškařice s mýdlem mi to nesedlo, tak jsem to opustil. No, zatim vše, naklábosil jsem toho tu dost.
    T.

    OdpovědětVymazat
  15. nový český "špageťácký" western!
    "Jeden statečný"
    v HD na
    http://www.samosebou.cz/#/info-o-mytu

    pomoc! :-D
    Snaha byla, chvílema dobrý, chvílema to jde do trapna (myslím výkony a efekty). Asi by se to taky muselo předabovat. Akorát tam ten týpek naděl větší "bordel" než tam byl...
    T.

    OdpovědětVymazat
  16. Ty ses nějak rozjel. S tím smradem to je zajímavej nápad :) Akorát rozbití ruky mi nesedí do spíš parodickýho příběhu.
    Jinak ten starej farmář, aby měl důvod hrdinovi pomoct, by se moh třeba chtít mstít za smrt manželky, která umřela na nějakou nemoc ze špíny (třeba na mor).

    To video je hlavně vizuálně celkem fajn, až na ksicht hlavního hrdiny, hlasy herců, hudbu a pointu, jinak ti dva hlavní záporáci jsou dost dobrý držky. Ten hlavní je mimochodem poslední držitel českýho lva.

    OdpovědětVymazat
  17. Když už jsi se tu tak rozepsal se svými nápady, trochu víc tu rozvedu ty svoje:

    1) Všechno se odehrává někdy na podzim v horách (mimochodem to jsou u nás sehnatelnější lokace, než pouště). Hlavní hrdina je lovec lidí (vymyslel jsem jméno Cherokee). Hlavní záporák se svou bandou mezitím vyloupí banku v jednom městečku a zabije několik lidí. Vedení banky vypíše na bandity odměnu, které se Cherokee chytí. Vyrazí za bandity, chvíli je hledá, a když je najde, vymyslí plán. Za pomoci lsti, při které se zbaví konkurence (pomůže banditům od jiných lovců lidí) se dostane do bandy. Šéf bandy si ho dokonce oblíbí a společně plánují další akce. Pak následuje nějaká akce, při které se Cherokee drží spíš zpátky, a pak se banda vrátí se svou kořistí do svého doupěte. Tam přijede i vedoucí banky, kterou banda vykradla, který se s nimi spolčil, aby ukradl peníze ze své banky a zmizel. Vedoucí banky Cherokeeho pozná a vůdce bandy se rozčílí, nechá Cherokeeho zmlátit a přiváže ho v lese, aby ho sežrali vlci (nebo tak něco). Tam ho najde dívka, se kterou se Cherokee seznámil ve městě, která žije nedaleko za městem se svým otcem. Cherokeeho zachrání a ten se zatím připravuje na pomstu. Dívce řekne pravdu o vedoucím banky, který si zatím ještě hraje na slušného pána, a dívka to přes protesty jede oznámit lidem ve městě. Tam ji chytí šerifovi lidi (také placeni vedoucím banky), kteří ji zabijí a vydají se společně s bandity zlikvidovat Cherokeeho. Ten ale uteče, bandité zabijí pouze dívčina otce. Následuje honička v lese a přestřelka, po jejímž skončení stjí naživu už jenom Cherokee a vůdce bandy (předtím v přestřelce zabil vedoucího banky, aby se s ním nemusel dělit). Souboj - vyhraje samozřejmě Cherokee. Na konci odjíždí do blízkého nezkorumpovaného města s vozem plným mrtvol.

    OdpovědětVymazat
  18. 2) Hlavní hrdina je tentokrát zločinec, ale je to spíš něco mezi Clintem Eastwoodem a strejčkama z Podivnýho dědictví. Je to zloděj, který přepadá dostavníky, ale zakládá si na tom, že zbytečně nevraždí, neunáší lidi, neznásilňuje ženy apod. Jednoho dne je při přepadení zaskočen šerifem a je nucen vzít si jednu ženu z dostavníku jako rukojmí, aby utekl, čehož pak lituje. Ženou je mladá nevěsta jednoho statkáře, která za ním cestuje na Západ. Hrdina se rozhodne ji dopravit k jejímu ženichovi, aby měl klid. Příběh je pak hlavně cesta na Západ a slovní přestřelky mezi hrdinou a jeho "zajatkyní".
    pak už jsou jenom dílčí nápady - zlý lovec lidí (něco jako Lee Van Cleef), který chce hrdinu dostat, armádní důstojník pověřený úkolem ženu zachránit, přičemž hrdinu z dřívějška zná, bývalá banda, do které hrdina kdysi patřil, která se chce znovu sjednotit, ale on se nechce připojit - má pocit, že bez bývalého vůdce, který zemřel, by to už nebylo ono, jeden z banditů (něco jako Tuco) by okradl své kolegy a pak by jim namluvil, že to udělal hrdina, takže jde po hrdinovi kromě lovců lidí, šerifů a vojáků ještě bývalá banda znovusjednocená brutálním vrahounem (něco jako Klaus Kinski), hrdina si uvědomuje, že starý Západ je pryč, zmenšuje se volná prérdie (proto ti strejčci z Podivnýho dědictví), nebezpečí číhá na každém kroku atd.
    Na konci by se dostali na farmu k ženichovi, ze kterého by se vyklubal agresivní otrokář, který se oženil s tou ženou jenom proto, aby ji zneužíval, a všichni (voják, lovec lidí, banda, zrádce Tuco, který předtím bandu opustil a po cestě občas pomáhal hrdinovi... voják a lovec lidí by se mohli dát dohromady) by potom dohnali hrdinu na farmě a vznikla by velká přestřelka, přičemž hrdina by na konci možná padl.

    OdpovědětVymazat
  19. taky zajimavy příběh :)

    A s tou rozbitou rukou, to není fatální zranění, to v průběhu filmu rozhejbá (tak nějak jak Django na to hřbitově, tj. nejlíp když bude nutně potřebovat střílet), ale potřeboval jsem zařídit, že mu zůstane kolt na začátku, ale nebudemoct střílet pravičkou a na začátku jsem ho chtěl nechat učit se trochu levičkou. Ale to neni jisty. O úmrtí rodiny toho starého jsem uvažoval.. ale se špínou bych to nepojil, ta banda tam bude krátce, pár týdnů, půl roku nejvejš. S tou špínou to zas nepřehánět. Spíš mu sebral pozemky a vypráskal ho z rannče, nebo tak. Ale máš pravdu, že ještě nevim jestli z toho udělat komedii nebo drama s absurdní zápletkou a situačními vtípky a hláškami. Původně jsem chtěl aby hrdinu nepustili ke slovu, že by se myslelo že je němý, ale to by nešlo udržet a hlavně by se přišlo o plno dvojsmyslných hlášek: Tak tohle smrdí..., ap. Na druhou stranu stím zápachem zas moc nepřehánět, nemělo by to být zas nechutný (lehko by z toho byla parodie a to nechcu).

    OdpovědětVymazat
  20. Já to vidim barevně a 3D (vlastně 4D s tim zápachem ;-)), ale ty to budeš mít jen v textu:

    je ticho a tmavá obrazovka se otevře do rozmazané modré, jako když někdo otevře oči a dívá se na nebe a teprve ostří. Na nebi krouží dva mrchožraví kondoři. Je ticho, plný slunečný den a dusno. Záběr na hrdinu, který leží na zemi v divný ploze, zvedá hlavu a je trochu zmatený. Hlavu a ruku od zaschlé krve. Je slyšet jen jak dýchá a jak se šoupe v tom prachu jak se zvedá na bobek. Je dost dehydratovaný, okoralé rty, zpocený a spálený, bolestivá grimasa, pravou ruku si drží u hrudi, je vidět že ho dost bolí. Snaží se postavit a upadává. Rozhlídne se po místě a z širšího záběru je vidět, že je v nějaké vyschlé stepi (není to poušť), z jedné strany kamité svahy z ruhé pláň a přes ni o kus dál trať. Jinak pusto. Pod kamenem se něco leskne.. je to jeho kolt, tka si ho namahavě vezme. Kolem jsou stopy od několika koní, na místě kde leží je to celé podupané kopyty a stopami. V podivném postoji se šourá k té trati a když už je blízko padne zas na kolena vyčerpáním. Pravá ruka, dlaň a prsty se mu třesou bolestí, ale on je ticho. rozhlíží se na trať. Vzduch se tetelí. Co má dělat? tudy nic nepojede? Došourá se ke sloupu telegrafu a opře se o něj. Koukne nahoru a pak vytahne levačkou kolt a pokusí se podepřít si to ještě pravým předloktím a chvíli stim pojuje než najde polohu a vystřelí na ten drát. A teď nevim jestli to sekne první ranou nebo až další ale zároveň s výstřelem bude střih a titulková sekvence. 1. varianta je na houkající vlak (+ nástup veselé hudby), šinoucí se do městečka a frmol na nástupišti a pak na stanici kde obsluhují tlegraf. 2. verze je že bude výbuch u banky a splašená akce bandy, hudba, jezdci cválací bok po boku v prachu s kořistí, střílení atd.. ; Po titulkách jsou na stanici rozčilení, že zas někdo přerušil telegraf a vyšlou technický vlak s ozbrojenci to omrknout a opravit a ti tam toho mladího najdou a vemou do města (a chtěj po něm zaplatit škodu), kde si poleží a zotaví (a během toho času se děj věnuje střídavě třeba tomu starému a nebo bandě). Když je schopný chodit odpočívá na zápraží když z druhé trany města je střelba a dusot koní profrčí tu skupina 5 lidí na koni, část bandy co právě udělla zdejší záložnu. Ve městě poprask, lidi se zbíhají, paničky smrady omdlelé uvnitř banky atd. A on na tom zápraží uvidí jak odjíždějí k horám a jedou jeho ulicí ale nevidí ho protože stojí za sloupem. ale on ucítí ten smrad a vzpomene si na první část co se mu stalo. Jak jel na koni, zastavil ho muž co jen naproti, pak ho další shodil z koně a jak sahal po zbrani a měl ji v ruce, tak majzli po ruce a velitel volal ať ho dorazí (uhodí ho do hlavy, ale spaší se kůň a v tom zmatku ho už nedorazí a odjedou). ale tváře si zatim nevybavil. To až v té krčmě potom. Takže si vzpomněl co se zhruba stalo a rozhodne se jet za nimi, ale potřebuje koně a pomoc. To je začátek :D dál to neni. Jen několik scén. viz předtím.

    OdpovědětVymazat
  21. hm, ten tvuj druhý nápad je ještě propracovanější a zajimavější. V tom by klidně mohl hrát Clint, teda zamlada :) to by byl film na 2 hodiny.

    OdpovědětVymazat
  22. Omluva za překlepy, ale psalo se aby myšlenka neunikla.

    Až tohle někdo bude číst, tak si bude myslet, že jsme oba nemocní.
    Takže zpět do reality. :D

    Ledaby se našel "režižér" co by si to přečetl a dostal chuť si něco natočit.

    Jinak ta scénka Jeden statečný, když pominu pointu, která byla nutná, tak se mi nelíbí ksicht toho hrdiny, jak chodí, jak v určité chvíli šilhá a hlas. Tak nevim proč trapně cinkají ostruhami, když sedí v baru. Na tom šéfovi se mi nelíbí, že přichází se skloněnou hlavou (tj. akce s kloboukem), což se tam vůbec ale vůbec nehodí (jednak to "může" jen hrdina a pak jen v sedě nebo vstoje, chodit s skloněnou hlavou moc praktické neni). A pak ten jeho proslov byl moc strojený. Ten text chtěl upravit. A oba předabovat. Hudba moc elektronická. Taky nevim jestli chtěl jít s pytlem na hřbitov nebo kam když šel k popelnici. Na to, že se tam netřídí tam měli čisto. A nevim, když netřídí, proč měli nádoby. Ta holka byla super. Ty dva maníci taky. Takový trochu nevymazlený no. Dekorace naopak vymazlené. Pády na pružnou zem komentovat radši nebudu.

    OdpovědětVymazat
  23. kdysi běžel film o podnikateli, který dostal psy. nemoc, že se bál, že je vše špinavé a nakazí se kdaž na něco šahne. A vzniklo to u něj tak ,že ho jako dítě pořád matka drhla a myla. Ta nemoc fakt existuje. Kdysi jsem uvažoval, že bych to tam dal, že vůdce bandy jako malý trpěl tím, že ho doma moc myli až začal nenávidět to mýdlo ateĎ se mstí. Ale je to volovina :D

    Já jsem to sem hezky napsal skoro všechno, abych si to nemusle pamatovat ;-)
    T.

    OdpovědětVymazat
  24. ahoj. Mamka kouká na ty seriály a nedávno jsem si všimnul, že v tom jedno pan Švehlík v roli lékaře básní o tom, že si koupí koně a že už má vyhlédnutého(jestli to udělla nevím, nesleduji) a o něco později učí střílet nějakou ženskou z brokovnice, té se ale nedaří. "Ukážu vám, jak se to dělá..." bum.. a plechovka dole.
    V ordinaci zas Fiala běhá po nemocnici z bouchačkou a střílí po sobě s nějakými mafiány. :o)

    T.

    OdpovědětVymazat