neděle 4. července 2010

KLADIVO NA ČARODĚJNICE (1969)

Spolu s Velkým tichem jeden z nejdepresivnějších filmů, co jsem viděl. Hrůzostrašně nepůsobí ani tak moc scény mučení, strach a mráz jde především z hlavní postavy - Bobliga z Edelstadtu. To je největší hajzl v dějinách filmu. Nejenom, že po "čarodějnicích" jde kvůli jejich majetku, tedy z čarodějnictví obviňuje a usvědčuje především bohaté, ale i lidi, kteří proti němu vystupují, on se v tom přímo vyžívá, že může ubližovat nevinným lidem (hlavně mladým a krásným dívkám). Vladimír Šmeral je v tý roli naprosto geniální. Na začátku póvl, kterýmu daj moc a zrodí se bestie.
Z filmu je přímo cítit bezmocnost ostatních proti Bobligovi. Kdokoli se mu nelíbí, je bohatý, má hezkou dceru, nebo se odváží protestovat, je obviněn z čarodějnictví. Někteří jsou upláceni, aby ho podporovali, jinak je taky obviní. Vrchnost Bobliga podporuje, protože neví, co doopravdy dělá, a ani to vědět nechce. Ve filmu je taky úžasně vidět, co mučení udělá z lidí, jak začnou říkat úplně všechno, co se po nich chce, udávat své přátele, jen aby se sami zachránili.
Protipól Bobligovi tvoří postava děkana Lautnera, kterého hraje slovenský herec Elo Romančík. Ten není špatnej, ale proti duu záporáků Šmeral - Kemr se ztrácí. Lautner protestuje proti zvěrstvu páchaným Bobligem, je vzdělaný a dobrotivý, a statečný. Zkrátka ne tak zajímavý, ale fandit se mu dá, ačkoli je jasné, že jeho boj je marný. V podstatě je zajímavý, že kněží jsou tu ukázaní spíše jako kladné postavy - Eduard Cupák si uvědomí svůj omyl a až do konce filmu se trápí kvůli tomu, co napáchal (i když to myslel dobře), Jiří Holý (divím se, že nehraje záporáka) hraje slabého, ale rozumného kněze, kterého taky udají. Pak jsou tu vstupy Václava Lohniského jako šíleného mnicha - "vypravěče", které filmu dodávají temnou atmosféru. K tomu skvělá hudba (z úvodní písně mrazí).
V podstatě je to jasně narážka na procesy 50. let se Slánským, Horákovou a dalšími. Divím se, že to komanči dovolili natočit. Ale točil to Vávra, národní umělec, kterej natočil husitskou trilogii a později prokomunistický válečný sračky. No, stejně tenhle film pak zakázali.
9/10 a.k.a. The Witchhammer
Režie: Otakar Vávra
Hrají: Vladimír Šmeral, Elo Romančík, Josef Kemr, Soňa Valentová, Václav Lohniský, Jaroslava Obermaierová, Blažena Holišová, Ilja Prachař, Lubor Tokoš, Zdeněk Kryzánek, Josef Bláha, Eduard Cupák, Jiří Holý
Hudba: Jiří Srnka
ČSSR 1970

Žádné komentáře:

Okomentovat