sobota 23. ledna 2010

FOR A FEW DOLLARS MORE (1965)

Jedni fanoušci Sergia Leoneho prohlašují, že dolarová trilogie je dobrá, ale na Once upon a time in the west nemá. Druzí říkají opak. Přestože OUATITW je mistrovské dílo a právem se řadí mezi nejlepší westerny, přikláním se ke druhé skupině. OUATITW je až příliš vážný film, epický, zatímco v dolarovkách si Leone více vyhrál, jsou cyničtější a drsnější. To platí zejména v tomto dílu. Tentokrát se už nekopíruje Kurosawa, takže tu byl i prostor pro originální nápady, kterých je plno (například později často kopírované hrací hodinky). Téměř každý, kdo se ve filmu objeví, je vidět v detailu.A málokdo by dokázal z tak banální scény, jako je ta, kdy si Lee Van Cleef prohlíží plakát, udělal nezapomenutelnou a úžasnou scénku. I tohle je důvod, proč miluji Leoneho filmy a tenhle obzvlášť. 10/10
a.k.a. Pro pár dolarů navíc, Per qualche dollaro in piu
Režie: Sergio Leone
Hrají: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volonté, Luigi Pistilli, Mario Brega, Joseph Egger, Klaus Kinski, Frank Braña, Aldo Sambrell, Benito Stefanelli, José Terrón, Robert Camardiel, Rosemary Dexter, Peter Lee Lawrence, José Canalejas, Antonio Molino Rojo
Hudba: Ennio Morricone
Scénář: Sergio Leone, Luciano Vincenzoni, Fernando Di Leo, Sergio Donati
Itálie / Španělsko / SRN 1965

http://www.csfd.cz/film/5915/
http://www.imdb.com/title/tt0059578/
http://www.youtube.com/watch?v=4bWKgYL1JAA

2 komentáře:

  1. Já jsem z těch, kdo mají radši OUATITW, ale zas bych to nechtěla moc srovnávat - jak sám píšeš, OUATITW je epický, zatímco tyhle jsou jiné... a taky výborné. I když od té doby, co jsem viděla Yojimba, mě FOD už tolik nebere, až na ten konec. Ty druhé dva jsou pořád skvělé.

    (Taky se mi líbí, jak Petr Štěpánek daboval Ramona a India. Zbytek dabingu už se mi nelíbí, ale kvůli Štěpánkovi si to občas dabované pustím.)

    A ta scéna s plakátem je fakt skvělá.

    OdpovědětVymazat
  2. štěpánek je dobrej. stejně jako županič jako eastwood. zbytek obou dabingů stojí za starou bačkoru, snad až na fišera, kterej ve FFDM mluví toho dědka v posteli.

    OdpovědětVymazat