neděle 8. listopadu 2009

OÁZA (1972)

Docela zajímavý film, který mě příjemně překvapil. Od československého válečného filmu (obzvlášť v koprodukci se SSSR) by člověk čekal komunistickou agitku o uvědomělých hrdinech. Tady ale hlavní hrdinové (češi a jeden slovák) bojují v cizinecké legii na straně západu. A utečou přes poušť aby se mohli připojit k armádě generála Klapálka (myslím, není to tam řečeno přímo, ale tak jsem to pochopil). Po cestě je přepadne německý letoun a zničí náklaďák, čechům se podaří sestřelit letadlo. Hlavní hrdinové pět dní putují pouští - bez jídla, bez vody, jeden už je mrtvý a mají raněného. Tady začíná to psycho -atmosféra horka, žízně, hrdinové pak už blouzní.A když se dostanou do oázy, kde čekají vodu, najdou je tam němečtí letci, kteří je předtím napadli. A voda tam zřejmě taky není... Jde spíše o psychologický film, ale i tak zajímavý. I když ke konci už mi to věčné šílení lezlo krkem.
V hlavních rolích jsou Radoslav Brzobohatý jako čestný poručík, Rudolf Hrušínský jako šílený kaprál (další mistrovská role), Štefan Kvietik jako drsný slovenský seržant, Ladislav Potměšil jako nejslabší z hrdinů (tady hraje snad svojí nejlepší roli) a Jaroslav Rozsíval, který trochu vzhledem připomíná Lee Marvina :), na straně němců potom Wilhelm Koch - Hooge jako férový německý major (dabuje ho Cupák - lepší by možná bylo, kdyby ho hrál sám), Zdeněk Řehoř (na hajnýho z Krakonoše si tu ani nevzpomenete) a skvělý Josef Vinklář jako sadistický voják.
Co mě překvapilo byla na české poměry skvělá kamera (dobře využitý širokoúhlý formát, film by ořezem hodně ztratil), skvělé exteriéry (natáčelo se někde v dnešním Turkmenistánu), a taky to, že herci po zásahu normálně padají a nepřehrávají umírání jako v jiných českých filmech. A taky, že žádná postava není čistě kladná, ani čistě záporná. Co se mi nelíbilo byla především hudba, která se sem absolutně nehodila a konec, který film málem zabil. Najednou to ustřihnou a Brzobohatýho komentář o tom, že není možný smír s fašismem... To jsem si myslel, že si někdo dělá srandu, protože se to sem vůbec nehodilo.
Hodnocení: 7/10

Režie: Zbyněk Brynych 
Hrají: Radoslav Brzobohatý, Štefan Kvietik, Rudolf Hrušínský, Ladislav Potměšil, Jaroslav Rozsíval, Josef Bláha, Jiří Krampol, Wilhelm Koch-Hooge, Josef Vinklář, Zdeněk Řehoř
Hudba: Jiří Sternwald
ČSSR / SSSR 1972

http://www.csfd.cz/film/1028-oaza/

http://www.imdb.com/title/tt0069038/

Žádné komentáře:

Okomentovat