sobota 3. října 2009

PAT GARRETT AND BILLY THE KID (1973)

To, co chceš, a to, co dostaneš, jsou dvě rozdílný věci.
Klasický Peckinpahovský western, kde hlavní roli hraje čest, měnící se doba a lidé, kteří se nechtějí přizpůsobit novým podmínkám. Billy Kid chce zůstat tím flákačem, který když potřebuje jíst, tak ukradne dobytek, vezme si do postele každou holku, která je zrovna poblíž, a když ho někdo otravuje, tak ho zastřelí. Pat Garrett oproti tomu pochopí, na jakou stranu se postavit, kde je budoucnost, ale tím musí popřít sám sebe, svou existenci, všechno, co do té doby dělal, zpřetrhat stará pouta a postavit se svým dávným přátelům. A že pochopí jednu změnu ještě nezaručuje, že pochopí i další, jak vidíme hned na začátku filmu.
Tahle země stárne. A já chci zestárnout s ní.
První hodinka filmu je výborná, bohužel pak už jsem docela měl problém, protože se objevují pořád nové a nové vedlejší postavy a opakují stále tytéž situace. Konec to spraví, ale i tak to bylo trošku přetažené. Navíc napodruhé jsem film viděl ve verzi z roku 1988, kdežto poprvé sestřih z roku 2005. S výrobou tohohle filmu to bylo poněkud složitější, verzí bylo hned několik, v roce 1973 byla uvedena značně zkrácená verze, v roce 1988 dvouhodinová, ale oproti té o trochu kratší z roku 2005 v ní chybí pár poměrně důležitých scén, které trochu prohlubují charakter Pata Garretta. Nejradši bych asi viděl sestřih z těchhle dvou dohromady, aby tam bylo všechno. Ale možná by se to pak ještě víc táhlo.
Drobný si nech, Bobe.
Celé to dost zachraňuje obsazení, kdy každá epizodní postava je obsazena hercem, notoricky známým z různých jiných westernů. Je tu většina Peckinpahových obvyklých herců (L. Q. Jones, John Davis Chandler, Emilio Fernandez, R. G. Armstrong, sám Peckinpah se ostatně objeví taky), tak řada dalších známých tváří od Luka Askewa, Jacka Elama, Jasona Robardse, Harryho Deana Stantona až po Barryho Sullivana. Zajímavostí je rozhodně obsazení Boba Dylana, který složil i padnoucí hudbu (ovšem v každé verzi je trochu jiné řazení - ve verzi 1988 nezazní Knockin' On Heaven's Door). Dylanova role sice působí trochu navíc, ale neruší. Film ovšem patří hlavním představitelům, a jak James Coburn, tak Kris Kristofferson podali oba skvělé výkony. Zvláště Coburn tedy. I díky nim se tak jedná o zřejmě nejpamětihodnější filmové zpracování osudů slavného bandity.
Hodnocení: 7,5/10

a.k.a. Pat Garrett a Billy Kid
Režie: Sam Peckinpah
Hrají: James Coburn, Kris Kristofferson, Bob Dylan, Richard Jaeckel, Katy Jurado,  Chill WIlls, Slim Pickens, R.G. Armstrong, Matt Clark, John Davis Chandler, Elisha Cook Jr., Jack Elam, Harry Dean Stanton, L.Q. Jones, Barry Sullivan, Luke Askew, Emilio Fernandez, Jason Robards, Sam Peckinpah, Charles Martin Smith, Gene Evans, Rita Coolidge
Hudba: Bob Dylan
USA 1973

http://www.csfd.cz/film/7178/
http://www.imdb.com/title/tt0070518/

Žádné komentáře:

Okomentovat