čtvrtek 6. srpna 2009

PANE, VY JSTE VDOVA (1970)

Je to vůbec ještě českej film? Useklá ruka, umělý lidi, šílená vražedkyně, spiknutí, atentáty, useklá hlava, mrtvoly... Prvně jsem to viděl, když jsem byl malej - to jsem to ještě moc nechápal. Pak jsem si asi před rokem sehnal DVD a před dvěma týdny jsem se na to konečně podíval... A je to dokonalý! Jeden z nejlepších filmů svýho druhu. Navíc tu hrajou skvělý herci (skvělí Janžurová, Cupák, Sovák, Menšík, Libíček, Šimánek, Kopecký, Hrzán, Růžičková a dokonce i Svěrák a Smoljak jako kritici). Jedinej, kdo mi moc nesed, byla Schoberová (zde uvedená jako Olinka Bérová), která moc hrát neuměla. Ale i tak je to určitě jeden z nejlepších českejch filmů. Celej film to graduje, až to vyvrcholí geniální scénou v divadle (Ať ani kapka krve nepříde...Nazdar!). Navíc je tu skvělá titulní píseň, kterou zpívá Petr Spálený.
Hodnocení: 10/10

Režie: Václav Vorlíček
Hrají: Iva Janžurová, Olga Schoberová, Jan Libíček, Eduard Cupák, Jiří Sovák, Čestmír Řanda, Vladimír Menšík, František Filipovský, Otto Šimánek, Lubomír Kostelka, Miloš Kopecký, Jiří Hrzán, Luděk Kopřiva, Jiří Lír, Helena Růžičková
Hudba: Svatopluk Havelka
Scénář: Miloš Macourek
ČSSR 1970

http://www.csfd.cz/film/9423/
http://www.imdb.com/title/tt0065331/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pane,_vy_jste_vdova!

1 komentář:

  1. Je vždycky milé potkat někoho, kdo není slepý a dokáže výjimečnost tohoto stále podceňovaného filmu rozpoznat. :-) Pro mě je tak zásadní, že na internetu vystupuju jako Stuart Hample a useknutou ruku Františka Filipovského jsem si zvolil jako logo svého blogu: http://modrakrev.blogspot.com/ :-))

    OdpovědětVymazat