čtvrtek 6. srpna 2009

KDO CHCE ZABÍT JESSII? (1966)

Myslím, že tohle je první sci-fi komedie od Macourka a Vorlíčka, kde si sice vzali na paškál na svou dobu a místo odvážné téma komiksu, nicméně ještě spíše zkoušeli, co si mohou dovolit a co ne. Na pozdější majstrštyky Pane, vy jste vdova!, či Lipského Čtyři vraždy stačí, drahoušku!, to nemá. Děj je poměrně jednoduchý a většina vedlejších postav skutečně dělá jen křoví, vtipů tu není takové množství, na které jsme zvyklí, a všichni herci odvedli později lepší výkony (čímž nechci říct, že by tu byli špatní).
Snad jen Olga Schoberová sehrála svůj opravdu životní part, a to i díky tomu, že - nemluví! Byla to sice skutečně krásná ženská, ale její herectví se dá snést snad jen v Limonádovém Joe, nebo v Adéle, kde ji nechali předabovat Libuší Švormovou. Mluvení jí moc nešlo, její předností však rozhodně byla její fyzická stránka - její lepý vzhled, ladné pohyby, to všechno tady využila na jedničku. Nedokážu si představit jinou herečku té doby, která by sice třeba byla skutečně nadaná, že by mohla být v roli Jessie lepší.
Vůbec tenhle film vyloženě stojí vlastně na ženských představitelkách, záporačka Dany Medřické je skutečně chvílemi děsivá, aniž by opustila pole komedie. Jiří Sovák tu moc příležitostí vyniknout nemá, potěší pak roličky Vladimíra Menšíka, Jiřího Líra či Jana Libíčka. A aby nebylo v obsazení pohledných slečen málo, Sovákovy asistentky hrají třeba Jitka Zelenohorská či Zuzana Martínková, která později prchla do Itálie.
Samozřejmě je ten film ještě přelomový z toho důvodu, že se jedná vlastně o představení Káji Saudka, který zde mohl poprvé prezentovat své kresby. Kvůli tomu je občas škoda, že film je jen černobílý, v tom má proti němu další vrch Čtyři vraždy stačí, drahoušku!. Zamrzí rovněž poměrně nepovedené triky, jak bubliny, u kterých je vidět změna zbylého obrazu, tak Supermanovo létání a podobné záležitosti. Film na tom naštěstí nestaví. A moc se mi tu nelíbí poměrně krotká hudba. Ale napodruhé, když už jsem pořádně věděl, co čekat (protože napoprvé jsem čekal něco naprosto geniálního), se mi film líbí. Ne tak jako pozdější Macourkovy kusy, ale pořád je hodně dobrý.
Hodnocení: 7,5/10

Režie: Václav Vorlíček
Hrají: Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová, Juraj Višný, Karel Effa, Jan Libíček, Valtr Taub, Vladimír Menšík, Jitka Zelenohorská, Bedřich Prokoš, Ilja Racek, Otto Šimánek, Čestmír Řanda, Jaromír Spal, Jan Pohan, Jiří Lír, Zuzana Martínková
Hudba: Svatopluk Havelka
Scénář: Miloš Macourek
Kresby: Kája Saudek
ČSSR 1966

http://www.csfd.cz/film/9415/
http://www.imdb.com/title/tt0125301/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kdo_chce_zab%C3%ADt_Jessii%3F

Žádné komentáře:

Okomentovat