pondělí 20. července 2009

LE CERCLE ROUGE (1970)

Čtyři legendy francouzského filmu (Alain Delon, Bourvil, Yves Montand a režisér Jean-Pierre Melville) a jedna legenda filmu italského (Gian Maria Volonté) se sešly aby daly dohromady tenhle krimithriller, tak trochu pokus navázat na filmy noir. Rozhodně je to zajímavý film, Bohužel scénář má pár bot a nedotažených věcí, ale je dobré, že jsem se hned od začátku nedozvěděl, o co vlastně jde a celý děj se odkrýval postupně. Ve filmu je málo dialogů, a vrcholná scéna probíhá v naprostém tichu.
Alain Delon je tradičně dobrý a hýří charismatem - s tím knírkem chvílmi připomíná Juraje Kukuru v Trháku :), Gian Maria Volonté hraje standartně uprchlého zločince (zrovna jeho postava trpí nejvíc nelogismy), Yves Montand je v trochu menší roli jako alkoholik, kdysi skvělý střelec (scéna, kdy je v deliriu a představuje si, že po něm lezou pavouci, ještěři, hadi a krysy je opravdu hnusná), ale zase zničehonic je pak znovu skvělý střelec... Koho z herců bych chtěl obzvláště vyzvednout je Bourvil. Člověk by čekal, že bude hrát komického nešikovného poldu, který se marně snaží Volontého a Delona chytit, ale hrál tvrdého komisaře, a to tak, že skvěle. Původně měl jeho roli hrát Lino Ventura (a Volontého Belmondo).
Co mi vadilo je absence čistě záporné postavy. Člověk z těch hlavních fandí každému - Delonovi, aby se mu to povedlo, Volontému, aby ho nechytli, i Bourvilovi, aby ho chytil. Montand je samozřejmě taky sympatická postava. Prostě tam chybí nějakej vyloženej hajzlík (trochu jsem čekal že to bude Volonté). Moc se mi ani nelíbila hudba. A film byl moc dlouhý - 140 minut je vážně moc.
Hodnocení: 7/10

a.k.a. Osudový kruh, Červený kruh
Režie: Jean-Pierre Melville
Hrají: Alain Delon, Bourvil, Gian Maria Volonté, Yves Montand, François Périer, Paul Crauchet, Yvan Chiffre, Pierre Collet, René Berthier, Yves Arcanel, Paul Amiot, Édouard Francomme, Robert Favart
Hudba: Eric Demarsan
Francie / Itálie 1970 

http://www.csfd.cz/film/32462/
http://www.imdb.com/title/tt0065531/

1 komentář: