sobota 13. června 2009

PALE RIDER (1985)

Tohle byl první film režírovaný Clintem Eastwoodem, který jsem viděl (předtím jenom dolarovky). Když se člověk podívá na ostatní filmy, které režíroval, tak je tohle dost slabota. Zajímavý je, že tu Clint hraje v podstatě opak svý postavy z High Plains Drifter. Tam přijel, aby občanům města ze života doslova udělal peklo. Tady chce žít v klidu a míru, ale je nucen vzít zbraň. Film navíc docela připomíná film Shane s Alanem Laddem, Van Heflinem a Jackem Palancem. Ten film (Shane) mě nebavil a v půlce jsem ho vypnul. Kniha Jacka Schaefera byla o mnoho lepší. I než tohle. Dokonce jednotlivé scény ji připomínají (sekání pařezu - zde kopání velkého kamenu). V žebříčku Clintových westernů patří na konec žebříčku, v žebříčku westernů 80. let patří ale na vrchol (v té době jich moc nevzniklo, protože to byla doba akčňáků Stallona a Schwarzenneggera).
Hodnocení: 7/10

a.k.a. Bledý jezdec
Režie: Clint Eastwood
Hrají: Clint Eastwood, Michael Moriarty, Carrie Snodgress, Chris Penn, Richard Dysart, Sydney Penny, Richard Kiel, Doug McGrath, John Russell, Charles Hallahan, Marvin J. McIntyre, Billy Drago, Buddy Van Horn
Hudba: Lennie Niehaus
USA 1985 

http://www.csfd.cz/film/2508/
http://us.imdb.com/title/tt0089767/

5 komentářů:

  1. někdo má na spoilerování talent, někdo ne

    OdpovědětVymazat
  2. co z toho považuješ za spoiler? to že stejně vezme pistoli je jasný od začátku. to s těma duchama je taky vlastně nakouslý už na začátku, jak má ty jizvy po střelách na zádech. to by nikdo nemoh přežít.

    OdpovědětVymazat
  3. jasný není nic (duchové nemají jizvy a přežít se dají horší věci). spoilerování je tu jak u tohoto filmu, tak i u high plains drifter. a to jako těžce. já naštěstí nečtu recenze filmů, které jsem neviděl, jakožto prevence proti spoilerům, ale ostatním lidem by tohle mohlo otrávit dva filmy.
    Na druhou stranu nikde není řečeno, že jsou to duchařské filmy. To je jenom jedna z několika interpretací.
    Ale přesto se u recenzí konce a zvraty neprozrazují, ať jsou jasné jakkoliv.

    OdpovědětVymazat