neděle 29. března 2015

HOMBRE (1967)

Tak jsme si šest let prohlíželi obrázky a teď bych už konečně mohl napsat i něco k tomu filmu. Trochu tu vidím spřízněnost s Malým Velkým mužem v tom, že hrdina celý film hledá, kdo vlastně je. Jako malý byl vykořeněn ze své společnosti únosem Indiány. Těmi se film moc nezabývá, ale patrně ani mezi nimi nepobýval velké vážnosti. Pak byl v podstatě proti své vůli donucen vrátit se do společnosti, kde se necítí dobře a ona sama jím pohrdá. Seznamuje se s pár lidmi z města, kteří se také necítí dobře a touží po tom odejít jinam. Mladí manželé se snesou, jen pokud spolu souloží, takže chtějí utéct jeden od druhého, správkyně hotelu utíká od nesplněného snu na jeho převzetí i na sňatek se zdánlivě nerozhodným šerifem, důležitý úředník spravující indiánské rezervace pak prchá s ukradenými penězi. Na cestě dostavníkem je doprovází snad jediný člověk, který bere Newmana jako rovného, jenže sám je Mexičan, tudíž také do společnosti úplně nezapadá. A pak záhadný hrubián. Je jasné, že cesta nebude pokračovat úplně podle plánu...
Nic od Elmore Leonarda jsem nečetl, nicméně jeho adaptace jsou většinou zdlouhavé a nudné. Hombre se společně s Tarantinovou Jackie Brown povedl asi nejlépe, nicméně určitá zdlouhavost se ani jemu nevyhnula. Největším tahákem na filmu je samozřejmě Paul Newman, na kterém to stojí. Nevypadá jako teplý budulínek, kterému chyběla maminka, jak tvrdí ADA v komentářích. Je to člověk, který byl vychován v jiných poměrech a hodnotách, nechápe civilizaci, zato umí přežít. Dobře, nechytejte mě za slovo, ale posádka dostavníku by bez něj nepřežila ani den. Ostatní postavy jsou zajímavé, ale z cestujících zaujme kromě Newmana snad už jen Martin Balsam a Fredric March. Na straně banditů je to zajímavější. Přiznám se, že jsem Hombreho už delší dobu neviděl (ale předtím aspoň šestkrát), ale co si kromě Newmana z filmu pamatuju rozhodně, je bandita Grimes ztvárněný Richardem Boonem. Perfektní padouch. Dál samozřejmě Mexičan volající slavné Hej Hombréééé, a pak dvojice padouchů z hospody. Šerifa, který má své plány, si zahrál Cameron Mitchell, který hrál i ve spaghetti westernech.
Co se mi už tak nelíbilo, byla utahaná hudba, pak pár nudnějších scén před koncem, což ale vynahrazuje scéna v lomu se skvělou dusnou atmosférou, to horko z filmu úplně sálá. A pak drobnosti, jako třeba smrt jednoho bandity s podivným zoomem a namalovanou krví, to vypadá dost divně. Ale jinak jeden z těch lepších amerických westernů, to rozhodně. Klasika. 8/10
Poznámka pro lidi, co jim nevadí dabing: Existují dvě verze. První z ČST je samozřejmě ta lepší, Newmana dabuje tradiční Munzar, dále Hlaváčová, Brousek, Mach, Fišer a především Soběslav Sejk, jehož hlas Richardu Boonovi perfektně sedí. Druhý vznikl pro Novu v jejích počátcích, všechny mluví asi osm lidí, takže dabéři mění hlasy, aby nebylo poznat, že mluví spolu hovořící postavy. Hlavní roli dabuje naprosto nesedící Pavel Soukup. Hrůza.
Režie: Martin Ritt
Hrají: Paul Newman, Fredric March, Richard Boone, Diane Cilento, Cameron Mitchell, Margaret Blye, Barbara Rush, Martin Balsam,  Skip Ward, Frank Silvera, Val Avery, David Canary
Hudba: David Rose
Podle povídky Elmore Leonarda
USA 1967

7 komentářů:

  1. Smutný film. Ten konec mě vždycky strašně vytočí. Nj co se dá dělat:-))

    OdpovědětVymazat
  2. hombre je nejhorší filmová postava. celý děj se točí jenom okolo jeho jeho hlouposti. neudělá nic správně. je to tele celou dobu směřující na porážku. newman vypadá vždycky jako zabržděný budulínek. ve všech filmech je trotl.

    OdpovědětVymazat
  3. newman nevypadá jako zabržděný budulínek a ve všech filmech není trotl (viz butch cassidy and the sundance kid, life and times of judge roy bean...). sice nevypadá tak cool jako bronson nebo eastwood ale byl vynikající herec.
    hombre sice dělá kraviny (to že se na konci obětoval mi taky nesedí) ale když to tak autor chtěl... na téma bílí utlačovatelé vs. chlap co žil mezi rudejma a proto se první skupině hnusí sice byly natočeny lepší filmy (little big man), ale tenhle film je taky dobrej.

    OdpovědětVymazat
  4. newman má obličej jako nafouknutý desetiletý klučík a hombre je lehce zaostalý homosexuál, kterému prostě chyběla maminka. jak mohl přežít tak dlouho je záhada.

    OdpovědětVymazat