sobota 4. dubna 2009

BLINDMAN (1971)

I want my 50 women.
Tak tohle mě příjemně překvapilo. V podstatě jedna z nejoriginálnějších věcí, co jsem ze špaget viděl. Co v Leoneho filmech nebylo (aniž by to tam scházelo)? Ženský! Tak tady jich je plno. A svlečenejch. Samotná zápletka se kolem nich točí. Co v Leoneho filmech nechybělo? Hvězdy. Tady je jen jedna, ale ve westernu ojedinělá - Ringo Starr. Zápletka se točí kolem slepého a hloupého muže ve skvělém podání Tonyho Anthonyho (The stranger returns), který má dovézt do Texasu 50 žen, aby se vdaly za horníky. Jenže jeho parťák Skunk (přiléhavé jméno) ho zradil a ženy prodal bandě mexičana Dominga (Lloyd Battista). Ten má dva sourozence - sestru Sweet mama (Magda Konopka) a bratra Candyho (zmiňovaný Starr). Ti vězní ony ženy a prodávají je vojákům, aby je okradli a zabili. A právě sem přijde slepec, aby našel svoje ženy. Děj vypadá celkem stereotypně. Jenže scény jsou originální, vtipné, zároveň brutální a některé trochu i erotické. Některé jsou nezapomenutelné - postřílení vojáků rotačákem, slepec jí salát v němž je schovaný had, chytání žen v nočních košilích v poušti, mučení slepce doutnákem, scéna v dole, pohřeb a závěrečný boj. Kromě zmiňovaných herců je tu ještě skvělý Raf Baldassare jako mexický generál. Flm vylepšuje vynikající hudba Stelvia Ciprianiho. Asi nejlepší film Ferdinanda Baldiho (Texas adios, Ať žije Django), co jsem viděl.
8/10

a.k.a. Slepý pistolník
Režie: Ferdinando Baldi
Hrají: Tony Anthony, Ringo Starr, Lloyd Battista, Raf Baldassare, Magda Konopka, Agneta Eckemyr, Malisa Longo, Krista Nell, Solvi Stubing, Fortunato Arena
Hudba: Stelvio Cipriani
Itálie / USA 1971

http://www.csfd.cz/film/93266-blindman/
http://www.imdb.com/title/tt0066844/
http://spaghetti-western.net/index.php/Blindman
http://spaghettiwesterns.1g.fi/blind/man.htm

7 komentářů:

  1. Tak já komentuju, aby sis nepřipadal sám...
    Objevila jsem tenhle blog nedávno a ještě jsem ho moc nepropátrala, ale vypadá dost zajímavě. Zatím jsem na podobné stránky narazila hlavně v cizojazyčtině.
    Spoustu - většinu - spaghetti westernů jsem ještě neviděla, a Blindman je mezi nimi, ale pomalu to napravuju. Jen nevím, jestli by mě zrovna Blindman potěšil, protože jako holce mi ty ženské zas tak nechybí. :D
    Narazil jsi někdy na Sergio Leone Web Board? Chybí ti v odkazech a zajímalo by mě, jestli je to proto, že tu stránku neznáš, nebo proto, žes ji tam nechtěl uvádět.
    http://www.fistful-of-leone.com/forums/index.php

    (Mimochodem, uvádím se tu pod adresou svého blogu, abych nebyla anonymní, ale pokud tě nezajímají ruční práce, nelez tam. Ze SW zmiňuju akorát Tenkrát na západě a Odborníky, kvůli kostýmům.)

    OdpovědětVymazat
  2. Já o tom fóru vím, ale nějak se mně to zatím nechtělo dávat do odkazů.

    Odborníky neznám. Jde o Gli Specialisti (1969) od Sergia Corbucciho? nebo o něco úplně jinýho?

    OdpovědětVymazat
  3. jo a v Blindmanovi je mnohem víc než jenom ženský - třeba jestli máš ráda Beatles tak si to zkoukni už jenom kvůli Ringovi :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, Odborníci jsou Gli Specialisti od Corbucciho. Vlastně ani nevím, kde jsem k tomu českému názvu přišla... asi na CSFD. Viděl's to? Já osobně to mám docela dost ráda - skoro celé, a konec přeskakuju, protože se to pak celé zblázní... ale někomu jinému se to může líbit.

    Beatles ráda mám. Tak až to seženu a udělám si na to čas, třeba to i skouknu.

    OdpovědětVymazat
  5. No, tak z CSFD to nemám. :-) Asi jsem si to sama přeložila...

    OdpovědětVymazat
  6. jo, tak to jsem neviděl, jenom znám úvodní melodii. na csfd je tenhle název v profilu režiséra uvedenej v biografii.

    OdpovědětVymazat
  7. Ringo a špagety? To musím vidět!!:-)

    OdpovědětVymazat