pátek 20. února 2009

UN UOMO, UN CAVALLO, UNA PISTOLA (1967)

Umí ubalit cigaretu? Ne! Zajímá se o ženy? Jen když má čas. Umí zabíjet? Jen, když je to nezbytné... a nezbytné to je vždy, když se cizinec vrací.
Polozapomenutý italský western s Tonym Anthonym v hlavní roli. Součást trilogie Luigi Vanziho (ještě A stranger in town a The silent stranger). Něco mezi Fistful of Dollars a They Call Me Trinity. Cizinec (tak se hlavní hrdina jmenuje) se dostane do města, které ovládá banda vedená En Pleinem (Dan Vadis). Když do města přijede dostavník, zabijí všechny, co ho doprovázeli, a s dostavníkem pláchnou. Krátce po nich do města přijedou vojáci, aby vše vyšetřili, cizinec jim namluví, že je inspektor Ross a tak ho pověří dopadením bandy. Samozřejmě za tučnou odměnu. K tomu se spojí se starým potrhlým knězem (Marco Guglielmi).
Přestože polozapomenuté, vlastně nic nového nepřinášející, tak se mi to dost líbilo. Pár skvělých nápadů (zlatý dostavník, rachejtle, kopání hrobu). Hlavní hrdina na konci požívá čtyřhlavňovou brokovnici. I když příběh je klasicky westernový, má nádech komedie. Tony Anthony je v hlavní roli skvělý, ovšem asi nejlepší je Raf Baldassare v roli šíleného bandity. Skvělá hudba Stelvia Ciprianiho, který sice napodobuje Morriconeho, ale hlavní melodie je opravdu vynikající.
7,5/10

a.k.a. The Stranger Returns
Režie: Luigi Vanzi
Hrají: Tony Anthony, Dan Vadis, Marco Guglielmi, Daniele Vargas, Raf Baldassare, Jill Banner, Marina Berti, Fortunato Arena
Hudba: Stelvio Cipriani
Itálie / USA 1967

http://us.imdb.com/title/tt0063747/
http://spaghetti-western.net/index.php/The_Stranger_Returns_Review

Žádné komentáře:

Okomentovat