středa 29. října 2008

POCHODUJ NEBO ZEMŘI (MARCH OR DIE, 1977)

Toto je příběh o všech odvážných mužích, kteří vždy šli tváří v tvář smrti, a všech odvážných ženách, které čekaly, až se jejich muži vrátí domů.
V roce 1977 odjel Terence Hill do Spojených států a tam natočil dva filmy. Jedním z nich je tento hvězdami nabitý válečný film. Kromě Terence zde je v hlavní roli Gene Hackman, dále je tu Max Von Sydow, Catherine Deneuve a Ian Holm.
Listopad 1918. Z Německa se vrací do Francie legionáři pod vedením majora Fostera (Gene Hackman). A hned je pověřen novým úkolem - chránit v Maroku archeology, vedené profesorem Marneauem (Max Von Sydow), které ohrožují Arabové pod vedením El Krima (Ian Holm). Předchozí expedice totiž byla rozstřlena na kusy. El Krima Foster zná, přesto odmítne, protože nechce obětovat životy svých vojáků. Ovšem musí jet, protože je mu to přikázáno. Nabírají se noví legionáři, mezi nimi i zloděj Marco Segrain, přezdívaný Cikán (hraje ho Terence Hill). Marco se zamiluje do mladé dámy Simone (Catherine Deneuve), která jede s vojáky do Maroka (nevím proč, celá postava je ve filmu prakticky zbytečná). Začíná výcvik, a i ten je pro některé z vojáků moc vyčerpávající. než mají vojáci jít do boje, jeden se radši oběsí...
Film podkresluje pěkná, ale nenápadná hudba Maurice Jarreho. Film je celkem dobrý, akorát hlavní ženská postava je ve filmu trochu navíc. Film ze začátku pokulhává, ale jak se vojáci vydají do boje, tak to nabere takové grády, a zastaví se to až na konci. Vůbec nejlepší část je čekání na boj, doprovázené křikem přijíždějící masy Arabů. To bylo až nervy drásající. Závěrečný boj byl také dobrý, ovšem konec už se bohužel neobešel bez patosu. Terence má mezi legionáři jednoho z přátel ruského vojáka, vysokého a vousatého, který se pořád rve. Zjevná upomínka na Buda. Je škoda, že ho nehrál, i když by mě pak asi bylo víc líto, že na konci zemře (sakra, spoiler).
Film byl v devadesátých letech zremakován Jean-Claudem Van Dammem, jako děsná kravina (pod názvem Legionář). Jsem rád, že jsem to neviděl. Prý na konci Van Damme zůstane sám, přijde k němu vůdce Arabů a řekne mu, že je borec a může jít. Když zbyl jeden, tak ho mohli vodstřelit. V tomhle filmu jich zůstane víc, a jejich propuštění má svůj důvod.
Co mě na DVD od Filmhouse dožralo, jsou tuny reklam a příšerný český dabing. Nechápu, koho napadlo jako Terence obsadit Filipa Jančíka. Trávníček by to i přes svůj věk tutově udělal líp. Musel jsem to přepnout na angličtinu s titulky.

Hodnocení:
Herci: 4
Hudba:
3
Děj: 4Akce: 4
Zábava: 4

Výsledek: 3,8 (76%).

Režie: Dick Richards
Hrají: Gene Hackman, Terence Hill, Catherine Deneuve, Max von Sydow, Ian Holm, Rufus, Marcel Bozzuffi
Hudba: Maurice Jarre
Velká Británie 1977

http://www.csfd.cz/film/13300/
http://www.imdb.com/title/tt0076175/

2 komentáře:

  1. Ahoj Oiku! Taky jsem ho zhledla a mam podobny nazor s gradaci filmu jen na me proste ty valecne filmy moc nejsou. Myslim si, ze Catherine Deneuve tam mohla jet kvuli svemu otci, ktery tam byl pred nima jako archeolog ale pote ho v te kleci Foster zabije...Obdivuju u Catherine Deneuve jak tam vypada nadherne elegantne. Taky kdyz jsem videla posledni boj ruskeho hromotluka tak me taky hned napadl BUD 8) U dvd me zase potesilo konecne hezky udelany design menu.Ja jsem si zadnych reklam nevsimla :)) V souctu bych dala asi tech 70%. Mej se pekne Terenthy

    OdpovědětVymazat
  2. Když to pustíš, máš tam reklamy.

    OdpovědětVymazat