středa 15. října 2008

ČERNÝ KORZÁR (IL CORSARO NERO, 1976)

Nepřekonatelný (doslova) Kabir Bedi jako Černý korzár v tomto filmu Sergia Sollima. Ve čtvrtek přijel do ČR a vystupoval v pořadu Uvolněte se prosím. To mě přimělo k tomu, abych si od kámoše vypůjčil DVD Černý korzár a Sandokan se vrací s Kabirem, abych věděl, co na něm kdo má, i když v Krausovi s ním byla sranda. Kabir je tu skoro tak nepřemožitelný, jako Chuck Norris.
Zelený korzár, Rudý korzár a Černý korzár (Kabir Bedi) jsou bratři, jimž muž jménem Van Gould (Mel Ferrer) před lety zabil otce. Nyní se vydávají do města zabít ho. Ovšem Zelený a Rudý nevydrží čekat a jdou na Van Goulda sami bez Černého. To se jim samosebou vymstí. Při souboji Zeleného a Van Goulda je Zelený zákeřně zavražděn zezadu. Rudý se na Van Goulda vrhne a Van Gould ho zastřelí. Černý korzár slibuje pomstu i za své bratry. Po přepadení jedné lodi narazí v podpalubí na hraběnku Duchessinu (Carole Andréová). Černý korzár se do ní zamiluje. Ovšem pak zjistí, že hraběnka je ve skutečnosti Van Gouldovou dcerou. Protože Černý korzár přísahal vyplenit celý Van Gouldův rod, musí Duchessina zemřít.
Do toho je tam příběh muže zvaného Morgan (Angelo Infanti), jehož jméno si všichni pletou. Proto se přidá k Černému korzárovi, aby se proslavil. Piráty, kteří ho uráželi, pak slavně převeze.
Přes některé zdlouhavé a přeromantičtělé scény (u snad dvouminutového polibku jsem si na chvíli něco četl a jen poslouchal hudbu z filmu) je film dobrodružná a celkem akční zábava. Drsné hlášky (Miluješ smrt? Máš jí mít!!!), dobrý příběh (film je na motivy knihy Emilia Salgariho, stejně jako pozdější série o Sandokanovi) a skvělá hudba (Guido a Maurizio De Angelis). Zajímavé je, že film se shodným orig. názvem byl natočen již v roce 1971. Hrají v něm Terence Hill a Bud Spencer. V češtině se to jmenuje Pomsta Černého korzára (asi to tu běželo až po tomhle filmu - mohlo to dokonce vzbuzovat pocit, že Pomsta je volné pokračování). Já bych Pomsta Černého korzára pojmenoval spíš tenhle film, v Pomstě žádná pomsta není. V obou filmech hraje vedlejší roli Salvatore Borgese.
Film má dobrý barrandovský dabing (Mrkvička, Kotrbová, Holý, Osvaldová, Županič, Vlach, Pavlata).
Hodnocení:
Herci: 3
Hudba:
4
Děj: 4
Akce: 4
Zábava: 3

Výsledek: 3,6 (72%).

Režie: Sergio Sollima
Hrají: Kabir Bedi, Carole André, Sal Borgese, Mel Ferrer, Dagmar Lassander, Angelo Infanti, Sal Guido Alberti, Pietro Torrisi, Sonja Jeannine, Mariano Rigillo, Jackie Basehart, Franco Fantasia
Hudba: Guido a Maurizio de Angelis
Itálie 1976

http://www.csfd.cz/film/33638/
http://us.imdb.com/title/tt0074349/

Žádné komentáře:

Okomentovat