sobota 30. srpna 2008

POŠETILOST MOCNÝCH (LA FOLIE DES GRANDEURS, 1971)

Jeden z nejlepších Funésových filmů v režii Gérarda Ouryho. Druhou hlavní roli měl hrát původně Bourvil, ale po jeho smrti ji převzal Yves Montand.
Don Sallusto (Louis De Funés) je ministrem u španělského královského dvora a Blas (Yves Montand) je jeho sluha. Sallusto vybírá daně od poddaných, ovšem většina zlata skončí v jeho kapse. Proto je zbaven hodnosti šlechtice a titulu ministra a vyhnán od dvora. Jedinou jeho pomocí je Blas, který je zamilovaný do královny (původem němky). Přinutí ho, aby se vydával za jeho synovce Césara - pravého Césara dal odvézt do otroctví. Ovšem během obřadu, kdy má být Sallustovi odebrán titul zlatého rouna, chtějí spiklenci zabít krále (Alberto de Mendoza). Blas králi zachrání život a je jmenován na Sallustovo místo. Ovšem tím Sallustova pomsta nekončí.
Zajímavostí je, že film je na motivy divadelní hry Victora Huga Ruy Blas, ovšem předělaný na bláznivou komedii. Funés je ve své roli skvělý. Škoda, že se natáčení filmu nedožil Bourvil, to by to bylo lepší. Ale i tak je to skvělé. Film se natáčel v nádherných španělských exteriérech a má úžasnou hudbu Michela Polnareffa ve westernovém stylu. Dabing u filmu je také skvělý s Františkem Filipovským a Josefem Langmilerem v hlavních rolích.
Hodnocení:
Herci: 5
Hudba:
5
Děj: 4
Akce:
4
Zábava: 5

Výsledek: 4,6 (92%)

a.k.a. Pošetilost mocných
Režie: Gérard Oury
Hrají: Louis De Funes, Yves Montand, Alice Sapritch, Karin Schubert, Alberto De Mendoza, Don Jaime de Mora y Aragon, Eduardo Fajardo, Venantino Venantini, Antonio Pica, Leopoldo Trieste, Gabriele Tinti, Sal Borgese, Paul Préboist
Hudba: Michel Polnareff
Francie / Španělsko / Itálie / SRN 1971

http://www.csfd.cz/film/32102/
http://www.imdb.com/title/tt0067108/

Žádné komentáře:

Okomentovat