pátek 2. května 2008

LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA (1964)

Chceš li přesnou mušku míti, musíš kolaloku píti!
Vlastně jediný český western. Samozřejmě že komedie, jinak by to snad Češi neskousli. Předtím už tu byla parodie Pancho se žení (1946) s Rudolfem Hrušínským a Josefem Kemrem (dokonce to byl jeden ze dvou filmů v Hrušínského režii), ale to jsem neviděl a navíc je to prý v divadelních kulisách. Za western se dá i považovat Michálkův Je třeba zabít Sekala (1998) ale odehrává se to na Moravě. Takže tohle je jediný český western. Hlavní hrdina je bezvýhradně kladný hrdina - odvážný, čestný, chytrý, hezký (ale původně ho měl hrát Jiří Kodet xD), a rychle střílející. A hlavně je to abstinent popíjející Kolalokovu limonádu. Hraje ho Karel Fiala. Proti němu je pravý opak - bezvýhradně záporný hrdina. Vraždí, kleje, je zbabělý, chlípný a chodí v černém. A chlastá a podvádí při kartách. Hraje ho Miloš Kopecký a je to nejlepší herec ve filmu. A to je co říct, protože výborní jsou všichni. Už podle popisu postav je to směšné. A ještě to Jiří Brdečka osvěžil geniálním humorem (Noci jsou chladné? Tak to abych si vzal... TEPLÉ PRÁDLO!)
Četl jsem i knihu, která je úplně jiná než film. Takže napřed napíšu děj filmu a pak napíšu to, co je ve filmu a není v knize a naopak.
Do městečka Stetson City přijíždí propagovač nealkoholických nápojů pan Goodman (Bohuš Záhorský) se svou dcerou Winnifred (Olga Schoberová). Ovšem pistolníci se nedají o svůj alkohol připravit a tak Goodmanovi rozkoušou housle a pokusí se nalít do jeho dcerky trochu whisky. podařilo by se jim to, kdyby nevstoupil pistolník Limonádový Joe, propagující Kolalokovu limonádu. Z toho nemá majitel baru Doug Badman (Rudolf Deyl ml.) moc velkou radost. Navíc se do Joea zamiluje jeho velká láska zpěvačka Tornado Lou (Květa Fialová). Když je ve městě Goodmanem otevřen Kolaloka saloon, přijde Badman o všechny zákazníky. V baru zůstávají jen on, Lou a opilec Grimpo (Josef Hlinomaz). Naštěstí přichází Dougův bratr Horác zvaný Hogo fogo, hledaný ve čtyřech státech (ale tohle je pátý!). Zastřelí šerifa a hosty naláká zpět do whisky saloonu. Navíc se začne motat okolo Winnifred. Ovšem Joe se vrátí a tak to nenechá...
Rozdíly: Ve filmu se některé postavy jmenují jinak. Grimpo je ze začátku Billy Brooks a pak až si jméno změní. Doug tam není vůbec, místo něj je tam někdo jiný a není to Horácův bratr. Hrác se jmenuje Greenwood. V knize navíc vystupují slavné postavy skutečného divokého západu (Wyatt Earp, Doc Holliday, Wild Bill Hickock, Jesse James a snad i Calamity Jane). Kolaloka se v knize jmenuje Catlettova limonáda. Ve filmu dále chybí - úvodní tři kapitoly o příchodu Horáce na Západ, přepadení dostavníku Apači (podle této kapitolky Brdečka udělal loutkový film Árie prérie), pomsta mrtvého přítele, pozměněno je Joeovo mučení Grimpem i souboj na závěr. A vynechán je samozřejmě epilog, kde Joe ve věku 50 let nešťastnou náhodou při prohlídce Catlettovy továrny spadne do limonády a utopí se.
Režisér Oldřich Lipský a Jiří Brdečka tedy film dělali spíše podle divadelní hry. Kdyby dělali podle celého románu, asi by film trval nejméně 140 minut. Takhle sice trvá jen 100, ale přece jen máte dojem, že nic nechybí. Ani poté, co si přečtete knihu.
O tom, že je to jedna z nejlepších českých komedií snad nemusím dlouze psát. když film viděl americký herec z mnoha westernů Henry Fonda, prohlásil, že se v životě víc nenasmál. Možná je to pravda, možná je to česká báchorka. Nevím. V doslovu knihy to píše sám Oldřich Lipský. Brdečka byl v době vydání tohoto vydání již po smrti. Toto vydání z roku 1986 doprovázely také Brdečkovy ilustrace, jak mají postavy vypadat.

Hodnocení:
Herci: 5
Hudba: 4
Děj: 5
Akce: 5
Zábava: 5

Výsledek: 4,8 (96%).

a.k.a. Lemonade Joe
Režie: Oldřich Lipský
Hrají: Karel Fiala, Miloš Kopecký, Květa Fialová, Olga Schoberová, Bohuš Záhorský, Josef Hlinomaz, Karel Effa, Waldemar Matuška, Jaroslav Štercl, Eman Fiala, Jiří Lír, Vladimír Menšík, Miloš Nedbal, Jiří Steimar, Zdeněk Srstka, Jaroslav Tomsa
Hudba: Jan Rychlík, Vlastimil Hála
ČSSR 1964

http://www.imdb.com/title/tt0058275/
http://www.csfd.cz/film/5991
http://youtube.com/watch?v=H7X2iDcJpbI http://youtube.com/watch?v=wtAVCVMKpD0 http://youtube.com/watch?v=3pP7RVGlJBQ http://youtube.com/watch?v=W8pJUMnXwp8 http://cs.wikipedia.org/wiki/Limon%C3%A1dov%C3%BD_Joe_aneb_Ko%C5%88sk%C3%A1_opera

1 komentář:

  1. http://www.viddler.com/explore/ManooN/videos/33/

    Arie prerie, Trnka. Nějaký link na netu, snad půjde.
    Tinny

    OdpovědětVymazat