sobota 26. dubna 2008

LE MAGNIFIQUE (1973)

Myslela jsem, že se mineme. Nesehnala jsem bochník chleba.
EDIT 10.4.2018 Z vážnějších belmondovek mám nejradši Kořist, ale mezi komediemi se Muž z Acapulca vyjímá jako klenot. Filmů o spisovateli a jeho výtvoru, kde se prolínají fikční a reálný svět, je více, nikde to ale není tak dobře propojeno jako zde. Předpokládám, že kdyby film kritizovala Mirka Spáčilová, zhodnotila by ho jako přehnaně absurdní bezduchou frašku plnou násilí, protože by odešla zhruba těsně před tím, než se na pláži objeví uklízečka a poprvé, po dlouhých minutách, se ukáže, že to, co jsme dosud sledovali, je fikce uvnitř fikce.
-  Jste velký svůdce! - Nevím o tom!
Úvodních cca pětadvacet minut je doslova smršť s přehnaně silným, bystrým, mužným a vůbec ve všech směrech dokonalým Belmondem a jeho stejně dokonale krásným, vnadným a žádoucím ženským protějškem Bissetovou. Akce střídá akci, hláška střídá hlášku, vtip střídá vtip. Přestože brzy se ukáže, že vše je fantazie neúspěšného, rozvedeného spisovatele, který má, přestože je rovněž Belmondo, do svého vysněného agenta daleko, film uhání stále stejně zběsilým tempem. Zatímco  reálný Belmondo je loser, reálná Bissetová, oproti fikční Arianě, na kráse nic neztrácí, oproti ní není tak vyzývavá, ale ani zdaleka tak hloupá. Z postav obou světů stejné charakteristiky tak sdílí prakticky jen Carpoff Vittoria Caprioliho, který je v obou světech stejně slizký, jen v tom fikčním více přiblblý, protože si s ním, coby nakladatelem Charonem, Belmondo skrze knihy vyřizuje účty.
- Ty se mi moc líbíšš, hochu! - Oh, vážně?
Belmondo natočil mnoho komedií, jen málokterá ale převyšuje hranice běžné frašky. I obecně oblíbené Zvíře či Veselé Velikonoce mi stačily vidět v podstatě jednou a nemusím se k nim vracet, zatímco některé okamžiky z Muže z Acapulca si připomínám často a mnohé hlášky zlidověly (Já, když vidím včeličku...). Nejde vidět tenhle film a nezamilovat si Belmonda, nejde vidět tenhle film a nezamilovat se do Jacqueline Bissetové. Mimochodem, když tu tak píšu tyhle články, cítím se taky občas jako Francois Merlin. Ale sem žádná Ariana nezaskočí... :D 10/10
a.k.a. Muž z Acapulca
Režie: Philippe de Broca
Hrají: Jean-Paul Belmondo, Jacqueline Bisset, Vittorio Caprioli, Jean Lefebvre, Hans Meyer, Mario David
Hudba: Claude Bolling
Francie / Itálie 1973

Žádné komentáře:

Okomentovat