pátek 20. dubna 2018

MARTIN BALSAM (1919 - 1996)

Herec, kterého by nikdo neoznačil za skutečnou hvězdu, jeho jméno si asi málokdo pamatuje, tvář možná víc, pohled na jeho filmografii je ale ohromující - jedna klasika vedle druhé. Balsam sám hrál ve většině případů vedlejší role, nejvíce různých šéfů, policistů, gangsterů, k čemuž ho předurčovala podsaditá postava a pleš.
Narodil se v Bronxu 4. listopadu 1919 v židovské rodině. V mládí se živil různě, jako prodavač čí jako číšník, než na samém počátku Druhé světové války začal hrát. Poté byl odveden a sloužil u letectva, nicméně po skončení války v hraní pokračoval. V roce 1947 studoval ve slavném Actors Studio pod vedením Elii Kazana a Lee Strasberga.
Ve filmu se poprvé objevil v roce 1954 pod režií Elii Kazana v dramatu V přístavu, v němž ztvárnil policejního inspektora. V 50. letech hrál převážně v televizi, ale velkou příležitost dostal roku 1957 coby porotce č. 1 ve slavném dramatu Dvanáct rozhněvaných mužů. Následně se dá říct, že hrál především v hitech - coby detektiv Arbogast v Hitchcockově Psychu, vedle Audrey Hepburnové ve Snídani u Tiffanyho, s Paulem Newmanem hrál ředitele přepravní společnosti Mendeze ve westernu Hombre, s Gregorym Peckem a Robertem Mitchumem si zahrál v thrilleru Mys hrůzy - a stejně jako oni si zahrál i v remaku z roku 1991, roku 1970 se objevil ve válečných filmech jako Tora! Tora! Tora! a Hlava 22 a ve westernu Malý velký muž coby jednooký, jednoruký jednouchý a jednonohý šarlatán Meriwether. Za vedlejší roli ve filmu Tisíc klaunů (1965) získal Oscara.
V italském filmu se poprvé objevil už roku 1960 ve válečném dramatu Všichni domů, ale v 70. letech se v tamější kinematografii začal objevovat takřka pravidelně. Odstartoval to film Přiznání policejního komisaře prokurátorovi republiky, v němž skvěle ztvárnil hlavní roli vedle Franca Nera. Následně se objevil v mnoha kriminálních filmech a gangsterkách, vedle Terence Hilla v dramatu Pravda a lež (1972), s Tomasem Milianem si zahrál mafiánského bosse ve filmu Il consigliori (1973), do westernově-komediálního žánru se podíval opět vedle Franca Nera ve Vůni cibule (1975), s Yulem Brynnerem a Barbarou Bouchet si zahrál v Margheritiho Běsnění smrti (1976), u Fernanda di Lea, spolu s Claudiem Cassinellim a opět Barbarou Bouchet se objevil v Diamanti sporchi di sangue (1977), s Giulianem Gemmou v Bankovním kontu s výstrahou (1980). Asi nejčastěji zde hrál s Francem Nerem, připomeňme ještě film Salamandr (1981), americko-italskou koprodukci. Objevil se i v seriálu Chobotnice.
Zatímco se stal Balsam populárním v Itálii, stíhal objevovat se v mnoha dalších filmech i v rodných Státech. Sehrál vedlejší roli v adaptaci Vraždy v Orient Expresu, kde si zahrál i Sean Connery, s nímž se Balsam už předtím objevil v Lumetových Andersonových nahrávkách (1971) a později v dobrodružném dramatu Kuba (1979). S Charlesem Bronsonem si zahrál v Sicilských nešporech (1973), Operaci Blesk (1976) či Přání smrti 3 (1985). Ztvárnil jednoho ze čtyř únosců vlaku metra ve vynikajícím thrilleru Přepadení vlaku z Pelhamu (1974) i jednoho z novinářů vedle Roberta Redforda a Dustina Hoffmana ve Všech prezidentových mužích (1976).
S přibývajícím věkem ubývalo příležitostí ve filmu a Balsam se orientoval spíše na televizi. Z úspěšnějších filmů osmdesátých let můžeme jmenovat asi hlavně akční Delta Force s Chuckem Norrisem a Lee Marvinem. Balsam byl třikrát ženatý, z toho jednou s herečkou Joyce Van Pattenovou (1957-1962), s níž měl dceru herečku Talii Balsamovou, se svou třetí ženou Irene Miller pak byl od roku 1963 až do své smrti roku 1996. Zajímavé rovněž je, že byl tchánem George Clooneyho. Zemřel 13. února 1996 na dovolené v Římě na infarkt.
Filmy:
1957 - Dvanáct rozhněvaných mužů
1960 - Psycho
1962 - Mys hrůzy

Žádné komentáře:

Okomentovat